Poznaj gorzką prawdę – czy fruktoza jest naprawdę dobra dla twojego organizmu?

spis treści
rozwiń

Ostatnio panuje moda na zastępowanie zwykłego, białego cukru innymi słodkimi substancjami, które mają być zdrowsze dla naszego organizmu niż wytwór z buraka cukrowego. Są też osoby, które rezygnują ze słodzenia kawy i herbaty oraz jedzenia słodyczy, jednak zwiększają porcje owoców, tłumacząc, że w ten sposób osładzają sobie życie fruktozą. Czy aby na pewno to najlepsze i najzdrowsze wyjście?

1. Słodkie życie z fruktozą i glukozą

Najbardziej popularne cukry, które możemy znaleźć w większości słodzonych napojów, takie jak sacharoza i syrop kukurydziany, składają się z dwóch prostych cukrów: glukozy i... fruktozy. O ile glukoza jest cukrem produkowanym przez każdą komórkę naszego ciała, a przez to niezbędnym do życia, o tyle fruktoza jest nam całkowicie zbędna. Ludzkie organizmy jej nie produkują, a w całej historii ewolucji ten cukier nie był spożywany inaczej niż w postaci dojrzałych owoców. W dodatku glukoza i fruktoza są różnie metabolizowane.

Zobacz film: "Fakty i mity o zamiennikach cukru"

2. Fruktoza a wątroba

Kluczowe jest zrozumienie tego, że każda komórka naszego ciała używa i potrzebuje glukozy, a fruktoza jest przetwarzana tylko przez jeden organ – wątrobę. Kiedy nasza dieta bogata jest w duże ilości fruktozy, wątroba jest przeciążona i zaczyna zamieniać ten cukier w tłuszcz. Dlatego właśnie jest ona siłą napędową wielu poważnych i powszechnych dziś chorób, takich jak otyłość, choroby serca, cukrzyca typu 2, a także wielu nowotworów i obniżenia odporności.

3. Bez paniki

Fruktoza faktycznie jest szkodliwa dla naszego organizmu, ale tylko wtedy, gdy jest spożywana w dużych ilościach, dlatego jej szkodliwość nie dotyczy owoców. Aby sobie zaszkodzić, trzeba zjeść kilogramy, jeśli nie tony owoców. W dodatku w owocach znajdziemy rozwodnioną fruktozę, dlatego nie zawierają one tak dużego jej stężenia jak w przypadku napojów słodzonych syropem fruktozowym. Ponadto owoce zawierają mnóstwo błonnika, który pozwala szybciej wydalać pokarmy i nie dopuszcza do odkładania się szkodliwych substancji.

Negatywne skutki spożywania fruktozy mogą więc wystąpić, gdy dostarczamy ją organizmowi w dużych stężeniach i w towarzystwie nadmiaru kalorii i innych cukrów. Czytajmy więc etykiety kupowanych przez nas słodkości, a jeśli znajdziemy w składzie syrop fruktozowy, odłóżmy produkt na półkę. Jeżeli jednak jedynym źródłem fruktozy w naszej diecie są owoce i warzywa, nie ma czym się martwić – ich spożywanie jest w pełni bezpieczne i zalecane.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!