Ratunek dla wątroby, serca, nerek. Wystarczy łyżeczka dziennie

Nasiona chia od kilku lat cieszą się niesłabnącą popularnością jako składnik zdrowej diety. Zaliczane są do tzw. superfoods – żywności o ponadprzeciętnym potencjale prozdrowotnym. Mówiąc o tych nasionkach, często wspomina się też o ich właściwościach detoksykujących. Czy faktycznie pomagają w oczyszczaniu organizmu?

Chia jest uznawana za superfoodChia jest uznawana za superfood
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Chia - właściwości

Nasiona chia wykazują wiele pozytywnych właściwości. Są szczególnie cenione za bardzo wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, głównie w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA), który odpowiada za działanie przeciwzapalne, kardioprotekcyjne i antyoksydacyjne.

Nasiona zawierają także sporo błonnika, wysokiej jakości białko roślinne, witaminy z grupy B, minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i cynk, a także liczne związki polifenolowe, w tym kwercetynę, apigeninę i kwas chlorogenowy.

Wśród informacji o zaletach nasion chia znajdują się też te dotyczące właściwości detoksykujących oraz o cudownym wpływie na wątrobę? Czy faktycznie tak jest?

Chia a wątroba, nerki i serce

Badania wykazały, że nasiona chia wykazują działanie ochronne na wątrobę, m.in. zmniejszają stłuszczenie wątroby i poprawiają profil lipidowy, co potwierdza publikacja Vázquez-Carrillo i wsp. z 2020 roku w czasopiśmie "Nutrients".

Ulbricht i współautorzy (2014, "PLOS One") odnotowali poprawę insulinowrażliwości po suplementacji chia, co wpływa korzystnie na metabolizm wątrobowy. Z kolei Orona-Tamayo i współpracownicy (2015, Journal of Food Science) wykazali, że chia zmniejsza stres oksydacyjny w wątrobie poprzez obniżenie poziomu malondialdehydu.

W odniesieniu do nerek, badania Martínez-Cruz i Paredes-López, które ukazały się w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", potwierdziły, że chia obniża poziom kreatyniny i mocznika, co świadczy o ochronie funkcji nerek.

W kontekście układu sercowo-naczyniowego naukowcy wykazali obniżenie ciśnienia krwi oraz poprawę profilu lipidowego i spadek LDL. Badania ukazały się w "Journal of Strength and Conditioning Research". Dodatkowo badacze zaobserwowali, że chia pomaga stabilizować glikemię poposiłkową i poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi. Wszystkie te efekty wiążą się z obecnością w chia błonnika, kwasów omega-3 oraz polifenoli, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspierając zdrowie wielu narządów jednocześnie.

Nasiona są źródłem silnych przeciwutleniaczy – takich jak kwas rozmarynowy, chlorogenowy i polifenole, które neutralizują wolne rodniki i zmniejszają stres oksydacyjny, szkodliwy zarówno dla komórek wątroby, jak i całego organizmu. Takie działanie nasion będzie w perspektywie czasu odciążeniem dla wątroby.

Ponadto błonnik obecny w ziarnach będzie wpływał korzystnie na perystaltykę jelit, co przyczyni się do sprawniejszego procesu trawienia, a przez to i wydalenia zbędnych składników przemiany materii z organizmu.

Jak jeść nasiona?

Chia doskonale komponują się z innymi produktami żywnościowymi. Pasują do smoothie, owsianki, granoli, różnych napojów, ale i do zup czy sosów. Wystarczy łyżeczka dziennie.

Bardzo popularne są tzw. puddingi chia. To prosta w przygotowaniu przekąska. Wystarczy połączyć ok. łyżeczkę nasion z około 200 ml mleka zwykłego bądź roślinnego, dobrze wymieszać i odstawić na kilka godzin. W tym czasie chia spęcznieje, a konsystencja mieszanki będzie przypominała pudding. Aby stworzyć z tego bardziej sycący i urozmaicony posiłek, można dodać owoce czy orzechy.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: "Journal of Strength and Conditioning Research"; "PLOS One"

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Do lekarza bez rodzica przed 18. rokiem życia? RPD apeluje o zmiany
Do lekarza bez rodzica przed 18. rokiem życia? RPD apeluje o zmiany
Ile czasu trzeźwiejemy? Sprawdź, zanim wsiądziesz do auta
Ile czasu trzeźwiejemy? Sprawdź, zanim wsiądziesz do auta
Reforma szpitalnictwa w 2026 roku? Kończą się pieniądze i czas
Reforma szpitalnictwa w 2026 roku? Kończą się pieniądze i czas
Na co chorowała Brigitte Bardot? Legenda kina zmarła w wieku 91 lat
Na co chorowała Brigitte Bardot? Legenda kina zmarła w wieku 91 lat
Centralna e-Rejestracja startuje 1 stycznia. Kto skorzysta od razu?
Centralna e-Rejestracja startuje 1 stycznia. Kto skorzysta od razu?
Nowy czynnik ryzyka dla wątroby. Tworzy podatny grunt dla nowotworu
Nowy czynnik ryzyka dla wątroby. Tworzy podatny grunt dla nowotworu
Sposób na obniżenie cholesterolu i glikemii. Wystarczy 10 minut
Sposób na obniżenie cholesterolu i glikemii. Wystarczy 10 minut
Naukowcy alarmują ws. tatuaży. Tak wpływają na organizm
Naukowcy alarmują ws. tatuaży. Tak wpływają na organizm
Nieodwracalnie niszczą wzrok. Prof. Kamińska: Są najbardziej niekorzystne
Nieodwracalnie niszczą wzrok. Prof. Kamińska: Są najbardziej niekorzystne
Najlepsza pora na witaminę B12. Zapamiętaj, bo jej niedobór odczuwa mózg
Najlepsza pora na witaminę B12. Zapamiętaj, bo jej niedobór odczuwa mózg
Podwyżka akcyzy na papierosy. Tyle trzeba będzie zapłacić w 2026
Podwyżka akcyzy na papierosy. Tyle trzeba będzie zapłacić w 2026
Tak uchronisz się przed skutkami grypy. "Tego leku nie da się zastąpić"
Tak uchronisz się przed skutkami grypy. "Tego leku nie da się zastąpić"