Zwiększa ryzyko udaru i zawału. Do tego prowadzi nadmiar popularnej witaminy

Naukowcy z Cleveland Clinic (USA) dokonali ważnego odkrycia dotyczącego niacyny, znanej również jako witamina B3, która od dawna była rekomendowana do obniżania poziomu cholesterolu. Ich badania ujawniają, że nadmiar witaminy B3 jest niebezpieczny dla naszego zdrowia sercowo-naczyniowego.

Niezwykłe odkrycie naukowców. Nadmiar tej witaminy szkodzi zdrowiu sercowo-naczyniowemuNiezwykłe odkrycie naukowców. Nadmiar tej witaminy szkodzi zdrowiu sercowo-naczyniowemu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Groźny nadmiar niacyny

Przez wiele lat niacyna była dodawana do podstawowych produktów spożywczych w wielu krajach w celu zapobiegania niedoborom żywieniowym. W ostatnich latach pojawiły się jednak doniesienia o jej potencjalnym działaniu przeciwstarzeniowym, co zaczęło wiązać się z nadmierną jej suplementacją w wielu kręgach.

Okazuje się, że nadmierna suplementacja niacyną, zwłaszcza w kontekście jej potencjalnych korzyści antystarzeniowych, może przyczyniać się do zwiększenia poziomu 4PY, produktu rozkładu nadmiaru niacyny.

Tymczasem zespół amerykańskich naukowców zidentyfikował związek między 4PY a zwiększonym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu oraz innych problemów kardiologicznych. Ustalił również, że wywołuje zapalenie naczyń, które może prowadzić do miażdżycy.

Kobiety są bardziej narażone na atak serca

Ustalenia opublikowane w czasopiśmie Nature Medicine mogą stać się podstawą do opracowania nowych metod zapobiegania chorobom układu krążenia, które dotykają miliony ludzi na całym świecie.

Niacyna jednak nie na cholesterol

Omawiane badanie rzuca przede wszystkim nowe światło na zastosowanie niacyny w terapii obniżającej poziom cholesterolu. Kiedyś uznawana za skuteczny środek, jeden z pierwszych przepisywanych w celu obniżenia poziomu "złego" cholesterolu, obecnie jest coraz rzadziej stosowana u osób z zaburzeniami gospodarki lipidowej.

- Efekty niacyny zawsze były w pewnym sensie paradoksem. Pomimo obniżania poziomu cholesterolu jej korzyści kliniczne zawsze były mniejsze, niż oczekiwano. Doprowadziło to do pomysłu, że nadmiar niacyny powoduje niejasne i niekorzystne skutki, które częściowo przeciwdziałają korzyściom płynącym z obniżenia LDL. Wierzymy, że nasze odkrycia pomogą wyjaśnić ten paradoks - powiedział dr Stanley Hazen, który nadzorował przebieg badań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu