Sałatka z czerwonych buraków

Konserwowa sałatka z czerwonych buraków może być świetnym dodatkiem do wegańskich dań gorących lub kanapek. Sałatka wegańska jest doskonałym połączeniem łagodnego i słodkiego smaku buraków czerwonych oraz ostrego i wyrazistego smaku cebuli.

Składniki:

  • 3 kg buraków,
  • 3-4 cebule,
  • pół kg papryki,
  • pół szklanki octu,
  • szklanka oleju,
  • szklanka cukru,
  • łyżka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Sposób przygotowania:

Buraki ugotuj w łupinach, odsącz, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę. W dużym garnku zagotuj ocet i olej. Dosyp cukier, sól i pieprz. Dodaj cebulę i gotuj przez 5 minut. Wrzuć paprykę i gotuj przez 3 minuty. Wrzuć starte buraki i gotuj jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorące warzywa przełóż do czystych słoików. Dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem. Nakryj kocykiem. Nie musisz pasteryzować.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 414,8
Białko 7,4 g
Tłuszcz 21,0 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 58,5 g
Błonnik 9,5 g
Witamina C 177,0 mg
Witamina A 535,0 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!