Ratunek dla wątroby, serca, nerek. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nasiona chia od kilku lat cieszą się niesłabnącą popularnością jako składnik zdrowej diety. Zaliczane są do tzw. superfoods – żywności o ponadprzeciętnym potencjale prozdrowotnym. Mówiąc o tych nasionkach, często wspomina się też o ich właściwościach detoksykujących. Czy faktycznie pomagają w oczyszczaniu organizmu?
Chia - właściwości
Nasiona chia wykazują wiele pozytywnych właściwości. Są szczególnie cenione za bardzo wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, głównie w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA), który odpowiada za działanie przeciwzapalne, kardioprotekcyjne i antyoksydacyjne.
Nasiona zawierają także sporo błonnika, wysokiej jakości białko roślinne, witaminy z grupy B, minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i cynk, a także liczne związki polifenolowe, w tym kwercetynę, apigeninę i kwas chlorogenowy.
Wśród informacji o zaletach nasion chia znajdują się też te dotyczące właściwości detoksykujących oraz o cudownym wpływie na wątrobę? Czy faktycznie tak jest?
Zobacz także: Lekarz poleca zaskakujący produkt. "Najpotężniejsze jedzenie przeciwstarzeniowe, jakie istnieje"
Chia a wątroba, nerki i serce
Badania wykazały, że nasiona chia wykazują działanie ochronne na wątrobę, m.in. zmniejszają stłuszczenie wątroby i poprawiają profil lipidowy, co potwierdza publikacja Vázquez-Carrillo i wsp. z 2020 roku w czasopiśmie "Nutrients".
Ulbricht i współautorzy (2014, "PLOS One") odnotowali poprawę insulinowrażliwości po suplementacji chia, co wpływa korzystnie na metabolizm wątrobowy. Z kolei Orona-Tamayo i współpracownicy (2015, Journal of Food Science) wykazali, że chia zmniejsza stres oksydacyjny w wątrobie poprzez obniżenie poziomu malondialdehydu.
W odniesieniu do nerek, badania Martínez-Cruz i Paredes-López, które ukazały się w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", potwierdziły, że chia obniża poziom kreatyniny i mocznika, co świadczy o ochronie funkcji nerek.
W kontekście układu sercowo-naczyniowego naukowcy wykazali obniżenie ciśnienia krwi oraz poprawę profilu lipidowego i spadek LDL. Badania ukazały się w "Journal of Strength and Conditioning Research". Dodatkowo badacze zaobserwowali, że chia pomaga stabilizować glikemię poposiłkową i poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi. Wszystkie te efekty wiążą się z obecnością w chia błonnika, kwasów omega-3 oraz polifenoli, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspierając zdrowie wielu narządów jednocześnie.
Nasiona są źródłem silnych przeciwutleniaczy – takich jak kwas rozmarynowy, chlorogenowy i polifenole, które neutralizują wolne rodniki i zmniejszają stres oksydacyjny, szkodliwy zarówno dla komórek wątroby, jak i całego organizmu. Takie działanie nasion będzie w perspektywie czasu odciążeniem dla wątroby.
Ponadto błonnik obecny w ziarnach będzie wpływał korzystnie na perystaltykę jelit, co przyczyni się do sprawniejszego procesu trawienia, a przez to i wydalenia zbędnych składników przemiany materii z organizmu.
Jak jeść nasiona?
Chia doskonale komponują się z innymi produktami żywnościowymi. Pasują do smoothie, owsianki, granoli, różnych napojów, ale i do zup czy sosów. Wystarczy łyżeczka dziennie.
Bardzo popularne są tzw. puddingi chia. To prosta w przygotowaniu przekąska. Wystarczy połączyć ok. łyżeczkę nasion z około 200 ml mleka zwykłego bądź roślinnego, dobrze wymieszać i odstawić na kilka godzin. W tym czasie chia spęcznieje, a konsystencja mieszanki będzie przypominała pudding. Aby stworzyć z tego bardziej sycący i urozmaicony posiłek, można dodać owoce czy orzechy.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: "Journal of Strength and Conditioning Research"; "PLOS One"
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.