Ryż – rodzaje, wartości odżywcze, zastosowanie, korzyści zdrowotne

Ryż jest ceniony na całym świecie za swoje składniki odżywce. Jest on najbardziej popularny w Azji. Ryż jest składnikiem wielu diet odchudzających, ponieważ daje dużo energii i uczucie sytości na długo. Z ryżu robi się m.in. makarony, mąkę, papier, piwo i olej.

Ryż – rodzaje

Na świecie jest ok.800 gatunków ryżu. Co ciekawe ryż jest gatunkiem kaszy. Każdy gatunek ryżu ma inny kształt ziaren oraz smak. Ryż różni się również stopniem oczyszczenia, a co za tym idzie również wartościami odżywczymi. Gatunki ryżu mają również inną zawartość skrobi, amylopektyny, która jest głównym składnikiem ryżu. Najkrótsze i najbardziej okrągłe gatunki ryżu mają najwięcej amylopektyny, która sprawia, że po ugotowaniu ryż się bardziej klei.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Ryż – wartości odżywcze

Ryż to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, czyli źródła energii. W ryżu znajduje się również potas, magnez, żelazo i cynk. Co ważne ryż jest również źródłem witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina E i błonnik. Choć ryż ma bardzo mało białka, to jest ono bardzo wartościowe, ponieważ składa się z aminokwasów egzogennych. Ryż biały jest najuboższy w składniki odżywcze.

Co ważne ryż jako najstarsza roślina uprawna, która w ciągu tysięcy lat się nie zmieniła, jest najlepiej tolerowana przez organizm człowieka.

Ryż – zastosowanie

Bardzo ważną cechą ryżu, szczególnie w dzisiejszych czasach jest to, że ryż jest naturalnie bezglutenowy. Ryż jest polecany osobom na diecie lekkostrawnej i chcącym stracić na wadze. Warto jednak podkreślić, że rozgotowany ryż traci na wartości i lepiej gotować go na półtwardo.

Ryż – korzyści zdrowotne

Warto pamiętać o ryżu w codziennej diecie ze względu na fakt, że nie zawiera glutenu. Nietolerancja glutenu jest popularnym schorzeniem, które powoduje stany zapalne jelit i zatrucie organizmu. Jednak nawet osoby, u których nie zdiagnozowano nietolerancji glutenu, czują się dużo lepiej po rezygnacji z glutenu, dlatego też ryż zyskuje coraz większe grono wielbicieli.

7 zwyczajów szczupłych ludzi (prezentacja edukacyjna)

7 zwyczajów szczupłych ludzi Wydaje ci się, że osoby szczupłe jedzą więcej od ciebie, a to ty masz nadwagę. Twoje starania, żeby zmieścić się w rozmiar...

Ponadto ryż jest źródłem energii i stanowi podstawę pożywienia dla dużej części ludności na świecie.

Ryż powinny jeść osoby z chorymi jelitami. Ryż jest bardzo lekkostrawny i można go jeść w czasie biegunek. Jednocześnie zbyt duże ilości ryżu mogą powodować zaparcia.

Ryż zawiera również dużo skrobi i nie wywołuje gwałtownego wydzielania insuliny. Indeks glikemiczny ryżu zależy oczywiście od sposobu przygotowania ryżu i jego gatunku. In dłużej gotujemy ryż tym wyższy indeks glikemiczny. Dużo wyższy indeks glikemiczny będzie miał również tzw. ryż błyskawiczny, który jest już podgotowany.

Ryż można śmiało stosować w dietach odchudzających. Dzieje się tak za sprawą niskiego indeksu glikemicznego ryżu. Ryż nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi. A to insulina sprawia, że magazynujemy energię pod postacią tłuszczu. Ryż mogą również spokojnie jeść osoby chore na cukrzycę, również za sprawą umiarkowanego indeksu glikemicznego.

Ryż jest też źródłem białka roślinnego, witaminy B i PP, a ma natomiast mało sodu. Ryż ma również pozytywny wpływ na ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol. Na dodatek może uchronić przed nowotworami piersi czy jelit.

Ryż daje wiele możliwości, jeśli chodzi o dania. Ryż jest składnikiem dań głównych, zapiekanek, sałatek, deserów oraz zup.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...

Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka....

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Zapomniane zboża i ich zdrowotne właściwości

Zapomniane zboża i ich zdrowotne właściwości

. Oto zapomniane zboża, które powinniśmy włączyć do codziennego menu. Pełnoziarniste zboża w diecie przodków Pełnoziarniste zboża były podstawą (...) odżywczych, za to z dużą ilością niezdrowego cukru. Produkty...