Trwa ładowanie...

Polacy dodają do kanapek lub sosów. Skład jeży włos na głowie

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 21.03.2024 11:35
Często lądują na kanapkach, a pełno w nich sztucznych dodatków i wypełniaczy. Uważnie czytaj etykiety
Często lądują na kanapkach, a pełno w nich sztucznych dodatków i wypełniaczy. Uważnie czytaj etykiety (Getty Images)

Serki kanapkowe cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków. To zasługa przede wszystkim bogatej gamy smaków, które te produkty oferują. Dzięki temu, serki są często wykorzystywane jako dodatek do pieczywa, zastępując tradycyjne smarowidła do chleba, takie jak margaryna czy masło. Ale uwaga, eksperci od żywienia zwracają uwagę, że jeśli zauważysz pewne składniki w tych produktach, powinieneś unikać ich zakupu.

spis treści

1. Jak powstają serki kanapkowe?

Proces produkcji serów topionych polega na podgrzewaniu sera żółtego z domieszką masła i proszku serwatkowego. Są one bardziej kaloryczne i mają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowa obróbka sprawia, że zawierają mniej witamin i innych składników odżywczych.

Twaróg z mleka krowiego lub gęsta śmietanka stanowią podstawę serków typu fromage. Wzbogacane są one różnego rodzaju dodatkami smakowymi, w tym solą, przyprawami czy ziołami.

Zobacz film: "Niebezpieczne tłuszcze trans"

Choć nazywamy je serami do kanapek, ich zastosowanie sięga daleko poza nie. Można je wykorzystać do zagęstnienia sosów, jako dodatek do potraw w celu ich zabielania lub jako składnik zupy. Są one znacznie częściej wybierane w porównaniu do tradycyjnych serów twarogowych w kostkach.

Niewątpliwie wszelkiego rodzaju sery są bogatym źródłem białka. To oznacza, że produkty mleczne dostarczają nam wszystkich niezbędnych aminokwasów, w tym tych egzogennych. Z tego powodu, zaleca się głównie sięgać po sery twarde i twarogowe.

2. Uważaj na te składniki

Nie wszystkie sery zawierają te same składniki, dlatego konieczne jest sprawdzanie etykiet.

Eksperci radzą, by uważać na:

  • cukier - podnosi wartość kaloryczną produktu, co może prowadzić do otyłości i chorób serca,
  • częściowo utwardzone oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy) - są niezdrowe i mogą powodować stany zapalne w ciele,
  • gumę ksantanową i gumę guar - mogą powodować wzdęcia, nudności, biegunki i wymioty, przez co cierpią jelita,
  • modyfikowaną skrobię - chociaż jest uważana za bezpieczny dodatek do żywności, funkcjonuje jako "zapychacz",
  • mąkę chleba świętojańskiego - jest to popularny emulgator, który jest bezpieczny, ale w nadmiarze może powodować wzdęcia,
  • sorbinian potasu - konserwant, który jest uważany za bezpieczny, ale może wywoływać reakcje alergiczne u dzieci,
  • karagen - ma negatywny wpływ na żołądek i jelita, co może prowadzić do chorób układu pokarmowego.

Eksperci stanowczo zalecają unikanie podawania tych składników dzieciom, szczególnie najmniejszym. Sery rozpuszczalne to produkty bardzo mocno przetworzone, w których zawartość sera jest minimalna, ale za to są pełne soli, sztucznych dodatków i "wypełniaczy". Zawierają także niezdrowe tłuszcze utwardzone. Bez wątpienia twarożek, ser biały lub prawdziwy ser żółty są znacznie lepszym wyborem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze