Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Rentgen

USG piersi

Ból, ucisk nad prawą piersią

Witam. Od pewnego czasu odczuwam ból, ucisk nad prawą piersią. Doskwiera mi to przez cały dzień, niemalże przy każdej pozycji. Robiłam badania, w tym krew, EKG i rentgen i z badań nic nie wykazało. Co to może być?Nerwoból lub zaburzenia nerwicowe. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Wroński Lek. Łukasz Wroński
Tomografia komputerowa

Jaki odstęp czasu zachować między TK zatok a rentgen AP?

Witam, otrzymałem 2 skierowania od różnych lekarzy na TK zatok (3 tesle) oraz rentgen AP na jednym filmie z objęciem miednicy i stawów biodrowych. Proszę o informację jaki odstęp czasu najlepiej zachować między tymi badaniami, aby nie "naświetlać" zbytnio organizmu?Zależy jakie wskazania do badań ?? Do pełnej konsultacji z badaniami Pozdrawiam ...

Neurologia

Brak czucia w małym palcu

Witam. Od prawie trzech tygodni nie mam czucia w małym palcu oraz połowie w serdecznym. Byłam u lekarza i kazał mi iść na rentgen kręgosłupa szyjnego. Czy coś może być nie tak z kręgosłupem ? ( dyskopatia szyjna )Konieczna pełna konsultacja z badaniami. Może lokalny ucisk na przedramię po stronie łokciowej? Pozdrawiam ...

Nadciśnienie

Duszności i problemy z oddychaniem u 19-latka

Ostatnio wieczorami ciężko mi się oddycha i muszę oddychać otwartą buzią bo odczuwam lekkie duszności. Miałem robiony rentgen klatki piersiowej i tomografię klatki piersiowej- wszystko wyszło dobrze. Te badania miałem robione rok temu. Ogólnie choruję na nadciśnienie i jestem alergikiem. Jestem strasznym nerwusem.Wygląda to na dolegliwości nerwicowe. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Wroński Lek. Łukasz Wroński
Ortopedia

Bóle ramienia u 52-latka

Od kilku miesięcy boli mnie ramię lewe masarzysta nic nie wykrył, badania nic nie dały , rentgen b/z, a ja nadal nie mogę podnieść ręki ponad głowę, nie mogę pływać boli, co to za diabelstwo jest ??Sugeruję wizytę u ortopedy. Najprawdopodobniej konieczne będzie wykonanie badania usg. Pozdrawiam. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Piotr Pilarski Lek. Piotr Pilarski
Ortopedia

Prośba o interpretację wyniku RTG rąk

RTG rąk Bardzo prosze o interpretacje wyniku rentgen rąk Bardzo dziękuje Rozrzedzenie struktury kostnej uwidocznionych kosci Brzezne zmiany zwyrodnieniowe przy powierzchniach stawowych stawow rąkWitam, opisywane są zmiany osteoporotyczne ze zmianami zwyrodnieniowymi kości (najpewniej związane z wiekiem) pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Badania kontrolne dzieci

Problem z prostowaniem kciuka u 1,5-rocznego dziecka

Witam, moja 1,5 roczna corka nie prostuje kciuka,nawet przez sen jest sztywny,jak dotykam to ja boli,miala robiony rentgen bo myslalm ze sie przewrocila i moze zlamala, rentgen byl 15.12.2015.teraz tak sobie przypominam ze od jakiegos czasu przy ubieraniu rekawiczek dawala znac ze boli.co to moze byc.od jakiegos czasu na tej raczce tez miala dziwne krostki,ale niewiem czy to jest z tym zwiazane.prosze o pomoc i porad co dalej.Np tzw palec zatrzaskujacy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Kowalczyk Lek. Tomasz Kowalczyk
Ortopedia

Skręcenie stawu skokowego a ból, drętwienie i rwanie w nodze

Mam 19 lat i tydzien temu skręciłam (?) staw skokowy , drugi raz w ciągu 2 msc. W szpitalu zrobiono rentgen ale że było 10 minut do końca dyżuru lekarz spojrzał tylko na zdjecie i wysłał do gipsowni. Od tygodnia mam szynę i poruszam się o kulach, ale noga strasznie boli, drętwieje, przy chodzeniu czuje mocne rwanie. Do kontroli został jeszcze tydzien , ale martwi mnie to że lekarz mi nie powiedział nawet że to jest skręcenie.Czy powinnam się zgłosić szybciej do lekarza i zrobić kolejny rentgen ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Kaszel

Kaszel od trzech miesięcy u dziecka a chlamydia

dziecko kaszla trzy miesiące, rentgen płuc, wymaz z gardła nie wykazały. zostało przeleczone antybioptykami (augmentin), odrobaczone, od prawie dwóch miesięcy nie je mleka i jaj, ma bardzo ogranizone słodycze, gluten. badania alergiczne z krwi - panel pokarmowy i wziewny nic nie wykazały. Badania z krwi na nietolerancję pokarmową wykazały silną nietolerancję na mleko i jaja ... , chlamydiowe zapalenie płuc występuje raczej u noworodków i niemowląt. Poza tym rentgen powinien wykazać zmiany. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Milena Lubowicz Lek. Milena Lubowicz
Tomografia komputerowa

Tomografia komputerowa mózgu, RTG klatki piersiowej i RTG kolana w krótkim odstępie czasu

Witam. W grudniu miałem wykonywaną tomografię komputerową mózgu, w lutym rentgen klatki piersiowej, natomiast pod koniec sierpnia rentgen kolana. Mam 22 lata - czy taka dawka promieniowana w przeciągu tych kilku miesięcy może przyczynić się do powstania nowotworu w skutek promieniowania?Witam serdecznie, Wiadomo, że im więcej badań radiologicznych to takie ryzyko wzrasta, ale u Pana rozłożyło się to w czasie. Lekarz kierujący na badania obrazowe musi mieć ku temu przesłanki kliniczne aby pacjenta, na nie skierować ...

Odpowiada 1 ekspert : Mgr Bartłomiej Rawski Mgr Bartłomiej Rawski
Badanie radiologiczne w stomatologii

Rentgen w stomatologii

Zdjęcie rentgenowskie, na którym widać nieprawidłowo rosnące zęby mądrości. ...

Badanie radiologiczne w ortopedii i traumatologii

Rentgen stopy

Zdjęcie rentgenowskie kości stopy. ...

Ortopedia

Bolesność stopy u 54-latki

Witam od kilku tygodni boli mnie lewa stopa tak od plowy do piety- boli mnie wokol i pod spodem. najgorzej jest jak mam wstac z lozka, czy zrobic pierwszy krok po wstaniu z krzesla. Lekarz w Szwecji kazal mi brac paracetamol i bandazowac stope, USG i rentgen - jest za drogi. Mialo byc lepiej po 5 tygodniacha jest gorezj, bol promienieje jzu an cala noge, boli mnie juz kolano ... jest zrobic USG czy rentgen.W pierwszej kolejności wykonałbym RTG stopy, a w następnej USG. Bez przprowadzenia badań dodatkowych ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Tomografia komputerowa

Zagrożenie przy dużej ilości zdjęć RTG

Witam.We wrzesniu miałem robiony TK.kregosłupa ledz. w listopadzie rentgen czynnosciowy tego samego odcinka a teraz musze miec zrobiony rentgen tego odcinka czy nic mi nie grozi.Czekam na odpowidż Dziekuje PozdrawiamWitam serdecznie, Dawki promieniowania rentgenowskiego stosowane w diagnostyce radiologicznej są dawkami bezpiecznymi. Oczywiście nie wolno przesadzać z ilością ich wykonywania ponieważ promenowanie to nie jest obojętne dla organizmu żywego z nadmiernych dawkach. Ilość badań wykonanych u Pana ...

Odpowiada 1 ekspert : Mgr Bartłomiej Rawski Mgr Bartłomiej Rawski
Badanie krwi

Opuchliza, bolesność palców rąk a możliwe przyczyny

witam, od kilku miesiecy bola mnie palce rak. Stawy sa opuchniete i bolesne, lekko znieksztalcone, co powoduje bol przy zginaniu i wykonywaniu wielu codziennych czynnosci. Badania krwi w kierunku reumatyzmu sa podwyzszone ale nie przekraczaja gornej granicy, rentgen rak nic nie wykazal. Co robic dalej? Jakie badania? Kto moze to zdiagnozowac? MarzenaW przypadku niepewnego wyniku badań w kierunku chorób reumatycznych konieczne jest poszerzenie diagnostyki. Rentgen kości rąk pokazuje dopiero zmiany ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Małgorzata Panek Lek. Małgorzata Panek i 1 inny
Ortopedia

Silne bóle między łopatkami, przekrzywienie kręgosłupa i zawroty głowy

Mam straszne problemy z kręgosłupem w gornej czesci. Byl robiony rentgen i wyszlo ze kregoslup jest przekrzywiony na lewa strone . Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego nie wykazal nic. Echografia miesni lewego ramienia w normie. Rentgen lewego ramienia nie wykazal nic. Mam straszne bole między lopatkami nie spie rowniez na lewej stronie bol przenosi sie rowniez na lewą rękę. Zawroty glowy nie do zniesienia rezonans glowy nic nie wykazal co moge jeszcze zrobic zeby pozbyć się tego bólu .Witam! Ból ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki i 1 inny
Pulmonologia

Rentgen klatki piersiowej 45-latka

Witam o to mój wynik po badaniu rentgen klatki piersiowej: smugowate zacienienie w dolnych partiach płuca prawego -zapalne?pożądane? Kąty wolne. Sylwetka serca w normie. Co to oznacza? Te zacienienia?Bez badania lekarskiego, bez obejrzenia zmian na zdjęciu RTG nie można nic powiedzieć. Być może są to zmiany zapalne. Proszę koniecznie udać się do lekarza zlecającego powyższe badanie. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Tomografia komputerowa

Nawracające przeziębienia a TK zatok

Witam, otrzymałem skierowanie od laryngologa na TK zatok (3tesle) w związku z nawracającymi przeziębieniami. Ponadto wyczuwam tuż pod biodrem odstającą kość (wyrośl, guz?) dlatego ortopeda skierował mnie na rentgen miednicy z ujęciem bioder. Proszę o informację jaki okres czasu należy zachować między badaniami, aby nie narażać się na zbyt duże promieniowanie?Nie rób TK zatok w związku z przeziębieniami. Każdy z nas się przeziębia. TK to promieniowanie radioaktywne, które może zrobić u człowieka wiele złego ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Konstanty Dąbski Lek. Konstanty Dąbski
Kardiologia

Ból w klatce piersiowej, świszczący oddech i problemy z połykaniem

Dobry wieczór . Mam od jakiegoś czasu ból w klatce trwa pół minuty oddycham z świstem wydzieliny idą mi z gardła biało żółte duszność i trudnośc połykaniu śliny mam lat 19 miałem robione rentgen klatki piersiowej w tamtym roku i pale papierosySugeruję kontakt z lekarzem ponieważ bez przeprowadzenia badani trudno jest mi ustalić przyczynę Pańskich dolegliwości i odpowiednie postępowanie. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Tomografia komputerowa

Badanie tomografii komputerowej szyi

6 listopada miałem robione badanie tomografii komputerowej szyi. Teraz dostałem skierowanie na rentgen klatki piersiowej, ważne do 7 stycznia. Czy przeprowadzanie tych dwóch badań w tak krótkim odstępie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia? Mam wątpliwości czy udać się na rtg w najbliższym czasie.Tomografia to bardzo duża dawka promieniowania, rtg klatki piersiowej to "mały pikuś " przy tym, ale jeżeli potrzebne należy wykonać ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Kowalczyk Lek. Tomasz Kowalczyk
Rezonans magnetyczny

Tomografia komputerowa a dawka promieniowa

W grudniu zeszłego roku w przeciągu krótkiego czasu miałem zrobioną tomografię komputerową brzucha i rezonans magnetyczny głowy. Teraz po prawie 11 miesiącach chciałbym zrobić sobie rentgen klatki piersiowej. Mam jednak obawy dotyczące szkodliwości związanej z promieniowaniem, jakie wytwarzają te badania. Czy prześwietlenie takie jest bezpieczne i czy można je wykonać po niecałym roku od wcześniejszych wyżej wymienionych badań? Nie chciałbym zostać śmiertelnie napromieniowany.Warto rozważyć ...

Neurologia

Zawroty głowy, zaburzenia równowagi, zaburzone czucie i palenie łydek a porażenie nerwów

Witam, miesiac temu mialam infekcje, stosowalam antybiotyki, w bardzo krotkim czasie trzy razy je zmieniano. Po pojawily sie zawroty glowy i zaburzenia rownowagi, zaburzenia czucia twarzy (minelo po 2 tyg), od kilku dni dczuwam bardzo mocne palenie lydek (ustepuje przy chodzeniu, pali kiedy siedze) mam wrazenie, ze od nerwow (ucisk spodni). Ekg ok, dioda byla tez na nogach, lekarz powiedzial, ze czyste, rentgen ok, badania krwi tez. Czy to moze byc jakies porazenie nerwow?Rsczej nie. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Zdjęcia RTG

Wpływ zdjęć RTG na 4-miesięczne dziecko

witam, moj synek skończył 4 mc. W 10 tygodniu zycia był prześwietlony z powodu podejrzenia zapalenia płuc. Dzis miał robiony rtg czaszki, w sumie 3 zdjecia (jedno musiało być powtórzone). Podczas zdjeć miał zasłoniete gdenitalia. Prosze o informacje czy tak częsty rentgen może mec jakiekolwiek skutki uboczne? Czy nie jest to zbyt ryzykowne dla takiego maluszka? Bardzo dziękuje za informacjePodczas zdjęcia diecko jest narażone na niewielką ilosc promieniowania. Nie powinno to mieć wpływu na zdrowie. Pozdrawiam. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Piotr Pilarski Lek. Piotr Pilarski
Ortopedia

Ból i opuchnięcie palca

palec wygiął mi się w drugą stronę następnego dnia mocno napuchł i zrobił się siniak. Po 2 tygodniach nadal spuchnięty gina się tylko troche i nie do końca prostuje.... co z tym zrobic?Należny zgłosić się do lekarza rodzinnego. Być może trzeba będzie wykonać rentgen.Dzień dobry, Jeśli po 2 tygodniach opuchlizna nadal się utrzymuje i występuje ograniczenie ruchomości konieczna jest wizyta u lekarza. Pozdrawiam serdecznie. ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Magdalena Mroczek Lek. Magdalena Mroczek i 1 inny
Ortopedia

Czy pęcherze lub odciski mogą przeszkadzać w RTG stopy?

Witam takie pytanie mam....Bede brala od lekarza 1-szego kontaktu skierowanie na rentgen stopy...i czy pecherze,odciski beda przeszkadzac w przeswietleniu czy nie?nie przeszkadzaja - mozna smialo wykonac badanie.Dzień dobry, Pęcherze i odciski na stopie nie będą przeszkadzać w badaniu rtg. Pozdrawiam serdecznie. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Radosław Kalisz Lek. Radosław Kalisz i 1 inny
Tomografia komputerowa

Bóle szyi i wymioty po urazie głowy

Witam uderzylam sie w tyl glowy lewa strona na uchem mialam robiony rentgen glowy i szyi jest ok zadnych objawow wymioty utrata swiadosci troche szyja boli ale jest coraz lepiej pytanie czy jest konieczna tomografia glowy?Witam serdecznie, Jeśli lekarz zlecił Pani badanie TK głowy, to powinna Pani je wykonać. Natomiast jeśli lekarz nie zlecił takiego badania to proszę zastosować się do jego zaleceń i ewentualnie z nim skonsultować konieczność wykonania badania TK głowy. Pozdrawiam. ...

Odpowiada 1 ekspert : Mgr Bartłomiej Rawski Mgr Bartłomiej Rawski
Kaszel

Zapalenie klatki piersiowej i niski poziom żelaza

Mam zapalenie klatki piersiowej od 7 miesięcy pomimo sterydów i antybiotyków nie ustępuje ono po lekach objawy sie zmniejszają. Rentgen klatki piersiowej wyszedł czysty, badania krwi wykazały niski poziom żelaza i dostałam na to tabletki. Lekarka rozkłada ręce i sama nie wie co jest powodem. Co to może być? Mam duży silny kaszel ale bardzo mało wydzieliny schodzi z płuc. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie KarinaProszę udać się do lekarza pulmonologa, po badaniu będzie można określić ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Tomografia komputerowa

Silnie wyrażone ziarnistości pajęczynówki

Dzien dobry. Ostatnio moja mama dostala wynik badania rentgen przeswietlenia czaszki, nie jasne jest dla mnie i mamy slowa kluczowe ,doktor tez nie umial mamie objasnic znaczenia wyniku badania. "Silnie wyrazone ziarnistosci pajeczynowki w rejonie luski kosci potylicznej w badaniu TKglowy" prosze o pomoc.Przy braku objawów nie ma powodów do niepokoju. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Magdalena Mroczek Lek. Magdalena Mroczek
USG

Zatkany nos po infekcji przebytej rok wcześniej

Jesienią zeszłego roku złapałam infekcję ,gardło, katar itp szybko minęło ale zapchany nos został,chore zatoki dostałam antybiotyk krople ale nie wiele to pomogło mówiłam przez nos i straciłam byłam u laryngologa kolejne krople i nic tak zmieniłam kilku lekarzy i kilka gatunków kropel pomogło ale szybko wróciło w lutym wzięłam 10 lamp dłużej miałam spokój ale to wraca najgorsze jest jak jem i nie czuję co ,usg i rentgen nic nie wykazał ktoś mi radzi bym zrobiła płukanie zatok czy mogę to zrobić?Pokaż rtg zatok. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Konstanty Dąbski Lek. Konstanty Dąbski
USG bioder

Obrzęk kolana u 17-miesięcznego dziecka

Witam, moja 17-miesięczna córka od ponad miesiąca nie potrafi wyprostować nogi w kolanie, ma lekki obrzęk części miękkich, kolano jest minimalnie ocieplone. Wykonaliśmy usg, rentgen i rezonans kolana oraz biodra, wszystkie obrazy są prawidłowe. Morfologia, crp, aso również. Córka nie odczuwała nigdy bólu w kolanie, obciąża nogę, nie unika chodzenia, podskakuje, biega. Ortopedzi nie potrafią nam pomóc, może to zmiany o podłożu reumatologicznym?Raczej nie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Kowalczyk Lek. Tomasz Kowalczyk
Badanie elektrokardiograficzne

Duszności i kłucie w klatce piersiowej

Mam dusznosci mam uczucie jakby mi ktos cos polozyl na klatce piersiowej i czasami ciezko oddycham kłuje mnie w klatce piersiowej schna mi usta i czasami mam slodko w ustach ekg nic nie wykazalo rentgen tez nic nie wykazal ,mam nadcisnienie i biore leki Czasami mam zawroty glowy .Do jakiego moge sie udac lekarza.Witam, proszę udać się do internisty, jeżeli ma Pani otyłość brzuszną to może być początek choroby refluksowej. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Ewa Kozłowska Ewa Kozłowska
Badanie krwi

Powiększone węzły chłonne na szyi i sińce na nogach

Witam.Od paru miesięcy mam powiększone węzły chłonne szyi.Cały czas dochodzi ich coraz więcej.Byłam wcześniej u lekarza,miałam robioną morfologie i OB-w normie.Miałam robione USG jamy brzusznej oraz rentgen klatki piersiowej-też wyszło wszystko dobrze.Dodam,że często robią mi się sińce na nogach i mam bardzo suchą skórę na ciele oraz problemy z trądzikiem.Warto iść do laryngologa. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Monika Łukaszewicz Lek. Monika Łukaszewicz
Ortopedia

Co może być przyczyną problemów z kręgosłupem?

Mam problem z kręgosłupem. Boli od kilku miesięcy, czasem jest to ból nie do zniesienia. Jest to ból całego kręgosłupa, ale zwłaszcza w jednym punkcie, mniej więcej po środku - nie mogę nawet dotknąć tego miejsca, zbyt mocno wtedy boli. Miałam zrobiony rentgen, niczego nie wykazał. Nie wiem, co dalej robić z tą sprawą, ból jest coraz silniejszy. Co może być przyczyną i jak temu zapobiec? Leki przeciwbólowe nie działają.Witam, proszę zapoznać się z artykułem https ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Piotr Pilarski Lek. Piotr Pilarski
USG

Zwapnione mięśniaki macicy

Rentgen pokazal ze mam zwapnienia,lekarz napisal ze to zwapnione miesniaki macicy,okazalo sie ze nie,mialam ctylogie,usg wewnatrzmaciczne,dokladna morfologie,martwia mnie te zwapnienia,lekarz nic wiecej nie mowi,co to moze byc?Witam, trudno cokolwiek Pani napisać bez zobaczenia wyników badań i obrazów. Musi Pani porozmawiać z lekarzem prowadzącym. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Histerosalpingografia

Jakie badania w kierunku drożności jajowodów?

Witam miałam robione 3 lata temu badanie sono-hsg wynik 1 jajowód niedrożny .Obecnie jestem przed dylematem wyboru badania hycosy czy hsg rentgen które badanie jest bardziej wiarygodne jeśli chodzi o sprawdzenie drożności jajowodów bardzo proszę o odpowiedz dziękujeWitam, najbardziej wiarygodne jest wykonanie histeroskopia jednakże pozostałe badania radiologiczne takze moga byc pomocne w takim stanie jaki Pani prezentuje. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Szmyt Lek. Krzysztof Szmyt
Ortopedia

Zmiany zwyrodnieniowe stóp w wyniku RTG

Witam serdecznie Mam rentgen stop , bardzo prosze o interpretacje Niewielkie kostki dodatkowe piszczelowe zewnetrzne, brzezne zmiany zwyrodnieniowe przy powierzchniach stawowych stop. Bola mnie ciagle nogi, cierpna, są ciekie obolale, ciagle musze ruszac nogami bo strasznie mnie rwia Dziekuje bardzo za odpowiedz Pozdrawiam serdecznieWitam, takie objawy jakie Pani opisuje pasują bardziej do obrazu przewlekłej niewydolności żylnej. Zalecałbym wykonanie dodatkowo USG Doppler kończyn dolnych. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Szmyt Lek. Krzysztof Szmyt
Interna

Guz pod mostkiem u osoby przebywającej w szpitalu psychiatrycznym

Wykrylem guza w pod mostkiem posrodku klatki piersiowej mam go od jakis kilku miesiecy jestem obecnie w szpitalu psychiatrycznym czy moge sie czegos obawiac i powinienem zrobic rentgen lekarz psychiatra powiedzial mi bez zadnych badan ze on ma sam takie i niejest potrzebna zadna pomoc co mam robicWitam. Niestety nie mam możliwości odpowiedzi na Pana pytanie bez przeprowadzenia bezpośredniego badania. Proszę porozmawiać z lekarzem prowadzącym. ...

Neurologia

Dreszcze u dziecka po upadku

Witam serdecznie, 10 miesięczna córcia dwa miesiące temu spadła z dużej wysokości na płytki czołem. Miala robiony rentgen i tomograf i neurolog powiedział, że jest wszystko w porzadku. Jednak dziecko czasami ma coś takiego jak otrzepywanie się, jakby jej było zimno, a dzisiaj zauważyłam, że jak się budziła z drzemki to całej jej ciałko drazało. Czy jest to powód do niepokoju? Co powinnam zrobić? DziekujęProponuję ponownie udać się do neurologa dziecięcego ponieważ jak rozumiem pojawiły się nowe objawy ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Ginekologia

Podłużny guzek w piersi oraz gorączka i objawy grypopodobne

Witam! W prawej piersi ,po prawej stronie z boku miesiąc temu wyczułam podłużnego guza , który jest twardy i nieruchomy (dł. ok. 2,5cm). Pierś boli, guz także. Odczuwam w prawym barku i pod pachom palący ból i towarzyszyła mi przy tym gorączka oraz objawy grypopodobne.Otrzymałam zlecenie na rentgen oraz mammografie . Czego mogę się spodziewać i co to może konkretnie rokować? Mam 20 lat.witam, proszę wykonać wskazane badania i nie martwić się na zapas. Z wynikiem mammografii udać się do ginekologa ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ortopedia

Ból kręgosłupa u 26-latki

Podczas ciąży pierwszy raz, bardzo dotkliwie odczuwałam ból mniej więcej po środku kręgosłupa, aczkolwiek był to ból, który zdawało mi się, że jest wywołany jakby czymś, co tuż obok kręgosłupa "przeszkadza". Ból co jakiś czas wraca, szczególnie odczuwam go, gdy coś dźwigam. Dodam, iż mój lekarz rodzinny po przedstawieniu sytuacji stwierdził, że jestem za młoda by mnie prześwietlać i nie dał mi skierowania na rentgen.Witam Serdecznie Proponuję wizytę u innego lekarza, który pokieruje Panią na badanie ...

Odpowiada 1 ekspert : Mgr Natalia Dziadowicz Mgr Natalia Dziadowicz
Badania kontrolne

Postępowanie w przypadku odmowy lekarza na RTG klatki piersiowej

Co mam zrobić jak lekarze nie chcą dać mi skierowania na prześwietlenie klatki piersiowej? Mam 63 lata a ostatni rentgen miałem robiony jakieś 15 lat temu.Wszystko zależy od sytuacji klinicznej. W przypadku diagnostyki lub kontroli pewnych chorób wykonanie RTG KLP jest postępowaniem z wyboru, natomiast w przypadku braku wskazań lekarz nie ma obowiązku wykonać takiego badania. Zawsze może Pan poprosić o skierowanie na badanie prywatne. Z wyrazami Szacunku lek. Aleksander Ropielewski ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Badanie elektrokardiograficzne

Ból w klatce piersiowej podczas oddychania a możliwe przyczyny

witam, od kilku dni mam bole w klatce piersiowej na wysokosci mostka i powyzej, szczegolnie podczas proby glebiokiego wdechu. Czasem powoduje to dusznosci i zawroty glowy. Badania EKG, morfologia rentgen podobno nic nie wykazaly. Lekarz stwierdzil ze to bol miesni w mostku i zalecil srodki przeciwbolowe ale dolegliwosci nie ustepujai chcialabym sie skosultowac z innym lekarzem. Do jakiego powinna sie zglosic?Witam! W opisanej sytuacji proszę udać się na wizytę do lekarza rodzinnego. W razie konieczności ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Badanie uszu

Bolesny ucisk w okolicy ucha

od kilku tygodni mam nie bolesny ale bardzo niedogodny ucisk w okolicy ucha prawego , miałam TK i rentgen głowy i wyszło ok jest tylko niewielkie zwyrodnienie w kręgosłupie szyjnym...jestem już zrezygnowana i ten ucisk utrudnia mi życie....nie wiem co dalej robić !!!! Pomocy !!!Nie wygląda to źle. Może masz kręcz szyi po tej stronie. Idź do ortopedy? ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Konstanty Dąbski Lek. Konstanty Dąbski
Kardiologia

Interpretacja badania RTG płuc 28-latki

Proszę o interpretacje badania rentgen płuc, kobiety palącej od wielu lat ,Wzmożony rysunek płucny , wpartiach dolnych płuc zwłóknienia i trochę zmian przyoskrzelowych.Lewa kopuła przepony wyzej ustawiona .Wydatne wnęki płucne.Serce i aorta rtg.w normie.Witam serdecznie. Są to zmiany typowe dla płuc palaczy. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Uzależnienie od papierosów

Wynik RTG płuc osoby palącej papierosy

Proszę o interpretacje badania rentgen płuc, kobiety palącej od wielu lat ,Wzmożony rysunek płucny , wpartiach dolnych płuc zwłóknienia i trochę zmian przyoskrzelowych.Lewa kopuła przepony wyzej ustawiona .Wydatne wnęki płucne.Serce i aorta rtg.w normie.Witam serdecznie. Przedstawione zmiany są typowe dla płuc palacza. Nie są one jednak zmianami nowotworowymi. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon