Rzodkiew arbuzowa. Sprzymierzeniec w walce z cukrzycą i chorobami serca

Rzodkiew arbuzowa jest warzywem korzeniowym o wyjątkowym, różowym miąższu przypominającym arbuza. To nie tylko efektowny składnik potraw, ale także cenne źródło substancji bioaktywnych, które według licznych badań naukowych wykazują działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Rzodkiew arbuzowa to prawdziwa bomba antyoksydantówRzodkiew arbuzowa to prawdziwa bomba antyoksydantów
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mało kalorii, mnóstwo korzyści

Regularne spożywanie rzodkwi arbuzowej może wspierać zdrowie układu krążenia, wątroby i przewodu pokarmowego, a także zmniejszać ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych - od cukrzycy po nowotwory.

Pół szklanki rzodkwi arbuzowej dostarcza jedynie około 9 kcal, ale aż 10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, silnego antyoksydantu, który wspomaga odporność i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Badania wskazują, że obecne w niej polifenole, w tym katechiny i antocyjany, chronią DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, wspierają zdrowie skóry oraz funkcje serca.

Smaczne i proste przepisy na pasty z rzodkiewki. Wykorzystasz korzeń oraz liście

Raport opublikowany w "International Journal of Molecular Sciences" podkreśla, że regularne spożycie warzyw bogatych w polifenole zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych nawet o 20 proc.

Rzodkiew arbuzowa jest również bogata w błonnik pokarmowy, który pomaga regulować poziom glukozy we krwi, wspiera mikrobiotę jelitową oraz obniża poziom LDL, chroniąc przed miażdżycą.

Przeciwnowotworowy potencjał

Szczególnie cenne są glukozynolany i izotiocyjaniany, związki charakterystyczne dla warzyw kapustnych, które wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Badania laboratoryjne opublikowane w "International Journal of Molecular Sciences" wykazały, że izotiocyjaniany hamują proliferację komórek rakowych i aktywują enzymy detoksykacyjne, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów piersi, prostaty i jelita grubego.

Rzodkiew dostarcza także koenzymu Q10 (CoQ10), silnego antyoksydantu wspierającego mitochondria i serce. Przegląd badań w "Frontiers in Physiology" dowodzi, że suplementacja CoQ10 poprawia funkcjonowanie mięśnia sercowego i może redukować stany zapalne w układzie krążenia.

Unikalnym składnikiem jest również trigonelina, roślinny alkaloid, który w badaniach klinicznych na ochotnikach opublikowanych w "Nutrients" poprawiał elastyczność naczyń krwionośnych i wspierał kontrolę ciśnienia tętniczego.

Jak wykorzystać rzodkiew arbuzową w kuchni?

Rzodkiew arbuzową można jeść na surowo, pokrojoną w sałatkach lub na kanapkach, ale świetnie sprawdza się także w formie pieczonej, grillowanej, marynowanej czy w postaci kiszonek.

Jej liście, często pomijane, zawierają więcej witaminy C, białka i antyoksydantów niż sam korzeń, a badania sugerują, że mogą wspierać zdrowie jelit i redukcję masy ciała.

Należy jednak zachować ostrożność w kilku przypadkach. Rzodkwi arbuzowej nie powinny spożywać w nadmiarze osoby z niedociśnieniem, ponieważ liście mogą dodatkowo obniżać ciśnienie krwi. Rzodkiew, podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustnych, może również obniżać poziom cukru we krwi, co wymaga ostrożności u osób z hipoglikemią.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. International Journal of Molecular Sciences
  2. Frontiers in Physiology
  3. Nutrients

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza pięta achillesowa"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza pięta achillesowa"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie