Poznaj gorzką prawdę – czy fruktoza jest naprawdę dobra dla twojego organizmu?

Ostatnio panuje moda na zastępowanie zwykłego, białego cukru innymi słodkimi substancjami, które mają być zdrowsze dla naszego organizmu niż wytwór z buraka cukrowego. Są też osoby, które rezygnują ze słodzenia kawy i herbaty oraz jedzenia słodyczy, jednak zwiększają porcje owoców, tłumacząc, że w ten sposób osładzają sobie życie fruktozą. Czy aby na pewno to najlepsze i najzdrowsze wyjście?

Słodkie życie z fruktozą i glukozą

Najbardziej popularne cukry, które możemy znaleźć w większości słodzonych napojów, takie jak sacharoza i syrop kukurydziany, składają się z dwóch prostych cukrów: glukozy i... fruktozy. O ile glukoza jest cukrem produkowanym przez każdą komórkę naszego ciała, a przez to niezbędnym do życia, o tyle fruktoza jest nam całkowicie zbędna. Ludzkie organizmy jej nie produkują, a w całej historii ewolucji ten cukier nie był spożywany inaczej niż w postaci dojrzałych owoców. W dodatku glukoza i fruktoza są różnie metabolizowane.

Polecane wideo:

Fruktoza a wątroba

Kluczowe jest zrozumienie tego, że każda komórka naszego ciała używa i potrzebuje glukozy, a fruktoza jest przetwarzana tylko przez jeden organ – wątrobę. Kiedy nasza dieta bogata jest w duże ilości fruktozy, wątroba jest przeciążona i zaczyna zamieniać ten cukier w tłuszcz. Dlatego właśnie jest ona siłą napędową wielu poważnych i powszechnych dziś chorób, takich jak otyłość, choroby serca, cukrzyca typu 2, a także wielu nowotworów i obniżenia odporności.

Bez paniki

Fruktoza faktycznie jest szkodliwa dla naszego organizmu, ale tylko wtedy, gdy jest spożywana w dużych ilościach, dlatego jej szkodliwość nie dotyczy owoców. Aby sobie zaszkodzić, trzeba zjeść kilogramy, jeśli nie tony owoców. W dodatku w owocach znajdziemy rozwodnioną fruktozę, dlatego nie zawierają one tak dużego jej stężenia jak w przypadku napojów słodzonych syropem fruktozowym. Ponadto owoce zawierają mnóstwo błonnika, który pozwala szybciej wydalać pokarmy i nie dopuszcza do odkładania się szkodliwych substancji.

Negatywne skutki spożywania fruktozy mogą więc wystąpić, gdy dostarczamy ją organizmowi w dużych stężeniach i w towarzystwie nadmiaru kalorii i innych cukrów. Czytajmy więc etykiety kupowanych przez nas słodkości, a jeśli znajdziemy w składzie syrop fruktozowy, odłóżmy produkt na półkę. Jeżeli jednak jedynym źródłem fruktozy w naszej diecie są owoce i warzywa, nie ma czym się martwić – ich spożywanie jest w pełni bezpieczne i zalecane.

Komentarze (12)
~Kris
~Kris 8 miesięcy temu

Naturalne owoce i warzywa są źródłem witamin i minerałów. Artykuł, który ma nas zniechęcić do nich ? Oczywiście wszystko w umiarze. Cukier w postaci słodyczy, jogurtów, ciast i ciasteczek, lodów, napojów, soków itd. jest przyczyną różnych chorób, w tym gastrologicznych i stwarza idealne środowisko dla pasożytów i grzybów ! Przestałem spożywać cukier od 4 miesięcy. Wszystko wraca no normy!

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia a nie tylko białka, dlatego dieta wysokobiałkowa jest dobra ale na krótką metę.. Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne i ulubione posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej, a wagę utrzymuję do tej pory. Do tego poleciła mi znajoma świetny program o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

trzeba zmienić nawyki żywieniowe, trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, woda też jest niezbędna. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych i wody każdego dnia. Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej i zniknęły problemy z zaparciami. Ale do tego poleciła mi znajoma świetny program: idealnafigura.com/gberes . Teraz stwierdzam że zdrowie jest tylko jedno, warto o niego zadbać!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Żywienie
Żywienie

Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami

Nieskomplikowana potrawa, której składniki tworzą zdrową, bogatą w witaminy i substancje odżywcze, południową przekąskę.

Żywienie

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

Przygotowywanie posiłków Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także to, jak przyrządzasz posiłki i w jakiej formie spożywasz każdy produkt. Okazuje się, że nawet popularne i dobrze znane składniki często przygotowujemy w niewłaściwy sposób. Marchew Jesienią...

Żywienie

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zacznij dzień na zielono! Wszyscy doskonale wiemy, że najlepszym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia jest odżywcze, pyszne śniadanie. Bądźmy jednak szczerzy - nie zawsze mamy czas i ochotę, aby przygotować bladym świtem zbilansowany, wartościowy posiłek....

Żywienie

6 sposobów na detoks nerek

6 sposobów na detoks nerek

Rola nerek w organizmie człowieka Nerki to jeden z najważniejszych organów wewnętrznych w naszym organizmie. Warto zatem regularnie dbać o ich kondycję. W tym celu można wprowadzić do codziennej diety produkty o właściwościach oczyszczających, nie tylko...

Żywienie

Właściwości zdrowotne pikli

Właściwości zdrowotne pikli

Pikle Pikle to smaczne przetwory z ogórków, papryk, pomidorów czy patisonów. Oczyszczone i pokrojone warzywa w marynacie są bogactwem wielu witamin i składników mineralnych. Przygotowywana w domu mieszanka skrywa w sobie wiele właściwości prozdrowotnych. Hermetycznie...

Żywienie

Sześć zaskakujących objawów odwodnienia

Sześć zaskakujących objawów odwodnienia

Niebezpieczny niedobór wody Suchość w ustach i uczucie pragnienia to nie jedyne sygnały świadczące o tym, że organizm potrzebuje wody. Niestety, często zapominamy o tym, by pić wodę przez cały dzień, małymi porcjami. Może to prowadzić do groźnego w skutkach...

Żywienie

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Nadciśnienie - choroba cywilizacyjna Zwiększona pobudliwość nerwowa, zaburzenia snu, kołatanie serca i zawroty oraz bóle głowy - to mogą być objawy nadciśnienia. Nieleczone schorzenie uszkadza wzrok, mózg i serce. Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Wpływ...

Żywienie

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Wykorzystajmy właściwości cytryny Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały, takie jak potas, magnez, sód i żelazo. Stosuje się ją...

Żywienie

Zaskakujące objawy cukrzycy

Zaskakujące objawy cukrzycy

Bądź czujny! Nie każdy przypadek cukrzycy typu 2 objawia się oczywistymi symptomami - wzmożonym pragnieniem, częstymi wizytami w toalecie czy drętwieniem dłoni lub stóp. Warto wiedzieć o innych, subtelniejszych objawach, które mogą świadczyć o tym, że...