Odchudza, chroni przed rakiem i wzmacnia odporność. Dynia i jej właściwości zdrowotne

Jest pełna witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Doskonale smakuje i ma ogromny potencjał kulinarny, ponieważ pasuje zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Dynia to prawdziwa bomba odżywcza, która bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jakie korzyści wynikają z jedzenia dyni?

Dynia jest zalecana jako element diety wspierającej zdrowie serca.Dynia jest zalecana jako element diety wspierającej zdrowie serca.
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dynia: owoc czy warzywo?

Dynia należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) i jest znana ze swojego charakterystycznego kształtu i intensywnego koloru. Przez większość osób uważana jest za warzywo, jednak z biologicznego punktu widzenia dynia jest owocem, ponieważ powstaje z części nasiennej rośliny kwitnącej. Za warzywo uchodzi głównie ze względu na wytrawny smak.

Warto wspomnieć, że częścią jadalną dyni jest nie tylko miąższ, ale również pestki, kwiaty, a także w przypadku niektórych odmian – skórka.

Różnorodność odmian tego warzywa naprawdę zachwyca. Spotykamy je w wielu kształtach, rozmiarach, kolorach i wagach. Przybiera wiele form, wśród których najpopularniejsze są takie rodzaje, jak:

  • dynia olbrzymia - znana z konkursów i dekoracji,
  • dynia zwyczajna - najczęściej występująca w sklepach,
  • dynia hokkaido - wyróżniająca się intensywnym, pomarańczowym kolorem,
  • dynia piżmowa - doceniana za wyjątkowy smak,
  • dynia żołędziowa o specyficznym kształcie przypominającym żołędzie,
  • dynia figolistna - z dużymi liśćmi przypominającymi kształtem figę.

Odrobina historii

Obecnie dynia jest przede wszystkim kojarzona z Halloween, jednak jej historia sięga daleko w przeszłość i obejmuje wiele interesujących wątków związanych z kulturą, geografią i tradycją. Początki uprawy dyni sięgają czasów prekolumbijskich. W tamtym okresie pierwsi mieszkańcy Ameryki nie tylko traktowali ją jako pożywienie, ale również jak materiał do tworzenia rozmaitych przedmiotów. Archeologiczne znaleziska sugerują, że dynię uprawiano już ponad 7 tysięcy lat temu na terenach, które obecnie zajmuje Meksyk i południowa część Ameryki Środkowej.

Zdaniem ekspertów, w szybkim tempie dotarła do Europy i stała się popularna w wielu krajach. Dziś docenia się ją na całym świecie za bogactwo składników odżywczych i różnorodność odmian.

Wartości odżywcze dyni

Sezon na dynię przychodzi jesienią i w tym czasie powinna królować w naszym menu, ponieważ jest źródłem cennych składników odżywczych. W 100 gramach surowej dyni znajduje się około 26 kcal, w tym 1 g białka, 0,10 tłuszczu, 6,50 g węglowodanów.

Warzywo bogate jest w:

  • błonnik,
  • witaminy: A, C, K, E, B6, tiaminę, niacynę, ryboflawinę oraz kwas foliowy,
  • składniki mineralne - m.in. żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód i cynk.

Tak cenna mieszanka składników odżywczych przekłada się na korzystne właściwości zdrowotne.

Pomaga w odchudzaniu

Dynia jest bardzo dobra przy odchudzaniu, ponieważ zawiera niewiele kalorii i dużo błonnika, dzięki czemu może wspierać utratę wagi. Błonnik pomaga dłużej czuć sytość, zmniejsza apetyt i ilość spożywanego jedzenia, poza tym wspiera regularne wypróżnienia, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Kolejną zaletą błonnika jest to, że poprawia wchłanianie minerałów w jelitach, a to wszystko sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Działa antyoksydacyjnie

Intensywny, pomarańczowy kolor dojrzałej dyni świadczy o dużej zawartości beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza. Antyoksydanty chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek. Z czasem mogą one prowadzić do rozwoju takich chorób, jak nowotwory czy demencja. W przypadku, gdy komórki nowotworowe zaczną się tworzyć, beta-karoten może zahamować ich rozwój.

Wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku

Witamina A, znajdująca się w dyni, jest niezbędna do produkcji białka potrzebnego do właściwej pracy oczu. Wspiera też inne elementy narządu wzroku, takie jak rogówka, odpowiedzialna za właściwe ogniskowanie światła.

Co więcej, witamina A odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowej skóry, kości, płuc i nerek. Zarówno beta-karoten, jak i witamina A najlepiej przyswajane są z pożywienia - dlatego lepiej do diety włączyć dynię, niż korzystać z suplementów.

Wspiera zdrowie serca

Dynia jest zalecana jako element diety wspierającej zdrowie serca - regularne jedzenie tego warzywa może obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Po pierwsze, zawiera wiele składników odżywczych korzystnych dla serca, takich jak witaminy A, B1, B6 i C, miedź, błonnik, kwas foliowy oraz mangan.

Po drugie dostarcza wapnia, magnezu i potasu, które pomagają w utrzymaniu regularnego rytmu serca i obniżają ciśnienie krwi. Błonnik zawarty w dyni może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu.

Poprawia odporność

Dynia zawiera składniki odżywcze wspomagające układ odpornościowy, takie jak witaminy A, E i C, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, selen, żelazo, magnez oraz beta-karoten. Systematyczne jedzenie tego warzywa może zmniejszać częstotliwość zachorowań oraz przyspieszać powrót do formy po przebytych infekcjach.

Dba o zdrowie jelit

Włączenie dyni do diety może przynosić wiele korzyści dla przewodu pokarmowego. Skórka dyni zawiera polisacharydy, które są pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych. Poza tym, dynia bogata jest w cynk i witaminę A, które wspierają barierę jelitowej. Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa pozwala organizmowi wchłaniać składniki odżywcze, jednocześnie blokując przedostawanie się szkodliwych substancji do krwi.

Dodatkowo, błonnik i cynk są pomocne w leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Błonnik utrzymuje regularność wypróżnień i zdrowie jelit, a kukurbityna - aminokwas zawarty w dyni - pomaga usuwać pasożyty z jelit.

Źródło: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji