Ryba, której Polacy nie znają. Właśnie pojawiła się w dyskoncie
Ryby są uznawane za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. W sklepie najczęściej sięgamy po dorsza, łososia lub makrelę, ale warto również wybierać mniej znane gatunki. Obecnie w supermarkecie Biedronka dostępna jest brama w przystępnej cenie.
1. Ryba brama - jakie ma właściwości?
Brama zamieszkuje Pacyfik, Ocean Atlantycki i Indyjski, a także Morze Śródziemne. Ma srebrzyste łuski, złote oczy, skośne usta oraz skrzywioną dolną szczękę. Obecnie kilogram ryby można kupić za około 40 złotych.
W 100 g produktu znajdziemy 92 kcal, 65 mg sodu, 18 g białka i zaledwie 2 g tłuszczu. Brama to źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza EPA i DPA. Wykazują działanie przeciwzapalne, obniżają stężenie trójglicerydów i poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Pomagają jednocześnie w obniżaniu ciśnienia krwi oraz zapobiegają tworzeniu się skrzepów, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Badania wykazały, że kwasy EPA i DPA, które znajdują się w rybach z rodziny bramowatych, wspierają rozwój i funkcjonowanie mózgu, poprawiając zdolności poznawcze i zapamiętywanie oraz zmniejszając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.
Dodatkowo mają korzystny wpływ na nastrój, co może obniżyć ryzyko depresji. Brama jest również korzystna dla zdrowia oczu, za sprawą składników odżywczych, takich jak omega-3, witamina A i D, które chronią oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, związanym z procesem starzenia organizmu, i pomagają zachorować ostrość widzenia.
Warto również zauważyć, że brama jest źródłem fosforu i magnezu, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i funkcjonowania kości. Witamina D obecna w rybie wspomaga wchłanianie wapnia i mineralizację kości, dzięki czemu zmniejsza ryzyko osteoporozy.
Dodatkowo brama jest niskokalorycznym i niskotłuszczowym produktem, co jest korzystne dla osób, które dążą do utraty tkanki tłuszczowej.
Zawiera również odpowiednią ilość białka, które zapewnia uczucie sytości na dłużej i wspiera naturalną odporność oraz pracę mięśni, co jest istotne dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Bramę najlepiej spożywać po upieczeniu z dodatkiem warzyw, ma niezwykle delikatne i miękkie mięso.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.