Niebezpieczny trend - jedzenie surowego kurczaka. Groźniejszy niż myślicie!

Na pewno nie raz spotkaliście się z serwowaniem surowych dań w restauracji. Nierzadko w menu znajdziemy chociażby tatara czy sushi. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o jedzeniu surowego drobiu? To wyjątkowo niebezpieczny trend, który staje się coraz bardziej popularny.

Nowy, niebezpieczny trend

Według magazynu "Food & Wine", kilka restauracji w Stanach Zjednoczonych już zaczęło serwować surowe danie z kurczaka, które nazywa się "sashimi" z kurczaka lub "tatar" z kurczaka. Ta "specjalność" zyskuje coraz większe grono zwolenników w Stanach Zjednoczonych. W Japonii jest uważana za rarytas. Jeśli zastanawiasz się, czy surowy kurczak podawany w restauracji jest bezpieczny do spożycia, odpowiedź niestety brzmi nie.

Ponad 800 przypadków zachorowań

W Japonii, gdzie danie jest bardzo popularne, Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej poinformowało restauracje o konieczności "ponownej oceny surowego i pół-surowego menu z kurczaka" - donosi japońska gazeta "Asahi Shimbun". Ministerstwo zaapelowało do kucharzy o gotowanie kurczaka w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Zalecenie wystosowano po tym, jak ponad 800 osób zachorowało w wyniku zjedzenia sashimi z kurczaka.

Czym to może grozić?

Jedzenie sashimi z kurczaka naraża nas na spore ryzyko zarażenia bakterią z rodzaju Campylobacter lub Salmonellą - dwoma rodzajami bakterii, które powodują zatrucia pokarmowe. Jest całkiem spora szansa, że jeden lub obydwa te patogeny znajdą się w surowym mięsie kurcząt.

Pałeczki salmonelli

Dur brzuszny jest ostrą chorobą zakaźną wywoływaną przez pałeczkę duru brzusznego (Salmonella typhi).

Zdaniem Centers for Disease Control and Prevention (CDC), zakażenia Campylobacterią są jedną z najczęstszych przyczyn infekcji biegunkowych w Stanach Zjednoczonych. Bakterie te powodują objawy żołądkowo-jelitowe, w tym biegunkę, skurcze i bóle brzucha, a w niektórych przypadkach również mdłości i wymioty. Każdego roku w USA występuje około 1,3 miliona przypadków takiego zarażenia. Warto dodać, że co roku z tego powodu dochodzi średnio do 100 zgonów.

Zgodnie z CDC, zakażenie Salmonellą wywołuje objawy takie jak biegunka, gorączka i skurcze brzucha. CDC twierdzi, że każdego roku około 1,2 miliona osób zaraża się Salmonellą, a około 450 osób umiera z powodu tego zakażenia.

Jedzenie surowego kurczaka różni się od jedzenia surowych ryb, które można znaleźć w sushi. W przypadku surowej ryby, zarazki które powodują chorobę, są pasożytami, a te mogą zostać zabite poprzez zamrażanie ryb. Inaczej jest w przypadku mięsa drobiowego.

Jak przygotowuje się sashimi z kurczaka?

Według magazynu "Food & Wine", czasami sashimi z kurczaka przygotowywane jest przez wrzucenie mięsa do wrzącej wody lub pieczenie kurczaka przez nie więcej niż 10 sekund. Taki sposób jest w stanie zabić bakterie, ale tylko na powierzchni kurczaka. Waryo pamiętać, że podczas patroszenia, inne bakterie mogą dostać się do wnętrza mięsa.

Komentarze (6)
~ddd
~ddd 1 tydzień temu

no tak realnie rzecz ujmując, to żadne mięso surowe nie jest w 100% bezpieczne. Włośnica to jeden z przykładów. Poza tym surowe mieso z kurczaka kojarzy mi się z glutem. Nie wiem kto chciałby to jeść. Ale smacznego...

Odpowiedz
~Czy to w polsce
~Czy to w polsce 2 tygodnie temu

Takie rzeczy - od tysiącleci i to w starożytności ludzie już wiedzieli ,że drobiu nie można spożywać niedopieczonego ,a o surowym ,,to nawet mowy nie było ,, sama trucizna i pogrzeb w krotkim czasie

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Żywienie
Żywienie

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Nadciśnienie - choroba cywilizacyjna Zwiększona pobudliwość nerwowa, zaburzenia snu, kołatanie serca i zawroty oraz bóle głowy - to mogą być objawy nadciśnienia. Nieleczone schorzenie uszkadza wzrok, mózg i serce. Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Wpływ...

Żywienie

Moc nasion chia

Moc nasion chia

Nasiona chia Uzdrawiające i odchudzające nasiona Chia.

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Stany zapalne Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory lub ranny. Jednak jeżeli zapalenie się przedłuża, może mieć to bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie....

Żywienie

6 sposobów na detoks nerek

6 sposobów na detoks nerek

Rola nerek w organizmie człowieka Nerki to jeden z najważniejszych organów wewnętrznych w naszym organizmie. Warto zatem regularnie dbać o ich kondycję. W tym celu można wprowadzić do codziennej diety produkty o właściwościach oczyszczających, nie tylko...

Żywienie

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

Szkodliwy fast food Niemal każdy z nas zna smak produktów typu fast food. Jest on charakterystyczny, bardzo słony i nie dający o sobie zapomnieć. Najczęściej sięgając po żywność przetworzoną, nie zdajemy jednak sobie sprawy z konsekwencji. Fast food,...

Żywienie

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zacznij dzień na zielono! Wszyscy doskonale wiemy, że najlepszym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia jest odżywcze, pyszne śniadanie. Bądźmy jednak szczerzy - nie zawsze mamy czas i ochotę, aby przygotować bladym świtem zbilansowany, wartościowy posiłek....

Żywienie

Zaskakujące objawy cukrzycy

Zaskakujące objawy cukrzycy

Bądź czujny! Nie każdy przypadek cukrzycy typu 2 objawia się oczywistymi symptomami - wzmożonym pragnieniem, częstymi wizytami w toalecie czy drętwieniem dłoni lub stóp. Warto wiedzieć o innych, subtelniejszych objawach, które mogą świadczyć o tym, że...

Żywienie

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Wykorzystajmy właściwości cytryny Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały, takie jak potas, magnez, sód i żelazo. Stosuje się ją...

Żywienie

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

Te produkty sprawdzą się na diecie Ograniczenie ilości spożywanego cukru ma same zalety. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i pobudza metabolizm. Niestety, wyeliminowanie białych, słodkich kryształków z diety wcale nie jest proste....