Właściwości antyrakowe pestek

Pestki jabłek, winogron czy brzoskwiń najczęściej lądują w koszu. A szkoda, ponieważ są bogactwem wielu właściwości prozdrowotnych. Znajdziemy w nich spore ilości przeciwutleniaczy oraz innych aktywnych związków. Ich regularne spożywanie może ochronić nas przed rakiem.

Antyoksydanty w pestkach winogron

Pestki winogron to bogactwo antyoksydantów, flawonoidów oraz aktywnego związku B2G2, który skutecznie walczy z nowotworem prostaty. Potwierdziły to badania naukowców z University of Colorado Cancer Center.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Winogrona, a zwłaszcza ich pestki są polecane także chorym zmagającym się z żylakami, skurczami i innymi dolegliwościami ze strony układu krążenia. Po pestki powinny sięgać też osoby znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka zawału. Wzmacniają one kruche naczynia krwionośne.

Według badań opublikowanych w „Pharmacognosy Magazine” ekstrakt z pestek ma również pozytywny wpływ na walkę z cukrzycą typu 2.

Amigdalina w pestkach jabłek

Nasiona i pestki wzmacniają odporność, dzięki czemu są w stanie walczyć z namnażaniem się komórek nowotworowych. Najmocniejsze działanie wykazują pestki jabłka, więc warto je stosować przy chemioterapii. W ich składzie znajdziemy fitochemikalia – aktywne składniki, które zmniejszają stres oksydacyjny.

Niektóre z nich są także przeciwutleniaczami hamującymi namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. W pestkach jabłek znajduje się także amigdalina - witamina B17 uważana w medycynie naturalnej za silne narzędzie w walce z nowotworami, którym można wspomóc profilaktykę raka płuc, jelita grubego, prostaty, trzustki, żołądka oraz piersi.

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Słonecznik jest rośliną z rodziny astrowatych kwitnącą od lipca do października. Ma sztywne łodygi i lepkie liście. Do Europy przywieźli go Hiszpanie,...

Lignany w siemieniu lnianym

Siemię lniane (inaczej nasiona lnu) to źródło błonnika, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz witamin z grupy B. W małych nasionkach znajdziemy jednak jeszcze coś – lignany. Są to związki z grupy flawonoidów, które wykazują silne działanie przeciwutleniające.

Lignany optymalizując poziom estrogenu, wspierają gospodarkę hormonalną. Związki te przyspieszają także proces obumierania komórek rakowych. To dzięki nim są one szybciej usuwane z organizmu.

Witamina B17 w brzoskwiniach

W brzoskwiniach znajdują się duże ilości witaminy B17 wykazującej silne działanie przeciwnowotworowe. Okazuje się jednak, że przyjmowanie jej w pestkach, a nie w suplementach, przynosi lepsze korzyści dla zdrowia.

Duże pestki brzoskwiń najlepiej rozgnieść w moździerzu. Gorzki smak łatwo można zmienić, dodając do nich np. szczyptę gałki muszkatołowej. Działanie antyrakowe wykazują również zmielone pestki moreli.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 11 miesięcy temu

Owoce

Komentarze (13)
~kasia
~kasia 12 miesięcy temu

Przecież nie będziemy jeść same pestki.Oczywiście są świetne i mają dużo wartości odżywczych. Ale jak nie zmienimy nawyków żywieniowych to nie obniżymy cholesterol czy schudniemy. Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi.Nie mam już z tym problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness:idealnafigura.com/gberes, schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.

Odpowiedz
~Polak
~Polak 12 miesięcy temu

Frakcja pro rakowa pozwoliła opublikować te artykuł? No ale już xsuesźyłem komentarze o toksyczności amygdaliny, wiec lobby nie śpi. Uf już myślałem, że świat idzie ku lepszemu a tak to normalnie tylko ku zapaści. Pozdrawiam

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Właścwości młodego kokosa

Właścwości młodego kokosa

Dlaczego warto jeść młode kokosy? O kokosie powiedziano już wiele. Wiemy, że ten egzotyczny orzech jest pełen właściwości odżywczych. Z kolei woda kokosowa to naturalny napój izotoniczny dla osób aktywnych fizycznie. Okazuje się jednak, że im kokos młodszy,...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...

Owoce

Kiwi - charakterystyka i właściwości

Kiwi - charakterystyka i właściwości

uszkodzeń w obrębie DNA komórek. Owoce kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz witaminy C znajdziemy w kiwi witaminę E, a także witaminy z grupy B

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia (...) wiosną i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce,...