5 z 6Kozieradka
Roślina ta obniża nie tylko poziom cukru we krwi, ale też ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Grupa naukowców przeprowadziła trwające 3 lata badanie z udziałem 66 pacjentów z cukrzycą typu 2 i stanem przedcukrzycowym. Przyjmowali oni dwa razy dziennie ekstrakt z kozieradki. Dawka wyniosła 5 g. Grupa kontrolna (74 osoby) przyjmowała placebo. Co trzy miesiące sprawdzano stan ich zdrowia.
Okazało się, że w grupie osób stosujących kozieradkę występowanie cukrzycy spadło. Ponadto naukowcy odnotowali niższe stężenie glukozy w osoczu krwi pacjentów w trakcie porannych badań i po posiłkach.
Co więcej, badacze zauważyli, że osoby, które nie przyjmowały ekstraktu z tej rośliny, były 4,2 raza bardziej narażone na rozwój cukrzycy niż te, które to robiły.
Zobacz też: Jeden dodatkowy banan lub jedno awokado dziennie mogą obniżyć ryzyko zawału i udaru