Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Płynny miód – powstawanie, charakterystyka, właściwości zdrowotne, miód naturalny a sztuczny

Avatar placeholder
13.04.2021 10:22
Płynny miód po jakimś czasie ulega krystalizacji
Płynny miód po jakimś czasie ulega krystalizacji (123RF)

Płynny miód to miód świeży i ekologiczny. Krystalizowanie się produktu odróżnia go od sztucznego miodu.

spis treści

1. Jak powstaje miód płynny?

Miód płynny, w branży pszczelarskiej zwany patoką, to miód uzyskany tuż po wirowaniu. Nektar i spadź zebrane przez pszczoły trafiają do ula i plastrów. Pszczoła zbieraczka już w czasie transportu wyssanego surowca rozpoczyna jego przetwarzanie, które kontynuują pszczoły pracownice.

Dzięki działaniu enzymów i kwasów zawartych w ślinie pszczół, rozpoczyna się produkcja miodu płynnego, której pierwszym etapem jest odparowanie wody i rozpad cukrów złożonych w proste, już na plastrach.

Po kilku dniach miód zostaje zasklepiony woskiem. Wówczas pszczelarze zbierają plastry, rozpoczynając właściwą obróbkę produktu do etapu miodu płynnego. Plaster zostaje wówczas odsklepiony i odwirowany w miodarce.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Znane od wieków zdrowotne właściwości miodu

Wyróżniamy trzy rodzaje miodu – począwszy od miodu płynnego, poprzez skrystalizowany, na kremowym kończąc. Płynny miód jest produktem wyjściowym. Naturalny proces krystalizacji, następujący po kilku miesiącach, nie umniejsza jego właściwości zdrowotnych.

Miód kremowy, powstający natomiast w wyniku manipulacji temperaturą produktu i mieszaniem jego rodzajów, również jest stanowi bombę witaminową.

Na właściwościach zdrowotnych płynnego miodu poznał się sam Hipokrates, pionier medycyny. Substancje antybiotyczne i antybakteryjne miodu płynnego pozwoliły mu dożyć sędziwego wieku 111 lat.

Miód fasolowy. Poznaj jego dobroczynne właściwości
Miód fasolowy. Poznaj jego dobroczynne właściwości [6 zdjęć]

Mało kto słyszał o miodzie fasolowym. Najpopularniejszymi obecnie gatunkami miodu są: spadziowy, gryczany,

zobacz galerię

Miód płynny, bogaty w witaminy z grupy B, A, C, kwas foliowy, a także składniki mineralne takie jak potas, chlor, fosfor, żelazo, magnez i mangan nie tylko wzmacnia serce i odporność, ale też przyspiesza gojenie się ran.

Częste spożywanie płynnego miodu leczy wrzody żołądka, uspokaja, zapobiega miażdżycy i stymuluje pracę mózgu. Doraźnie warto go stosować w biegunkach, przeziębieniu i stanach zapalnych gardła.

Dodając płynny miód do herbaty czy mleka, pamiętajmy jednak, by napoje nie były zbyt gorące. W temperaturze powyżej 40 stopni miód traci swoje cenne właściwości.

3. Różnice pomiędzy miodem naturalnym i sztucznym

Płynny miód ma postać lejącego się, lepkiego płynu. Nabierany łyżeczką, powinien ściekać z niej jednostajnym strumieniem, na kanapce czy talerzyku tworząc stożek. Może zawierać naturalnie występujące grudki, co odróżnia naturalny miód płynny od sztucznego.

Sztuczny miód nie tylko rozleje się po talerzu, ale też szybko rozpuści się w herbacie. Miód naturalny spowoduje mętnienie płynu, utworzy smugi i będzie potrzebował czasu by całkowicie połączyć się z cieczą.

Ważny jest również smak płynnego miodu. Naturalny produkt ma posmak goryczki, powoduje lekkie cierpnięcie języka, a w czasie rozpuszczania się w ustach wydobywa różne posmaki, powodując ewolucję smaku. Sztuczny płynny miód ma płaski, niezmienny smak – to wyłącznie połączenie cukru z wodą.

Najważniejszym elementem rozróżniającym miód płynny naturalny od sztucznego jest jednak zachodzący proces krystalizacji. Miód przechowywany w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej zachowa płynność nawet przez rok, jednak prędzej czy później skrystalizuje. W płynnym miodzie produkowanym chemicznie nie utworzą się grudki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze