Semolina - pochodzenie, wartości odżywcze, wykorzystanie, kalorie

Semolina to gruboziarnista mąka lub drobna kasza otrzymywana z mielonych ziaren pszenicy durum. Najczęściej używana jest do produkcji kuskusu i makaronów. Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna niż inne dostępne na rynku mąki pszenne. Dlaczego warto wybrać semolinę?

1. Semolina – pochodzenie

Semolina pochodzi ze środkowej Azji. W późniejszym czasie zaczęto ją uprawiać również w Chinach i na Bliskim Wschodzie. Od czasów nowożytnych pojawiła się także w Australii, Ameryce i Nowej Zelandii. Obecnie największym producentem pszenicy durum i semoliny jest Kanada.

2. Semolina – wartości odżywcze

Semolina posiada wiele właściwości zdrowotnych i dietetycznych, a także zaliczana jest, jako jeden z najlepszych gatunków mąki pszennej. Dużą zaletą semoliny jest jej niski indeks glikemiczny w porównaniu do innych produktów pszenicznych.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Semolina zawiera duże ilości witamin, a także mikro i makroelementów, takich jak cynk, fosfor, mangan, miedź, potas, wapń i żelazo. Semolina jest bogata w kwas foliowy, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Znajdziemy w niej również luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem i wolnymi rodnikami.

Semolina, dzięki dużej zawartości cynku poprawia odporność i ma działanie antywirusowe. Z tego względu semolina jest polecana osobom starszym, zagrożonym demencją, a także osobom w okresie dojrzewania. Rekomendowana jest także osobom, które cierpią z powodu reumatyzmu, artretyzmu i chorób prostaty, a także kobietom w ciąży.

Mąka ziemniaczana - na żołądek, cerę i włosy
Mąka ziemniaczana - na żołądek, cerę i włosy [7 zdjęć]

Mąka ziemniaczana ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym, chemicznym...

zobacz galerię

Semolina posiada niską zawartość tłuszczów i cholesterolu. Nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans. Dzięki zawartości selenu semolina dostarcza organizmowi cenne przeciwutleniacze i zapobiega szkodliwemu utlenianiu DNA i błon komórkowych.

3. Semolina – wykorzystanie

Semolina jest najczęściej wykorzystywaną mąką do produkcji tradycyjnych włoskich makaronów, które charakteryzują się one jasnożółtym kolorem. Ogromnym plusem makaronu z semoliny jest to, że po ugotowaniu zawsze pozostają al dente. To skutek pochłaniania mniejszej ilości wody przez semolinę, w porównaniu do innych mąk pszennych. Semolina jest również wykorzystywana do wypiekania chlebów, ciast i pizzy. Nieustannie jest używana przez mistrzów włoskiej kuchni, np. Jamiego Olivera.

Semolina - makaron
Semolina - makaron (123rf)

4. Semolina - kalorie

Produkty wykonywane z semoliny są bardzo dobre w smaku, a w dodatku pozwalają utrzymać zadbaną sylwetkę. W makaronach z semoliny oprócz wielu witamin, a także mikro- i makroelementów znajduje się skrobia. Dzięki niej po zjedzeniu makaronu z semoliny można na dłuższy czas utrzymać uczucie sytości. Skrobia jest powoli i równomiernie uwalniania, w ten sposób zapewniając organizmowi stałą dawkę energii.

Zobacz także

Semolina jest doskonałą alternatywą dla białej mąki, dzięki czemu dieta stanie się o wiele zdrowsza. Semolinę można używać do wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka, pieczywo, ciasto do pizzy. Można ją również wykorzystać do wyrobienia makaronów, zagęszczania zup i gulaszu.

Jaka jest różnica w kaloryczności wyrobów ze zwykłej mąki a semoliny? Makaron pełnoziarnisty z semoliny w 100 g zawiera 323 kcal – w tym 63 g to węglowodany, 12 g to białko, 7 g to błonnik i 2 g to tłuszcze. Dla porównania makaron jajeczny z mąki pszennej w 100 g zawiera 370 kcal, w tym 76 g to węglowodany, 11 g to białko, 1,6 tłuszcze, a 2,4 to błonnik.

Należy jednak pamiętam o tym, że semolina zawiera gluten, dlatego nie jest zalecana osobom z celiakią.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.