Sałatka owocowa z kiwi

Wszystkie sałatki owocowe to prawdziwy przysmak dzieci, które zjadają je w dużych ilościach. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. Kiwi zawiera sporą porcję witaminy C, nieco mniejszą potasu oraz witaminy A i E, wapno, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o banany, to są one cennym źródłem witaminy C i błonnika. Jeśli do sałatki wegańskiej użyjesz niedojrzałych bananów, to ochronisz też błony śluzowe żołądka (skrobia zawarta w niedojrzałych bananach chroni je przed działaniem soku żołądkowego).

Składniki:

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

  • 1 pomarańcza,
  • 1 bardzo duże jabłko bądź 2 mniejsze,
  • 1 gruszka,
  • 2 kiwi,
  • 2 banany,
  • fioletowe winogrona (ok. 30 dag).

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do przygotowywania sałatki myjemy owoce. Następnie jabłka, banany, gruszkę i kiwi obieramy ze skórek. Owoce kroimy w kostkę. Pomarańczę dzielimy na małe cząstki. Winogrona kroimy na połówki. Wszystkie owoce wkładamy do salaterki. Odstawiamy je na 20 minut, by sałatka nabrała smaku, a owoce puściły soki.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!