Olejek arganowy - rodzaje, właściwości, kosmetyka

Olejek arganowy znany jest ze swoich niezwykłych właściwości. Od jakiegoś czasu popularność olejku arganowego wzrasta, ponieważ coraz więcej ludzi przekonuje się o jego dobrych właściwościach. Cena olejku arganowego jest wysoka, jest to jeden z najdroższych i najcenniejszych olejów świata. Wyprodukowanie jednego litra olejku arganowego, który tłoczy się na zimno, wymaga zużycia 35 kilogramów owoców.

1. Olejek arganowy - rodzaje

Istnieją dwa rodzaje olejku arganowego. Olejek arganowy spożywczy wytwarzany jest z nasion pochodzących z drzew arganowych. Charakteryzuje się ciemnozłotym kolorem. Smak olejku arganowego jest delikatny, lekko orzechowy. Olejek arganowy kosmetyczny produkuje się z nasion nie poddanych wcześniej procesowi prażenia, przez co jego kolor jest zazwyczaj jaśniejszy od olejku arganowego spożywczego.

2. Olejek arganowy - właściwości

Oejek arganowy zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm, zmniejszając poziom cholesterolu i zapobiegając chorobom układu krwionośnego takim jak miażdżyca. Oprócz tego, olejek arganowy zawiera wysokie stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na naszą cerę.

Zobacz film: "10 urodowych trików, które musisz znać"

Działanie olejku arganowego to przede wszystkim poprawa wyglądu naszej skóry, poprzez lepsze nawilżanie, zmniejszenie szorstkości. Olejek arganowy pomaga pozbyć się blizn i zmarszczek. Zawarta w olejku organowym witamina E to tak zwana "witamina młodości", która przeciwdziała procesowi starzenia się tkanki skórnej. Dzięki temu, olejek arganowy zapobiega pojawianiu się zmarszczek, które są wynikiem starzenia się skóry.

11 produktów żywnościowych, dzięki którym twoja skóra będzie promienna
11 produktów żywnościowych, dzięki którym twoja skóra będzie promienna [11 zdjęć]

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 łosoś wpływa korzystnie na skórę. Substancja ta redukuje...

zobacz galerię

80 proc. tłuszczów zawartych w olejku arganowym to nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas omega-9, kwas oleinowy, który zapobiega rozwojowi kamicy żółciowej oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia wrzodów. Najważniejszą zaletą tych tłuszczy jest jednak obniżanie poziomu "złego" cholesterolu we krwi, co zapobiega wielu śmiertelnym chorobom.

3. Olejek arganowy - kosmetyka

Olejek arganowy w kosmetyce przeznaczony jest do pielęgnacji skóry osób starszych, u których występują już oznaki starzenia. Oprócz tego, olejek arganowy będzie świetnym remedium dla skóry zniszczonej, podrażnionej lub ze skaleczeniami. Nienasycone kwasy tłuszczowe w olejku arganowym używanym w kosmetyce przyczyniają się do regeneracji tak zwanego płaszcza hydrolipidowego naszego naskórka. Tłuszcze w olejku arganowym uzupełniają niedobory w tkance skórnej.

Olejek arganowy w kosmetyce to doskonały sposób na zapobieganie zmarszczkom i rozstępom
Olejek arganowy w kosmetyce to doskonały sposób na zapobieganie zmarszczkom i rozstępom (123RF)

Oprócz tego, olejek arganowy działa na naszą skórę tworząc niejako warstwę ochronną, która chroni nas przed czynnikami zewnętrznymi, na przykład niepożądanym działaniem słońca lub silnego wiatru. Olejek arganowy powinny stosować kobiety o skórze suchej i wrażliwej, podatnej na podrażnienia lub skutki uboczne uczuleń.

Przeczytaj także

Olejek arganowy poleca się również osobom chorującym na różne schorzenia dotyczące skóry, takie jak zaburzenia łuszczycowe lub egzema. Olejek arganowy kontroluje wydzielanie się sebum, przez co może być pomocny w leczeniu trądziku. Osoby z rozstępami lub bliznami mogą aplikować na nie olejek arganowy, ponieważ zwiększa on elastyczność skóry i pomniejsza rozmiary blizn.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy