Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Soki to napoje powstałe z owoców lub warzyw. Bez nich nie może się obejść zdrowa dieta. Zarówno soki warzywne, jak i soki owocowe, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że obróbka chemiczna i podgrzewanie stosowane przy produkcji soku, negatywnie wpływają na jego wartość odżywczą. Niszczą znajdujące się w nim witaminy i mikroelementy oraz zmieniają strukturę wody. Najzdrowsze ze wszystkich soków są tzw. soki jednodniowe, gdyż wszystkie zdrowe składniki soków są zachowywane w nich przez 4 (w przypadku soku owocowego) lub 10 godzin (w przypadku soku warzywnego).

Polecane wideo:

1. Soki warzywne i owocowe - rodzaje

Sok to ogólne pojęcie, pod którym kryje się bardzo wiele produktów o różnym składzie, smaku, sposobie przyrządzania, pakowania itp. Szczegółowy podział soków pokazuje, jak bardzo jest to zróżnicowany produkt. Soki warzywne i owocowe można podzielić ze względu na:

  • rodzaj wykorzystywanego surowca – soki warzywne, soki owocowe, soki owocowo-warzywne;
  • rodzaj półproduktu – soki bezpośrednie (są to soki określane także jako „soki świeże”), soki odtworzone z zagęszczonego przecieru;
  • obróbka termiczna – soki niepasteryzowane (tzw. soki jednodniowe, w sklepach można je spotkać tylko w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach), soki pasteryzowane w niskiej temperaturze (mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż soki niepasteryzowane, który wynosi kilka tygodni), soki pasteryzowane (mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, wynoszący kilka miesięcy);
  • wygląd i konsystencja – soki klarowne (np. sok jabłkowy), soki naturalnie mętne (np. sok pomarańczowy), soki przecierowe (np. sok marchwiowy, sok pomidorowy).

2. Soki warzywne i owocowe - właściwości soków owocowych

O tym, że soki warzywne i owocowe są zdrowe, wiedzą wszyscy, choć nie każdy potrafi wskazać działania konkretnego napoju, dlatego poniżej zamieszczamy opis poszczególnych napojów owocowych:

  • sok pomarańczowy– dzięki zawartości antyoksydantu – hesperydyny – poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej;
  • sok jabłkowy – pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu acetylocholiny, odpowiadającego za utrzymanie odpowiedniej formy umysłowej, ponadto, jak wykazują badania, sok jabłkowy zapobiega demencji starczej, pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit;
  • sok grejpfrutowy – przyśpiesza przemianę materii i reguluje trawienie, ma niebagatelny wpływ na profilaktykę sklerozy i żylaków;
  • sok winogronowy – najzdrowszy jest sok z czarnych winogron, poprawiający pamięć, obniżający poziom cholesterolu, stymulujący układ krążenia i zapobiegający miażdżycy;
  • sok z jagód – pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu;
  • sok z wiśni – zdrowe soki to nie tylko soki z jabłek, pomarańczy czy grejpfrutów, właściwości zdrowotne ma także sok z wiśni, który łagodzi ból mięśni, pomaga organizmowi wydalić kwas moczowy, zawiera bardzo wiele antyoksydantów;
  • sok żurawinowy – zapobiega rozwojowi bakterii E. coli, których obecność w organizmie powoduje zakażenie dróg moczowych, dodatkowo sok żurawinowy podnosi poziom dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób serca i miażdżycy.

3. Soki warzywne i owocowe - właściwości soków z warzyw

Soki warzywne są zupełnie czymś innym niż soki owocowe. Nie powodują podnoszenia się poziomu insuliny, jak ma to miejsce w przypadku soków owocowych – wyjątkami są soki z marchwi, z buraka i innych roślin rosnących pod ziemią. Soki warzywne mają następujące właściwości:

  • sok z marchwi – jest źródłem witaminy A i C, zatem wzmacnia odporność i poprawia wzrok;
  • sok pomidorowy – ma działanie antynowotworowe, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV;
  • sok ze świeżej kapusty - pomaga w leczeniu nieżytów żołądka, wrzodów dwunastnicy, hemoroidów, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i cukrzycy;
  • sok z ziemniaków – zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz fosfor, potas i siarkę, pomaga w oczyszczaniu organizmu oraz normalizuje procesy metaboliczne;
  • sok ogórkowy – poza zawartymi w nim składnikami mineralnymi: potasem, siarką (wspomagają porost włosów), sodem wapnią i fosforem wpływa na działanie układu moczowego;
  • sok z zielonej papryki – wzmacnia włosy i paznokcie, pomaga w likwidowaniu skurczy w jelitach i kolek;
  • sok ze szczawiu – regeneruję błonę śluzową jelit;
  • sok ze szpinaku – wspomaga pracę jelit;
  • sok z dyni – regeneruje wątrobę.

Pijąc soki warzywne i owocowe trzeba pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością. Ponadto, jeśli chcesz wiedzieć, co pić, by sobie nie zaszkodzić (np. zbyt dużą ilością cukrów), zawsze czytać informacje znajdujące się na opakowaniu.

Ewelina Stanios, około miesiąca temu

Napoje

Komentarze (6)
~Patrycja
~Patrycja 9 miesięcy temu

soki to nieodłączny element mojej diety. Codziennie rano piję jakiś sok który sama zrobię. Kiedyś wyciskałam ręcznie, teraz kupiłam sobie sokowirówkę z panasonica więc soki robię kilka razy dziennie, a tak naprawdę to robią się same

Odpowiedz
~Roki
~Roki ponad rok temu

Przechodziłem już dietę owocową i nie powiem że nie miałem ochoty jeszcze na soczek. Oprócz owoców bardzo chętnie piję do Guinessa sok jabłkowy 100%, który wytwarza Gomar. Piwo i po godzinie dobry sok z jabłek świetnie regulują ciśnienie.

Odpowiedz
~Gosia Kuchareczka
~Gosia Kuchareczka ponad rok temu

Sok z ziemniaków? Surowych? A ja myślałam, że surowy ziemniak wywołuje biegunkę i podwyższona temperaturę. Czy możecie coś więcej o tych ziemniakach napisać? Ja piję codziennie wyciskany sok pomidorowy Vivit.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości
Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Soki owocowe

Soki owocowe

Świeżo wyciskane soki są doskonałym elementem uzupełniającym zdrową dietę. Do wyciskania wybierajmy owoce i warzywa zawierające najwięcej witamin i błonnika.

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Ekologiczne soki

są owoce, z których robiony jest sok - napój uwielbiany przez każdego. Soki działają orzeźwiająco, gaszą pragnienie oraz są cennym źródłem witamin (...) i składników odżywczych. Czym różnią się soki kupowane w kartonach...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Soki - czy wiesz, które są naprawdę zdrowe?

Soki - czy wiesz, które są naprawdę zdrowe?

zmniejsza ciśnienie krwi. Soki warzywne posiadają o wiele mniejszą zawartość cukru, a także mniej kalorii niż soki owocowe. W swoim składzie (...) , kolorowym napoju. Podpowiemy ci,...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Lecznicze właściwości soku z imbiru

Lecznicze właściwości soku z imbiru

produkcję tlenku azotu oraz wolnych rodników w organizmie, dlatego soki z imbirem pomagają w walce z artretyzmem. Lecznicze właściwości soku (...) Imbir - produkt wielozadaniowy Imbir w świeżej postaci często opisywany...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Właściwości soku z trzciny cukrowej

Właściwości soku z trzciny cukrowej

Leczy problemy skórne Jak się okazało, stosowanie soku z trzciny cukrowej korzystnie wpływa na cerę. Eliminuje trądzik, zaczerwienienia oraz wygładza skórę, a to wszystko dzięki zawartości kwasu glikolowego. Sok należy wymieszać wraz z odrobiną naturalnej...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Dlaczego warto pić sok z buraków?

Dlaczego warto pić sok z buraków?

Napój o niezwykłych właściwościach Zawiera kwas foliowy, błonnik, witaminy i związki mineralne. Szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem (...) zauważono znaczny spadek ciśnienia. Pozytywne właściwości soku z buraków...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Jak wybrać najlepszy sok dla siebie?

Jak wybrać najlepszy sok dla siebie?

soki owocowe, warzywne oraz warzywno-owocowe. Niestety często możemy natknąć się na informację, że soki owocowe tuczą, bo zawierają dodatek cukru...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Sok - bogactwo witamin i substancji odżywczych

owocowe, warzywne i owocowo-warzywne. Soki mogą być określane jako sok 100 proc. tzn. bez żadnych dopuszczonych prawem dodatków, w tym również witamin (...) przekąski,...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Jak przygotować leczniczy sok z czosnku?

Jak przygotować leczniczy sok z czosnku?

i zapach, można przygotować napój owocowo-warzywny, łącząc czosnek z innymi produktami. Zobacz także: Czarny czosnek - nowa odsłona naturalnego (...) także: Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?Dlaczego...