Przejdź na WP

Placuszki z cukinii. Przepis z książki "Jedz zielone"

Placuszki z cukinii to dobry pomysł na lekki obiad, lunch do pracy albo kolację.

Zobacz film: "4 warzywa na upalne dni"

Czas przygotowania - 45 minut Ilość porcji- 2

Składniki: 300 g cukinii 30 g cebuli 2 jaja 40 g jogurtu naturalnego 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i pieprz kilka łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzeć na tarce, lekko osolić, wymieszać i zostawić na ok. 25 min, aż puści sok. W międzyczasie kilka razy zagnieść cukinię, żeby woda szybciej wypływała. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?
Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej? [9 zdjęć]

Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej...

zobacz galerię

W misce wymieszać wszystkie składniki wraz z dokładnie odciśniętą cukinią. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce masy i smażyć z każdej strony przez ok. 2 min.

Można podać z kleksem kwaśnej śmietany, szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Hanna Stolińska-Fiedorowicz "Jedz zielone"
Hanna Stolińska-Fiedorowicz "Jedz zielone" (Wydawnictwo M)

Przepis pochodzi z książki "Jedz zielone" autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, którą można kupić tutaj

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy