Trwa ładowanie...

Pierożki wieprzowe

Avatar placeholder
16.03.2017 00:30
Pierożki wieprzowe
Pierożki wieprzowe

Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Jeśli znudziły ci się pierogi ruskie lub z owocami, wypróbuj przepis na pierogi z mięsem wieprzowym. Są łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • mąka do podsypywania wyrabianego ciasta,
  • 3 szklanki drobno posiekanej kapusty,
  • 450 g wieprzowiny,
  • 3/4 szklanki posiekanej szalotki,
  • 1/2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżeczki białego wina,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • starty imbir,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 1 szklanka wody.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie249,58 kcal
Białka19,19 g
Węglowodany50,69 g
Tłuszcze11,32 g
Błonnik9,94 g
Wieprzowe pierożki
Wieprzowe pierożki

Pyszne pierożki z mięsem wieprzowym to idealna potrawa na elegancki obiad.

zobacz galerię
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj farsz. W dużej misce połącz kapustę, umyte i zmielone mięso wieprzowe, szalotkę, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, olej i wino. Mieszaj, póki nie stworzy się w miarę jednolita masa i odstaw. Teraz zrób ciasto. W misce połącz mąkę z wodą i ugniataj, póki nie stworzy się gładka, miękka masa. Przykryj ręcznikiem i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój je w kółka na pierożki. Na środek każdego kółka włóż trochę farszu i zamknij, zalepiając brzegi. Na głęboką patelnię wlej sporą ilość oleju roślinnego i bardzo dobrze rozgrzej. Ostrożnie wkładaj pierożki na patelnię i przesmażaj je na ostrym ogniu z każdej strony przez około 7-10 minut. Po tym czasie powoli wlewaj przygotowaną wodę i od razu przykryj. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 35 minut. Podawaj z ciemnym sosem.

Komentarz:

Tradycyjny przepis na pierogi z mięsem staje się nieprzeciętny ze względu na niektóre dodatki, takie jak sos sojowy, imbir czy białe wino. Wszystkie te składniki nadają potrawie ciekawy smak i sprawiają, że podniesiona zostaje wartość odżywcza dania.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze