Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Ryż – rodzaje, wartości odżywcze, zastosowanie, korzyści zdrowotne

Avatar placeholder
07.03.2024 12:30
Warto pamiętać, aby zawrzeć ryż w codziennej diecie
Warto pamiętać, aby zawrzeć ryż w codziennej diecie (123rf.com)

Ryż jest ceniony na całym świecie za swoje składniki odżywcze. Jest on najbardziej popularny w Azji. Ryż jest składnikiem wielu diet odchudzających, ponieważ daje dużo energii i uczucie sytości na długo. Z ryżu robi się m.in. makarony, mąkę, papier, piwo i olej.

spis treści

1. Rodzaje ryżu

Na świecie jest ok.800 gatunków ryżu. Co ciekawe ryż jest gatunkiem kaszy. Każdy gatunek ryżu ma inny kształt ziaren oraz smak. Ryż różni się również stopniem oczyszczenia, a co za tym idzie również wartościami odżywczymi.

Gatunki ryżu mają również inną zawartość skrobi, amylopektyny, która jest głównym składnikiem ryżu. Najkrótsze i najbardziej okrągłe gatunki ryżu mają najwięcej amylopektyny, która sprawia, że po ugotowaniu ryż się bardziej klei.

2. Wartości odżywcze ryżu

Ryż to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, czyli źródła energii. W ryżu znajduje się również potas, magnez, żelazo i cynk.

Zobacz film: "Jak wybrać dobry ryż?"

Co ważne ryż jest również źródłem witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina E i błonnik.

Choć ryż ma bardzo mało białka, to jest ono bardzo wartościowe, ponieważ składa się z aminokwasów egzogennych. Ryż biały jest najuboższy w składniki odżywcze.

Co ważne ryż jako najstarsza roślina uprawna, która w ciągu tysięcy lat się nie zmieniła, jest najlepiej tolerowana przez organizm człowieka.

Ryż jest ceniony za zawartość składników odżywczych i właściwości
Ryż jest ceniony za zawartość składników odżywczych i właściwości (Shutterstock)

3. Zastosowanie ryżu

Bardzo ważną cechą ryżu, szczególnie w dzisiejszych czasach jest to, że ryż jest naturalnie bezglutenowy. Ryż jest polecany osobom na diecie lekkostrawnej i chcącym stracić na wadze. Warto jednak podkreślić, że rozgotowany ryż traci na wartości i lepiej gotować go na półtwardo.

4. Korzyści zdrowotne ryżu

Warto pamiętać, aby zawrzeć ryż w codziennej diecie ze względu na fakt, że nie zawiera glutenu. Nietolerancja glutenu jest popularnym schorzeniem, które powoduje stany zapalne jelit i zatrucie organizmu.

Jednak nawet osoby, u których nie zdiagnozowano nietolerancji glutenu, czują się dużo lepiej po rezygnacji z glutenu, dlatego też ryż zyskuje coraz większe grono wielbicieli.

7 zwyczajów szczupłych ludzi (prezentacja edukacyjna)
7 zwyczajów szczupłych ludzi (prezentacja edukacyjna) [8 zdjęć]

7 zwyczajów szczupłych ludzi Wydaje ci się, że osoby szczupłe jedzą więcej od ciebie, a to ty masz

zobacz galerię

Ponadto ryż jest źródłem energii i stanowi podstawę pożywienia dla dużej części ludności na świecie.

Ryż powinny jeść osoby z chorymi jelitami. Ryż jest bardzo lekkostrawny i można go jeść w czasie biegunek. Jednocześnie zbyt duże ilości ryżu mogą powodować zaparcia.

Ryż zawiera również dużo skrobi i nie wywołuje gwałtownego wydzielania insuliny. Indeks glikemiczny ryżu zależy oczywiście od sposobu przygotowania ryżu i jego gatunku. In dłużej gotujemy ryż tym wyższy indeks glikemiczny.

Dużo wyższy indeks glikemiczny będzie miał również tzw. ryż błyskawiczny, który jest już podgotowany.

ZOBACZ TAKŻE:

Ryż można śmiało stosować w dietach odchudzających. Dzieje się tak za sprawą niskiego indeksu glikemicznego ryżu. Ryż nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi. A to insulina sprawia, że magazynujemy energię pod postacią tłuszczu.

Ryż mogą również spokojnie jeść osoby chore na cukrzycę, również za sprawą umiarkowanego indeksu glikemicznego.

Ryż jest też źródłem białka roślinnego, witaminy B i PP, a ma natomiast mało sodu. Ryż ma również pozytywny wpływ na ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol.

Na dodatek może uchronić przed nowotworami piersi czy jelit.

Ryż daje wiele możliwości, jeśli chodzi o dania. Ryż jest składnikiem dań głównych, zapiekanek, sałatek, deserów oraz zup.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze