Po raz pierwszy naukowcy określili, co może powodować destrukcyjne działanie wirusa Zika

Odkąd wirus Zika nie był znany jako bardzo groźny czynnik chorobotwórczy, naukowcy niewiele wiedzieli na temat tego, jaki jest mechanizm działania tego wirusa. W przeciągu ostatniego roku okazało się, że Zika może być przyczyną szeregu niebezpiecznych problemów zdrowotnych, w tym może powodować małogłowie i problemy neurologiczne, takie jak zespół Guillain-Barré.

Nie było jednak wiadomo, które to białko lub białka wirusa Zika przyczyniają się do tego typu poważnych schorzeń.

Teraz nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Maryland w Baltimore w Stanach Zjednoczonych wykazały siedem kluczowych białek, które odpowiadają za destrukcyjne działanie wirusa Zika. Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

"Wyniki tych dają nam wgląd w to, w jaki sposób wirus Zika wpływa na komórki. Mamy teraz kilka naprawdę cennych wskazówek dla przyszłych badań" – powiedział główny autor badania Richard Zhao, profesor patologii na Uniwersytecie Maryland.

Naukowcy zidentyfikowali białka, które mogą odpowiadać za szkodliwe działanie wirusa Zika
Naukowcy zidentyfikowali białka, które mogą odpowiadać za szkodliwe działanie wirusa Zika (123rf)

Wirus Zika zainfekował setki tysięcy ludzi na całym świecie, głównie w Ameryce. W Stanach Zjednoczonych zostało zgłoszonych ponad 38.000 przypadków zarażeniem wirusem Zíka. Do tej pory nie opracowano szczepionki ani leku w celu zapobiegania lub leczenia objawów zakażenia wirusem Zíka.

Do celów badawczych, dr Zhao wykorzystał drożdże z gatunku Schizosaccharomyces pombe. Jest to dość popularny gatunek drożdży stosowany do sprawdzenia tego, w jaki sposób patogeny wpływają na komórki. Pierwotnie były one stosowane do produkcji piwa zwłaszcza w Afryce. Przez dziesięciolecia były one używane przez naukowców do celów badawczych, aby sprawdzić mechanizmy i sposób zachowania komórek.

ZOBACZ TAKŻE

Czy wirus Zika zagraża Polakom?

Dr Zhao po raz pierwszy wykorzystał model drożdży tego gatunku do badania HIV, a także wirusa Yellow Barley Dwarf, który jest patogenem roślinnym, powodującym miliardy dolarów strat w uprawach każdego roku na całym świecie.

 „Badania nad wirusem Zika to wyścig z czasem. Zadałem sobie pytanie, co można zrobić, aby pomóc. Postanowiłem pójść właśnie tą drogą” – tłumaczy dr Zhao.

Dr Zhao i jego współpracownicy odseparowali od siebie 14 małych białek i peptydów z ogólnej masy wirusa. Następnie wstawiono komórki drożdży do każdego z 14 białek.

Jakie objawy daje zakażenie wirusem Zika?
Jakie objawy daje zakażenie wirusem Zika? [7 zdjęć]

Już w sobotę w Brazylii rozpoczną się Igrzyska Olimpijskie. Mówi o tym cały świat, nie tylko w kontekście...

zobacz galerię

Siedem z 14 białek powodowało uszkodzenie komórek drożdży, hamując ich wzrost, powodując ich uszkodzenia lub śmierć.

Dr Zhao i jego współpracownicy będą kontynuować prace nad wirusem Zíka. Następnym krokiem będzie zrozumienie więcej o tym, jak działają te białka, które powodowały uszkodzenia komórek drożdży w eksperymentach dr Zhao u ludzi.

Może okazać się, że niektóre z nich są bardziej szkodliwe niż inne, a może wszystkie z nich działają w w celu wyrządzenia szkody w organizmie. Dr Zhao teraz zaczyna badania, które mają na celu zrozumienie, w jaki sposób wirus współdziała z komórkami szczurzymi i ludzkimi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy