Pierś z kurczaka nadziewana

Mięso z piersi kurczaka dostarcza 21,5g białka, a tylko 1,3g tłuszczu w 100g produktu. Żaden inny rodzaj mięsa nie ma tak korzystnych proporcji. Przygotowane w powyższy sposób jest produktem łatwostrawnym o niskim indeksie glikemicznym.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.



Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Nadzienie:

  • 1 ząbek czosnku,

  • 10 listków bazylii,

  • pieprz i sól.



Sposób przygotowania

Rozgrzać piecyk do 200º C. Składniki nadzienia zmiksować do konsystencji piure. Na każdej piersi zrobić nożem 4 głębokie nacięcia i wcisnąć w nie nadzienie. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć piersi i piec ok. 10-12 minut w gorącym piekarniku, aż uzyskają ładny zarumieniony kolor.


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 164,95 kcal
Białka 26,02 g
Tłuszcze 6,56 g
Cholesterol 69,6 mg
Węglowodany 0,46 g
Błonnik 0,21 g
Witamina C 8,89 mg
Witamina A 52,3 µg

Komentarz

Dodatek czosnku i świeżej bazylii nadaje potrawie nie tylko pyszny smak i aromat, ale również właściwości zdrowotne. Czosnek jak wiadomo to naturalny antybiotyk. Bazylia przyśpiesza trawienie i ma działanie przeciwdepresyjnie. Danie z powodzeniem może być spożywane w diecie odchudzającej i niskotłuszczowej. Z uwagi na dużą zawartość białka polecane także osobom pragnącym zwiększyć masę mięśniową.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!