Trwa ładowanie...

Pasta z avocado

Avatar placeholder
01.10.2014 09:51
Pasta z avocado
Pasta z avocado (Zdjęcie autorstwa Will Curran / CC BY-SA 2.0)

Pasta wegańska z avocado i czosnkiem to doskonałe połączenie równoważących się smaków – łagodnego avocado i ostrego czosnku. Pasta z avocado powinna być jedzona nie tylko przez zwolenników kuchni wegańskiej, ale także pozostałe osoby, bowiem avocado jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają miażdżycy.

Składniki:

  • dojrzałe avocado,
  • oliwa z oliwek,
  • kropla cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Przetnij avocado wzdłuż, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką. Rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dolej dwie łyżki oliwy i kilka kropel cytryny, mieszając wszystko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze