Oleolux — zdrowa alternatywa dla masła. Przepis dr Budwig

Z połączenia czterech składników, w tym dwóch najzdrowszych olejów: kokosowego i lnianego, otrzymujemy oleolux — produkt przypominający smalec, który można stosować jako zamiennik masła do smarowania pieczywa. Stanowi on element diety, której autorką jest dr Johanna Budwig.

Oleolux to zdrowy tłuszcz spożywczy, który można dodawać również do kasz, zup i warzyw. Bez problemu możemy go przygotować samodzielnie w domu. Co ważne, wszystkie użyte produkty powinny być ekologiczne.

Polecane wideo:

Jak przygotować oleolux?

Lista składników:

  • 250 gramów oleju kokosowego,
  • 125 ml oleju lnianego,
  • 10 ząbków czosnku,
  • cebula.

Sposób przygotowania:

Wlewamy olej lniany do szklanej miseczki i wkładamy do zamrażarki celem schłodzenia. W tym czasie przekrojoną na pół cebulę podgrzewamy na oleju kokosowym (rozgrzanym do temperatury 100 stopni) na patelni stalowej (nie z teflonu) do momentu, aż się zezłoci (około 15 minut).

Dorzucamy ząbki czosnku pokrojone w plastry i dalej podgrzewamy, aż staną się złociste (przez 3 minuty). Następnie przez sitko przelewamy ciepły tłuszcz do naczynia i odstawiamy do wystygnięcia. Powinien osiągnąć temperaturę ludzkiego ciała. Na koniec dodajemy do niego schłodzony olej lniany. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Gdy zmieni konsystencję na stałą, będzie przypominać smalec.

Tak przygotowany oleolux (zwany też oleoloxem) — zamiennik masła — przechowujemy w zamkniętym szklanym naczyniu w lodówce (słoik i nakrętka powinny być wygotowane). Należy pamiętać, aby przed użyciem nie podgrzewać go dłużej niż minutę ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym. Najlepiej dodawać go do już ugotowanych potraw.

Olej kokosowy zawiera 90 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu podnosi odporność tej mieszanki na wysoką temperaturę. Stabilność oksydacyjną tego tłuszczu zwiększają również warzywa — cebula i czosnek (zatem ich rola nie ogranicza się tylko do aromatyzowania mikstury).

Oleolux — właściwości

Pozytywny wpływ oleoluxu na organizm człowieka to wynik właściwości jego składników: oleju kokosowego i lnianego.

Olej kokosowy ma pozytywny wpływ na zdrowie i wygląd (wykazuje właściwości odchudzające, zaleca się go szczególnie osobom z otyłością brzuszną). Zawarte w nim cząsteczki tłuszczów nasyconych nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Ponadto przyspiesza trawienie i syci na długo. Olej kokosowy ma korzystny wpływ na układ krążenia, co sprawia, że minimalizuje ryzyko zawału serca. Reguluje również poziom cukru we krwi, zatem polecany jest osobom narażonym na cukrzycę. Co więcej, olej kokosowy to naturalny antybiotyk — zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Obecne w nim tłuszcze pozytywnie oddziałują na pracę mózgu.

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość – łyżeczka...

Natomiast olej lniany jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu, m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dzięki nim nerki, narządy rozrodcze, układ pokarmowy i oddechowy działają prawidłowo. Dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E o działaniu antyoksydacyjnym) oraz luteiny. Witamina E zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ponadto olej lniany pomaga w chorobie wrzodowej i stanach zapalnych jelit, ponieważ wzmacnia błony śluzowe układu pokarmowego.

Dieta dr Budwig — zasady

Dr Johanna Budwig opracowała dietę olejowo-białkową z myślą o osobach chorych na nowotwór i inne schorzenia cywilizacyjne, m.in. otyłość brzuszną, nadciśnienie, z nieprawidłowym stężeniem cukru we krwi. Przestrzeganie zasad żywienia, które proponuje niemiecka biochemiczka, to jeden ze sposobów na oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji.

Przede wszystkim dr Budwig zaleca wyeliminować z menu tłuszcze, takie jak margaryna, masło, oleje roślinne, majonez i smalec. W kuchni można wykorzystywać olej lniany, kokosowy, z pestek dyni czy kiełków pszenicy (dobre tłuszcze to podstawa odżywiania). Nazwa diety to konsekwencja zalecenia spożywania tłuszczów z dobrym białkiem, na przykład chudym twarogiem.

Oprócz tego należy wyeliminować z jadłospisu substancje poprawiające smak potraw i środki konserwujące, a także produkty wysoko przetworzone. Dr Budwig zaleca jeść wyłącznie produkty ekologiczne: świeże warzywa, ryby, owoce, a także siemię lniane i pić sok z kiszonej kapusty. Elementem tej diety oprócz oleoluxu jest pasta lniana przygotowana z oleju lnianego, sera białego odtłuszczonego, ziół, czosnku i soli. W przypadku cięższych schorzeń należy przyjmować 6 łyżek dziennie, profilaktycznie - 2.

Paulina Banaśkiewicz-Surma, 1 tydzień temu

Źródła zewnętrzne

Żywność ekologiczna

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Joga

olaa1993 • ostatni post 2 dni temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej

Kontrola żywności ekologicznej Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób,...

Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna?

Czym jest żywność ekologiczna? Odtwórz wideo

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej....

Żywność ekologiczna

Oznaczenia na ekologicznych jajkach

Oznaczenia na ekologicznych jajkach Odtwórz wideo

dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te pytania szczegółowo odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik (...) . W ich przypadku kury mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Karmi się je...

Żywność ekologiczna

Polskie badania nad żywnością bioaktywną

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać (...) pokarmów. Dlatego też dieta, zamiast przyczyniać się do naszego dobrego stanu zdrowia,...

Żywność ekologiczna

Co warto wiedzieć o żywności modyfikowanej genetycznie?

Co warto wiedzieć o żywności modyfikowanej genetycznie?

Żywność modyfikowana genetycznie, powszechnie nazywana także GMO, to wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, których DNA zostało (...) temu zwiększyć światową produkcję żywności. Na czym dokładnie polega...

Żywność ekologiczna

Zdrowa żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami, do czego niejednokrotnie (...) próbują nas przekonać producenci. Żywność...

Żywność ekologiczna

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

W sklepach, marketach i dyskontach możemy zauważyć ogromną paletę produktów żywnościowych. Niestety wiele z nich opatrzonych jest dosyć sporą etykietą, która sugeruje obecność niezdrowych wzmacniaczy smaku, konserwantów lub pestycydów. Osoby, które propagują...