Pasta z avocado

Pasta wegańska z avocado i czosnkiem to doskonałe połączenie równoważących się smaków – łagodnego avocado i ostrego czosnku. Pasta z avocado powinna być jedzona nie tylko przez zwolenników kuchni wegańskiej, ale także pozostałe osoby, bowiem avocado jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają miażdżycy.

Składniki:

  • dojrzałe avocado,
  • oliwa z oliwek,
  • kropla cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Polecane wideo:

Sposób przygotowania:

Przetnij avocado wzdłuż, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką. Rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dolej dwie łyżki oliwy i kilka kropel cytryny, mieszając wszystko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Polecane wideo: