Ratunek dla wątroby, serca, nerek. Wystarczy łyżeczka dziennie

Nasiona chia od kilku lat cieszą się niesłabnącą popularnością jako składnik zdrowej diety. Zaliczane są do tzw. superfoods – żywności o ponadprzeciętnym potencjale prozdrowotnym. Mówiąc o tych nasionkach, często wspomina się też o ich właściwościach detoksykujących. Czy faktycznie pomagają w oczyszczaniu organizmu?

Chia jest uznawana za superfoodChia jest uznawana za superfood
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Chia - właściwości

Nasiona chia wykazują wiele pozytywnych właściwości. Są szczególnie cenione za bardzo wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, głównie w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA), który odpowiada za działanie przeciwzapalne, kardioprotekcyjne i antyoksydacyjne.

Nasiona zawierają także sporo błonnika, wysokiej jakości białko roślinne, witaminy z grupy B, minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i cynk, a także liczne związki polifenolowe, w tym kwercetynę, apigeninę i kwas chlorogenowy.

Wśród informacji o zaletach nasion chia znajdują się też te dotyczące właściwości detoksykujących oraz o cudownym wpływie na wątrobę? Czy faktycznie tak jest?

Chia a wątroba, nerki i serce

Badania wykazały, że nasiona chia wykazują działanie ochronne na wątrobę, m.in. zmniejszają stłuszczenie wątroby i poprawiają profil lipidowy, co potwierdza publikacja Vázquez-Carrillo i wsp. z 2020 roku w czasopiśmie "Nutrients".

Ulbricht i współautorzy (2014, "PLOS One") odnotowali poprawę insulinowrażliwości po suplementacji chia, co wpływa korzystnie na metabolizm wątrobowy. Z kolei Orona-Tamayo i współpracownicy (2015, Journal of Food Science) wykazali, że chia zmniejsza stres oksydacyjny w wątrobie poprzez obniżenie poziomu malondialdehydu.

W odniesieniu do nerek, badania Martínez-Cruz i Paredes-López, które ukazały się w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", potwierdziły, że chia obniża poziom kreatyniny i mocznika, co świadczy o ochronie funkcji nerek.

W kontekście układu sercowo-naczyniowego naukowcy wykazali obniżenie ciśnienia krwi oraz poprawę profilu lipidowego i spadek LDL. Badania ukazały się w "Journal of Strength and Conditioning Research". Dodatkowo badacze zaobserwowali, że chia pomaga stabilizować glikemię poposiłkową i poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi. Wszystkie te efekty wiążą się z obecnością w chia błonnika, kwasów omega-3 oraz polifenoli, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspierając zdrowie wielu narządów jednocześnie.

Nasiona są źródłem silnych przeciwutleniaczy – takich jak kwas rozmarynowy, chlorogenowy i polifenole, które neutralizują wolne rodniki i zmniejszają stres oksydacyjny, szkodliwy zarówno dla komórek wątroby, jak i całego organizmu. Takie działanie nasion będzie w perspektywie czasu odciążeniem dla wątroby.

Ponadto błonnik obecny w ziarnach będzie wpływał korzystnie na perystaltykę jelit, co przyczyni się do sprawniejszego procesu trawienia, a przez to i wydalenia zbędnych składników przemiany materii z organizmu.

Jak jeść nasiona?

Chia doskonale komponują się z innymi produktami żywnościowymi. Pasują do smoothie, owsianki, granoli, różnych napojów, ale i do zup czy sosów. Wystarczy łyżeczka dziennie.

Bardzo popularne są tzw. puddingi chia. To prosta w przygotowaniu przekąska. Wystarczy połączyć ok. łyżeczkę nasion z około 200 ml mleka zwykłego bądź roślinnego, dobrze wymieszać i odstawić na kilka godzin. W tym czasie chia spęcznieje, a konsystencja mieszanki będzie przypominała pudding. Aby stworzyć z tego bardziej sycący i urozmaicony posiłek, można dodać owoce czy orzechy.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: "Journal of Strength and Conditioning Research"; "PLOS One"

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?