Przeciwnowotworowe nanocząsteczki z cukru

Naukowcy z Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Politechniki Warszawskiej pracują nad nową metodą leczenia chorób nowotworowych. Polega ona na zastosowaniu jako nośnika leków nanocząsteczek stworzonych z cukrów naturalnie występujących w organizmie...

Przeciwnowotworowe nanocząsteczki z cukruPrzeciwnowotworowe nanocząsteczki z cukru

Działanie cukrowych nanocząsteczek

Nanocząsteczki opracowane przez warszawskich naukowców to nanometrycznej wielkości kapsułki, w których można zamknąć lek przeciwnowotworowy, tym samym osłabiając jego toksyczne działanie na zdrowe tkanki. Zastosowanie do ich produkcji występujących w organizmie cukrów sprawi, że cząsteczki te nie wywołają reakcji odpornościowej organizmu. W swoich badaniach naukowcy wykorzystują dekstran – nieszkodliwy dla organizmu polisacharyd, który rozkłada się do cukrów prostych w wątrobie i jest usuwany przez nerki. Od lat wykorzystuje się go w medycynie w kroplach do oczu i jako lek krwiozastępczy. Cukrowe nanocząsteczki wyszukują w organizmie komórki nowotworowe, po czym przyczepiają się do ich błony komórkowej dzięki specjalnym elementom na swojej powierzchni. Następnie komórka wchłania nanocząsteczkę, której osłonka ulega dezintegracji i wydzielony zostaje lek. Uczeni wykorzystali tu fakt, iż komórki nowotworowe, ze względu na częste podziały, potrzebują dużo cukru i chętnie pobierają go z otoczenia.

Zalety nanocząsteczek z cukru

Najważniejszą zaletą nanometrycznych kapsułek z cukru jest fakt, iż chronią one zdrowe tkanki przed działaniem leku, który przy standardowych metodach podawania wywołuje dotkliwe skutki uboczne. Dzięki temu lek można podać w większych ilościach niż jest to zazwyczaj dopuszczalne, a to z kolei skutkuje jego większą skutecznością i szybszymi efektami. Ponadto nowa forma podawania leków celuje bezpośrednio w komórki nowotworowe, co również daje wiele korzyści. Naukowcy testują nanokapsułki w zestawieniu z lekiem przeciwbiałaczkowym oraz na komórkach raka prostaty, piersi, płuc i jelit. Na wprowadzenie leku na rynek trzeba będzie jednak jeszcze poczekać.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe