2 z 7Orzechy
Orzechy w ponad 50 proc. składają się ze zdrowych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu złego cholesterolu. To również źródło kwasów omega-3, białka oraz kwasu elagowego, hamującego wydzielanie się substancji rakotwórczych.
W ich składzie znajdziemy składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas czy cynk. Ważny jest także magnez – życiodajny pierwiastek chroniący przed depresją i zaburzeniami nastroju - oraz antyoksydanty odpowiedzialne za niwelowanie skutków działania wolnych rodników. Wszystkie te składniki sprawiają, że mamy lepsze samopoczucie i więcej życiowej energii.
Jedząc orzechy włoskie, np. na przekąskę, powinniśmy jednak uważać. W 100 gramach znajduje się bowiem aż 645 kcal! Jedna mała garść wystarczy, by skutecznie walczyć z ryzykiem wystąpienia ataków serca. Po orzechy mogą sięgać również diabetycy – dzięki niskiej zawartości węglowodanów nie spowodują one podwyższenia glukozy we krwi.
Przeczytaj także: Wyjaśniamy, dlaczego słodkie, słone i tłuste produkty smakują najlepiej