Pierożki wieprzowe

Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Jeśli znudziły ci się pierogi ruskie lub z owocami, wypróbuj przepis na pierogi z mięsem wieprzowym. Są łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne.

Składniki:

Co warto wiedzieć o błonniku?

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • mąka do podsypywania wyrabianego ciasta,
  • 3 szklanki drobno posiekanej kapusty,
  • 450 g wieprzowiny,
  • 3/4 szklanki posiekanej szalotki,
  • 1/2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżeczki białego wina,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • starty imbir,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 1 szklanka wody.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 249,58 kcal
Białka 19,19 g
Węglowodany 50,69 g
Tłuszcze 11,32 g
Błonnik 9,94 g
Wieprzowe pierożki

Pyszne pierożki z mięsem wieprzowym to idealna potrawa na elegancki obiad.

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj farsz. W dużej misce połącz kapustę, umyte i zmielone mięso wieprzowe, szalotkę, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, olej i wino. Mieszaj, póki nie stworzy się w miarę jednolita masa i odstaw. Teraz zrób ciasto. W misce połącz mąkę z wodą i ugniataj, póki nie stworzy się gładka, miękka masa. Przykryj ręcznikiem i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój je w kółka na pierożki. Na środek każdego kółka włóż trochę farszu i zamknij, zalepiając brzegi. Na głęboką patelnię wlej sporą ilość oleju roślinnego i bardzo dobrze rozgrzej. Ostrożnie wkładaj pierożki na patelnię i przesmażaj je na ostrym ogniu z każdej strony przez około 7-10 minut. Po tym czasie powoli wlewaj przygotowaną wodę i od razu przykryj. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 35 minut. Podawaj z ciemnym sosem.

Komentarz:

Tradycyjny przepis na pierogi z mięsem staje się nieprzeciętny ze względu na niektóre dodatki, takie jak sos sojowy, imbir czy białe wino. Wszystkie te składniki nadają potrawie ciekawy smak i sprawiają, że podniesiona zostaje wartość odżywcza dania.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Wieprzowina i cielęcina
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Wieprzowina i cielęcina
Wieprzowina i cielęcina

Mięso w przyprawach

Mięso w przyprawach

Mięso wieprzowe z dodatkiem kolendry i w sosie z ananasa.

Wieprzowina i cielęcina

Zupa wieprzowa

Zupa wieprzowa

Pyszna zupa z paskami mięsa wieprzowego i zieloną papryką podawana z makaronem i przyprawami.

Wieprzowina i cielęcina

Kotlet wieprzowy

Kotlet wieprzowy

Wieprzowina to jeden z najpożywniejszych rodzajów mięsa, które jednocześnie, jeśli dobrze przyrządzone, jest naprawdę smaczne i pasuje na każdą okazję.

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowe tacos

Wieprzowe tacos

Placki tortilla z mięsem wieprzowym i warzywnymi dodatkami.

Wieprzowina i cielęcina

Schab w sosie

Schab w sosie

Schab w zielonym sosie pesto z warzywami.

Wieprzowina i cielęcina

Schab w pesto

Sekretem przepisu na schab wieprzowy jest sos pesto. To zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Składniki: 2 kawałki schabu wieprzowego, 6 łyżeczek sosu pesto, 1 średnia cebula, 8 świeżych pomidorów, 2...

Wieprzowina i cielęcina

Cielęcina po francusku

Cielęcina w sosie z pomidorami i ziołami to przepis godny francuskiego obiadu. Warto wypróbować danie we własnej kuchni i przekonać (...) , osusz, dopraw solą i pokrój w kostkę. Rozgrzej łyżkę oliwy na głębokiej patelni i podsmaż cielęcinę,...

Wieprzowina i cielęcina

Wołowina w gulaszu

Proponowana dzisiaj potrawa jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad. Gulasz z wołowiną wygląda wytwornie, a smak z pewnością nie jest typowy dzięki mieszance z sosu sojowego, wina ryżowego i anyżu. Składniki: 600 g wołowiny na gulasz...

Wieprzowina i cielęcina

Zupa z wieprzowiny

Zupa z wieprzowiny

jest bardzo pożywne. Składniki: 200 g wieprzowiny, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka oleju słonecznikowego, kawałek (...) w bulionie warzywnym, odcedź i odłóż, a bulion zachowaj i odstaw. Mięso umyj...