Sałatka owocowa z kiwi
Wszystkie sałatki owocowe to prawdziwy przysmak dzieci, które zjadają je w dużych ilościach. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. Kiwi zawiera sporą porcję witaminy C, nieco mniejszą potasu oraz witaminy A i E, wapno, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o banany, to są one cennym źródłem witaminy C i błonnika. Jeśli do sałatki wegańskiej użyjesz niedojrzałych bananów, to ochronisz też błony śluzowe żołądka (skrobia zawarta w niedojrzałych bananach chroni je przed działaniem soku żołądkowego).
Składniki:
- 1 pomarańcza,
- 1 bardzo duże jabłko bądź 2 mniejsze,
- 1 gruszka,
- 2 kiwi,
- 2 banany,
- fioletowe winogrona (ok. 30 dag).
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do przygotowywania sałatki myjemy owoce. Następnie jabłka, banany, gruszkę i kiwi obieramy ze skórek. Owoce kroimy w kostkę. Pomarańczę dzielimy na małe cząstki. Winogrona kroimy na połówki. Wszystkie owoce wkładamy do salaterki. Odstawiamy je na 20 minut, by sałatka nabrała smaku, a owoce puściły soki.