Przyczyny tycia

Czy wiesz, że aż 95 proc. przypadków nadwagi jest spowodowanych zwyczajnym przejadaniem się i brakiem aktywności fizycznej? Jedynie 5 proc. otyłych ludzi może więc zrzucić winę za swoje zbędne kilogramy na choroby genetyczne i metaboliczne. Należy pamiętać, że wiek zmienia nasze potrzeby kaloryczne, ale nie powoduje zwiększania masy ciała. Tycie po czterdziestce wiąże się z niedostosowaniem diety i aktywności fizycznej do potrzeb organizmu. Oznacza to, że otyłość i nadwaga w przeważającej większości zależy od nas samych - od naszego trybu życia i diety.

Co powoduje tycie?

Tyjemy prawie zawsze dlatego, że za dużo jemy, a za mało się ruszamy. Spożywamy zbyt duże ilości kalorii w stosunku do tego, ile ich zużywamy - i jeśli dzieje się tak przez dłuższy czas, nasz organizm odkłada nadwyżkową energię w postaci tłuszczu. Nasze potrzeby co do dziennej ilości kalorii są różne w zależności od kilku czynników:

  • płci,
  • wieku,
  • predyspozycji genetycznych,
  • aktywności fizycznej.

Zazwyczaj nasze potrzeby to około 2000-2500 kcal dziennie. Tyle potrzeba nam, aby funkcjonować. Problem pojawia się, kiedy nie potrafimy dopasować kaloryczności spożywanych pokarmów do naszych rzeczywistych potrzeb.

Jeśli jednak nadmiar kilogramów jest twoim problemem od dawna, a mimo starań i konsekwencji waga ani drgnie, lepiej poradź się lekarza. Niektóre choroby (np. trzustki, tarczycy, nadnerczy, jajników, nowotwory mózgu) i przyjmowane leki (leki psychotropowe, sterydy, leki przeciwcukrzycowe) rzeczywiście mogą powodować nadwagę, ale to tylko 5 proc. wszystkich przypadków.

Złe nawyki żywieniowe

Przeważnie zbędne kilogramy biorą się z tego, że dostarczamy swojemu organizmowi więcej energii, niż faktycznie spalamy, i energia ta zostaje odłożona w postaci ,,zapasów”, czyli po prostu tkanki tłuszczowej. Wszystkiemu winne są złe nawyki żywieniowe, które często wynosimy z domu i z których nie zawsze zdajemy sobie sprawę, są to np.:

  • nieregularne posiłki;
  • jedzenie w pośpiechu;
  • jedzenie rzadko i dużo, a nie często, ale mało;
  • niejedzenie śniadań;
  • podjadanie między posiłkami;
  • unikanie owoców i warzyw w diecie;
  • zbyt częste jadanie wysokokalorycznych, tłustych potraw;
  • popijanie kalorycznych napojów gazowanych i soków;
  • traktowanie jedzenia jako relaksu;
  • zwyczaj jedzenia chipsów, orzeszków, ciastek podczas oglądania telewizji, czytania gazet;
  • jedzenie dużej ilości słodyczy np. w czasie napięcia psychicznego;
  • częste smażenie na tłuszczu zamiast gotowania czy pieczenia;
  • dodawanie zbyt dużej ilości soli i ostrych przypraw do posiłków;
  • picie zbyt małej ilości wody.

Ważnym czynnikiem zmniejszającym ryzyko tycia jest błonnik pokarmowy. Wspomaga on pracę jelit i pozwała na dłuższe uczucie sytości. Błonnik znaleźć można w świeżych owocach i warzywach, produktach pełnoziarnistych. Dlatego zamiast jeść przetworzone potrawy, białe pieczywo, biały ryż i zwykły makaron – lepiej jest wybierać świeże produkty (szczególnie warzywa, gdyż zawierają dużo mniej glukozy niż owoce), ciemne pieczywo, brązowy ryż i makaron.


Bibliografia

Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L., OTYŁOŚĆ - zapobieganie i leczenie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3468-X
Grazul-Bilska A., Bilski J., Poradnik dla walczących z nadwagą, Iskry, Warszawa 2003, ISBN 83-207-1716-7
Szurkowska M. Leczenie otyłości i towarzyszących zaburzeń metabolicznych, Krakowskie Wydawnictwo Medyczne, Kraków 2006, ISBN 83-88203-30-4
Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Waga a zdrowie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Waga a zdrowie
Waga a zdrowie

Bardzo szczupłe osoby mają nadmiar genów!

Wszyscy w pewnym sensie zdajemy sobie sprawę z tego, że nasza figura – to, czy jesteśmy szczupli, czy raczej mamy skłonności do tycia – zależy w jakimś stopniu od genów. Częściej spotyka się rodziny, w których wszyscy mają podobną tuszę, niż...

Waga a zdrowie

Dieta na straży zdrowia

Zaburzenia odżywiania to ryzyko jakie za sobą niesie niewłaściwe odżywianie i źle dobrane diety. Choć większość problemów z odżywianiem ma swoje podłoże w psychice to nieprawidłowo zbilansowany jadłospis może prowadzić do groźnych powikłań. Jedzenie, w...

Waga a zdrowie

Odchudzanie a miesiączka, czy może dojść do zahamowania?

Odchudzanie a miesiączka, czy może dojść do zahamowania?

Przyrost masy ciała w miesiączce to problem wielu kobiet, zwłaszcza gdy pojawia się zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Problemy z wagą często związane są z zatrzymaniem wody w organizmie. Objawy PMS najczęściej pojawiają się 5-11 dni przed...

Waga a zdrowie

Czy wiesz, jak utrzymać wagę?

Jeśli masz za sobą udaną kurację odchudzającą, może ci się wydawać, że utrzymanie wagi i uniknięcie efektu jojo będą dziecinnie proste. Jednak specjaliści od żywienia mają dla ciebie nie najlepszą wiadomość: stabilizacja wagiwcale nie jest łatwiejsza...

Waga a zdrowie

Skutki nadwagi

Skutki nadwagi są poważne. Zbędne kilogramy nie są wyłącznie problemem estetycznym, ale i zdrowotnym. Nadwaga powoduje bowiem kłopoty ze stawami, układem krwionośnym i układem oddechowym. Na szczęście, możliwa jest walka z nadwagą. Racjonalna dieta i...

Waga a zdrowie

Jak zmierzyć zawartość tkanki tłuszczowej?

Jeśli chcesz schudnąć, zamiast koncentrować się wyłącznie na wadze, poświęć trochę uwagi swojej tkance tłuszczowej. Utrata zbędnych kilogramów jest ważna, ale bardziej istotne jest pozbycie się nadmiaru tłuszczu i zachowanie mięśni. W tym celu warto...

Waga a zdrowie

Nie musisz być szczupła!

Istnieje wiele mitów dotyczących zdrowia fizycznego. Jeden z nich mówi, że najważniejszym celem ćwiczeń jest zrzucenie kilogramów, zaś wszyscy ludzie z nadwagą powinni schudnąć, jeśli chcą cieszyć się zdrowiem. Eksperci twierdzą jednak, że stawianie sobie...

Waga a zdrowie

Nadwaga u młodzieży

Nadwaga u młodzieży to poważny problem. Najczęściej pojawia się jako efekt niezdrowego trybu życia i źle skomponowanej diety bogatej w tłuszcze, a nawet – jak wykazują badania – braku akceptacji w gronie rówieśników. Zapobieganie otyłości to...

Waga a zdrowie

Rodzaje otyłości

Nadwaga i otyłość to choroby cywilizacyjne uznawane obecnie za choroby przewlekłe. Coraz więcej osób narzeka na zbędne kilogramy, które zaczynają negatywnie wpływać na zdrowie. Jakie zatem są przyczyny otyłości, co powoduje nadmierny przyrost na wadze?...

Waga a zdrowie

Przyczyny nadwagi

Przyczyny nadwagi są różne. Nie zawsze nadwaga i otyłość wynikają z lenistwa żywieniowego lub złej diety. Zbyt duża masa ciała może mieć podłoże psychiczne lub emocjonalne. Wówczas jedzenie traktuje się jak rodzaj nałogu i określa się jako uzależnienie od...