Rosół zamiast kawy w środku dnia. Sprawdź, co się zmieni

Nie wyobrażasz sobie życia bez kawy? My też nie. Tylko ten aromatyczny napój jest w stanie pobudzić umysł, gdy dopada nas kryzys w pracy. Okazuje się jednak, że filiżankę kawy warto zamienić na miskę z rosołem. Dlaczego?

Zobacz film: "Czy wiesz, jaki jest sekret idealnego rosołu? O tym mówi szef kuchni restauracji Stara Kamienica, Adam Kowalczyk"

1. Zamiast kawy, popija rosół

Stephanie Eckelkamp jest pisarką, która od wielu lat interesuje się zdrowym stylem życia. Niedawno podjęła się dosyć dziwnego eksperymentu. Do tej pory popołudniami sięgała po kawę. Teraz zamiast niej, popija rosół.

Efekty tej zmiany kobieta zauważyła już po kilku dniach. Rosół, podobnie jak kawa, pobudzał jej organizm. Dało się jednak wyczuć, że jest to inny rodzaj energii. Lepszy!

Jak mówi pisarka, rosół dostarcza jej "spokojnej energii". Nie jest to nagły przypływ mocy, jak w przypadku kawy. Bulion nie powoduje nerwowości, pobudzenia czy niepokoju. Poprawia za to koncentrację i uspokaja.

Sprawdź też:

Chroni przed udarem w upalne dni. Nie ma nic lepszego

To nie wszystko. Rosół zahamował też nieustanną chęć podjadania. Zmniejszył problemy ze strony układu trawiennego. Pisarka dodaje, że bulion powinien być odżywczy. Tylko taki nas ukoi i doda potrzebnej energii.

2. Zupa mięsna

Jak przygotować zupę? Najlepiej na tuszkach z kury. Gotujemy je przez kilka godzin z dużą liczbą warzyw i ziół. Gdy bulion jest gotowy, warto dodać do niego plasterki cytryny oraz posiekaną pietruszkę.

Zobacz również:

Frytki z Lidla czy z Biedronki? Skład popularnej przekąski jeży włos na głowie

Zupę można też ugotować na kościach wołowych. Najlepiej trzymać je na ogniu przez 12 godzin – koniecznie z czosnkiem, warzywami, sosem pomidorowym i ziołami. Po tym czasie bulion przyprawiamy sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki, posiekanym imbirem i chilli.

Cztery powody, dla których warto codziennie pić rosół
Cztery powody, dla których warto codziennie pić rosół [5 zdjęć]

Czas przekazać babciom, że ich kuchnia jest trendy. Na punkcie rosołu oszalała Ameryka, zachwycają się...

zobacz galerię

Do zupy można też dodać ocet jabłkowy. Dzięki niemu składniki odżywcze będą łatwiej przyswajalne. Zupa nabierze też charakterystycznego smaku.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!