Ranking oliwy z oliwek. Sprawdź, którą dodać do sałatek, a na której smażyć
1 z 7Ranking oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek ma wielu zwolenników i nic dziwnego! O jej właściwościach słyszał cały świat.
Liczne badania wykazały, że regularne spożywanie oliwy oliwek przez kobiety w ciąży oraz karmiące, chroni dziecko przed zachorowaniem na astmę oskrzelową i alergie.
Ponadto oliwa z oliwek wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego polecana jest osobom przewlekle chorym. OIiwa z oliwek jest znana ze swoich właściwości antynowotworowych. Obniża też cholesterol i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Tylko, którą oliwę wybrać? Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia, czy można jej używać tylko do sałatek? Czym różnią się jej poszczególne rodzaje?
Jest oliwa extra virgin, virgin, oliwa pure i extra light. Która jest najbardziej wartościowa? Przedstawiamy ranking.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO