Odchudza, chroni przed rakiem i wzmacnia odporność. Dynia i jej właściwości zdrowotne
Jest pełna witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Doskonale smakuje i ma ogromny potencjał kulinarny, ponieważ pasuje zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Dynia to prawdziwa bomba odżywcza, która bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jakie korzyści wynikają z jedzenia dyni?
W tym artykule:
Dynia: owoc czy warzywo?
Dynia należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) i jest znana ze swojego charakterystycznego kształtu i intensywnego koloru. Przez większość osób uważana jest za warzywo, jednak z biologicznego punktu widzenia dynia jest owocem, ponieważ powstaje z części nasiennej rośliny kwitnącej. Za warzywo uchodzi głównie ze względu na wytrawny smak.
Warto wspomnieć, że częścią jadalną dyni jest nie tylko miąższ, ale również pestki, kwiaty, a także w przypadku niektórych odmian – skórka.
Różnorodność odmian tego warzywa naprawdę zachwyca. Spotykamy je w wielu kształtach, rozmiarach, kolorach i wagach. Przybiera wiele form, wśród których najpopularniejsze są takie rodzaje, jak:
- dynia olbrzymia - znana z konkursów i dekoracji,
- dynia zwyczajna - najczęściej występująca w sklepach,
- dynia hokkaido - wyróżniająca się intensywnym, pomarańczowym kolorem,
- dynia piżmowa - doceniana za wyjątkowy smak,
- dynia żołędziowa o specyficznym kształcie przypominającym żołędzie,
- dynia figolistna - z dużymi liśćmi przypominającymi kształtem figę.
Odrobina historii
Obecnie dynia jest przede wszystkim kojarzona z Halloween, jednak jej historia sięga daleko w przeszłość i obejmuje wiele interesujących wątków związanych z kulturą, geografią i tradycją. Początki uprawy dyni sięgają czasów prekolumbijskich. W tamtym okresie pierwsi mieszkańcy Ameryki nie tylko traktowali ją jako pożywienie, ale również jak materiał do tworzenia rozmaitych przedmiotów. Archeologiczne znaleziska sugerują, że dynię uprawiano już ponad 7 tysięcy lat temu na terenach, które obecnie zajmuje Meksyk i południowa część Ameryki Środkowej.
Zdaniem ekspertów, w szybkim tempie dotarła do Europy i stała się popularna w wielu krajach. Dziś docenia się ją na całym świecie za bogactwo składników odżywczych i różnorodność odmian.
Wartości odżywcze dyni
Sezon na dynię przychodzi jesienią i w tym czasie powinna królować w naszym menu, ponieważ jest źródłem cennych składników odżywczych. W 100 gramach surowej dyni znajduje się około 26 kcal, w tym 1 g białka, 0,10 tłuszczu, 6,50 g węglowodanów.
Warzywo bogate jest w:
- błonnik,
- witaminy: A, C, K, E, B6, tiaminę, niacynę, ryboflawinę oraz kwas foliowy,
- składniki mineralne - m.in. żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód i cynk.
Tak cenna mieszanka składników odżywczych przekłada się na korzystne właściwości zdrowotne.
Pomaga w odchudzaniu
Dynia jest bardzo dobra przy odchudzaniu, ponieważ zawiera niewiele kalorii i dużo błonnika, dzięki czemu może wspierać utratę wagi. Błonnik pomaga dłużej czuć sytość, zmniejsza apetyt i ilość spożywanego jedzenia, poza tym wspiera regularne wypróżnienia, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Kolejną zaletą błonnika jest to, że poprawia wchłanianie minerałów w jelitach, a to wszystko sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Działa antyoksydacyjnie
Intensywny, pomarańczowy kolor dojrzałej dyni świadczy o dużej zawartości beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza. Antyoksydanty chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek. Z czasem mogą one prowadzić do rozwoju takich chorób, jak nowotwory czy demencja. W przypadku, gdy komórki nowotworowe zaczną się tworzyć, beta-karoten może zahamować ich rozwój.
Wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku
Witamina A, znajdująca się w dyni, jest niezbędna do produkcji białka potrzebnego do właściwej pracy oczu. Wspiera też inne elementy narządu wzroku, takie jak rogówka, odpowiedzialna za właściwe ogniskowanie światła.
Co więcej, witamina A odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowej skóry, kości, płuc i nerek. Zarówno beta-karoten, jak i witamina A najlepiej przyswajane są z pożywienia - dlatego lepiej do diety włączyć dynię, niż korzystać z suplementów.
Wspiera zdrowie serca
Dynia jest zalecana jako element diety wspierającej zdrowie serca - regularne jedzenie tego warzywa może obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Po pierwsze, zawiera wiele składników odżywczych korzystnych dla serca, takich jak witaminy A, B1, B6 i C, miedź, błonnik, kwas foliowy oraz mangan.
Po drugie dostarcza wapnia, magnezu i potasu, które pomagają w utrzymaniu regularnego rytmu serca i obniżają ciśnienie krwi. Błonnik zawarty w dyni może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu.
Poprawia odporność
Dynia zawiera składniki odżywcze wspomagające układ odpornościowy, takie jak witaminy A, E i C, kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, selen, żelazo, magnez oraz beta-karoten. Systematyczne jedzenie tego warzywa może zmniejszać częstotliwość zachorowań oraz przyspieszać powrót do formy po przebytych infekcjach.
Dba o zdrowie jelit
Włączenie dyni do diety może przynosić wiele korzyści dla przewodu pokarmowego. Skórka dyni zawiera polisacharydy, które są pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych. Poza tym, dynia bogata jest w cynk i witaminę A, które wspierają barierę jelitowej. Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa pozwala organizmowi wchłaniać składniki odżywcze, jednocześnie blokując przedostawanie się szkodliwych substancji do krwi.
Dodatkowo, błonnik i cynk są pomocne w leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Błonnik utrzymuje regularność wypróżnień i zdrowie jelit, a kukurbityna - aminokwas zawarty w dyni - pomaga usuwać pasożyty z jelit.
Źródło: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.