Polacy wciąż go nadużywają. W nadmiarze przyczynia się do wysokiego ciśnienia krwi
Duża część Polaków spożywa więcej sodu niż potrzebuje, co może powodować negatywne skutki dla zdrowia. Tymczasem, choć sód jest pierwiastkiem niezbędnym do właściwego funkcjonowania organizmu, zalecanych norm nie powinno się przekraczać. Czy jesteśmy świadomi, jakie produkty zawierają najwięcej sodu?
W tym artykule:
Sód – źródło i zapotrzebowanie
Podstawowe źródło sodu w diecie stanowi sól kuchenna. Wśród produktów zawierających dużą ilość tego składnika wymienia się przede wszystkim przetwory mięsne (wędliny, konserwy), produkty zbożowe - różne rodzaje pieczywa, ryby wędzone oraz przetwory rybne w puszkach.
Bogate w sód są także oliwki, sos sojowy, proszek do pieczenia, glutaminian sodu oraz różne substancje, dodawane do jedzenia. W mniejszym stopniu sód znajduje się w produktach mlecznych (sery podpuszczkowe) oraz w warzywach konserwowych.
Normy z 2020 roku dla ludności Polski zalecają, by osoby dorosłe spożywały 1500 mg sodu w ciągu doby. Takie same normy obowiązują w przypadku kobiet w ciąży kobiet i w czasie laktacji. Mniejsze zapotrzebowanie dotyczy dzieci - do 12. roku życia.
Zbilansowana dieta, która składa się z produktów nieprzetworzonych naturalnego pochodzenia, bez dodatku soli, jest w zupełności wystarczająca, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na sód. Niestety, spożycie soli w Polsce, podobnie jak w innych krajach w Europie, znacznie przekracza zalecane dawki. Zgodnie z danymi z 2007 roku, wynosiło ono w Polsce ponad 12 g na osobę (dziennie).
W jakich produktach jest najwięcej sodu?
Łosoś wędzony
100 g wędzonego łososia zawiera 1470 md sodu oraz 3,68 g soli. Poza sodem, łosoś bogaty jest w białko i dobre tłuszcze (kwasy omega-3), a także inne minerały (żelazo, selen, fosfor oraz potas) oraz witaminy: B2, niacynę (witaminę B3), witaminę A, D i E.
Kabanosy
Wysoką zawartością sodu wyróżniają się również kabanosy - w 100 g tego produktu znajduje się 13 27md sodu oraz 3,32 g soli. Kabanosy są dobrym źródłem białka - w zależności od składu poszczególnych producentów, mogą mieć go 25-30g/100g, zawierają też witaminy z grupy B i żelazo.
Salami popularne
Salami, podobnie jak kabanosy, charakteryzują się wysoką zawartością sodu: na 100 g - 1307 mg i 3,27 g soli. Salami dostarcza sporej ilości białka, tłuszczu, zaś niewiele węglowodanów, co może być zaletą dla osób na diecie ketogenicznej. Znajdziemy tam także witaminy z grupy B oraz cynk i żelazo.
Płatki kukurydziane
Wysoką pozycję na liście zajmują również płatki kukurydziane z zawartością sodu na poziomie 1167 mg/100 g i 2,92 g soli (w 100 g). Poza tym płatki posiadają dużą ilość cennego błonnika, który reguluje pracę jelit i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Płatki kukurydziane zawierają również wartościowe minerały - selen, żelazo i fosfor oraz witaminy (np. witaminę K o przeciwzapalnym działaniu).
Ser typu feta
Smaczny ser feta dostarcza 1100 mg sodu i 2,75 g soli na 100 g produktu. Jest bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i wapń, czyli minerał wzmacniający kości i zęby.
Paluszki słone
Słone paluszki są smaczną przekąską, ale warto mieć na uwadze, że w 100 gramach tego produktu znajduje się aż 1093 mg sodu i 2,73 g soli.
Ser camembert pełnotłusty
Ser camembert, a dokładnie pełnotłusty camembert, także może poszczycić się solidną porcją sodu. 100 gramów tego rodzaju sera posiada 966 mg sodu/100 g i 2,42 g/100 g soli.
Chipsy paprykowe
Chipsy należą do produktów wysokoprzetworzonych, nic zatem dziwnego, że zawierają sporą ilość sodu - 100 g dostarcza 859 mg i 2,15 g soli.
Ogórek kwaszony
Ogórki kiszone to także konkretna dawka sodu – 703 mg/100 g i soli 1,76 g w 100 g produktu. Jednak ogórki kiszone są niskokaloryczne i mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspierają odporność i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Tuńczyk w oleju
Tuńczyk w oleju zawiera więcej sodu, niż świeża ryba. W 100 g tego produktu jest aż 515 mg sodu i 1,29 g soli. Tuńczyk w oleju stanowi też źródło cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D oraz B6.
Które produkty wyeliminować z diety?
Ze względu na wysoką ilość obecnego sodu w niemal wszystkich produktach, warto przyjrzeć się swojej diecie. Nadmiar sodu (hipernatremia) w organizmie może mieć bowiem bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie i objawiać się wystąpieniem nudności, wymiotów, utratą apetytu. W bardziej zaawansowanych stadiach hipernatremii może towarzyszyć wzmożone pragnienie, zmęczenie i osłabienie, drżenie mięśni i skurcze, zawroty głowy, zaburzenia świadomości i rytmu serca, nadmierne pobudzenie. W ciężkich przypadkach mogą pojawiać się drgawki, a nawet śpiączka.
Chcąc nie dopuścić do nadmiaru sodu, zaleca się unikania spożywania produktów o dużej zawartości tego składnika - szczególnie takich, które nie są częścią pełnowartościowego posiłku, lecz stanowią przekąski. Zdecydowanie odradzane są słone przekąski, jak paluszki solone czy chipsy ziemniaczane oraz wszelkie dania typu fast-food.
W codziennym menu warto ograniczać również stosowanie gotowych sosów, produktów typu instant: zup w proszku, gotowych do spożycia dań przygotowanych na przemysłową skalę. Zawierają one zazwyczaj sporo sodu i rozmaite substancje konserwujące, chemiczne barwniki, sztuczne aromaty i inne polepszacze smaku i zapachu.
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.