Pasta słonecznikowo-sezamowa

Wegańska pasta ze słonecznika jest smacznym dodatkiem do kanapek, zawierającym mnóstwo witamin i składników odżywczych. Nasiona tej rośliny zawierają bowiem witaminy z grupy B, witaminy A, E i D oraz cynk, wapń, potas i żelazo. Ta pasta wegańska jest stosunkowo łagodna, ponieważ dodaje się do niej łagodną paprykę, ale jeśli lubisz ostre smaki, możesz zastąpić ją chilli lub pikantną papryką.

Składniki:

  • pół szklanki łuskanego słonecznika,
  • dwie łyżki sezamu,
  • przyprawy – sól, papryka słodka, imbir,
  • woda.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Sposób przygotowania:

Praż słonecznik i sezam na małym ogniu, tak by ziarna się zarumieniły. Wrzuć słonecznik do młynka i zmiel go. Następnie dosyp sezam, przyprawy i dolej przegotowanej wody. Mieszaj do uzyskania masy dającej się smarować na kanapki.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy