Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Soki

Soki to napoje powstałe z owoców lub warzyw. Bez nich nie może się obejść zdrowa dieta. Zarówno soki warzywne, jak i soki owocowe, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że obróbka chemiczna i podgrzewanie stosowane przy produkcji soku, negatywnie wpływają na jego wartość odżywczą. Niszczą znajdujące się w nim witaminy i mikroelementy oraz zmieniają strukturę wody. Najzdrowsze ze wszystkich soków są tzw. soki jednodniowe, gdyż wszystkie zdrowe składniki soków są zachowywane w nich przez 4 (w przypadku soku owocowego) lub 10 godzin (w przypadku soku warzywnego).

1. Rodzaje soków

Sok to ogólne pojęcie, pod którym kryje się bardzo wiele produktów o różnym składzie, smaku, sposobie przyrządzania, pakowania itp. Szczegółowy podział soków pokazuje, jak bardzo jest to zróżnicowany produkt. Soki można podzielić ze względu na:

  • rodzaj wykorzystywanego surowca – soki warzywne, soki owocowe, soki owocowo-warzywne;
  • rodzaj półproduktu – soki bezpośrednie (są to soki określane także jako „soki świeże”), soki odtworzone z zagęszczonego przecieru;
  • obróbka termiczna – soki niepasteryzowane (tzw. soki jednodniowe, w sklepach można je spotkać tylko w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach), soki pasteryzowane w niskiej temperaturze (mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż soki niepasteryzowane, który wynosi kilka tygodni), soki pasteryzowane (mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, wynoszący kilka miesięcy);
  • wygląd i konsystencja – soki klarowne (np. sok jabłkowy), soki naturalnie mętne (np. sok pomarańczowy), soki przecierowe (np. sok marchwiowy, sok pomidorowy).

2. Wpływ soków owocowych na zdrowie człowieka

O tym, że soki są zdrowe, wiedzą wszyscy, choć nie każdy potrafi wskazać działania konkretnego napoju, dlatego poniżej zamieszczamy opis poszczególnych napojów:

  • sok pomarańczowy– dzięki zawartości antyoksydantu – hesperydyny – poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej;
  • sok jabłkowy – pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu acetylocholiny, odpowiadającego za utrzymanie odpowiedniej formy umysłowej, ponadto, jak wykazują badania, sok jabłkowy zapobiega demencji starczej, pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit;
  • sok grejpfrutowy – przyśpiesza przemianę materii i reguluje trawienie, ma niebagatelny wpływ na profilaktykę sklerozy i żylaków;
  • sok winogronowy – najzdrowszy jest sok z czarnych winogron, poprawiający pamięć, obniżający poziom cholesterolu, stymulujący układ krążenia i zapobiegający miażdżycy;
  • sok z jagód – pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu;
  • sok z wiśni – zdrowe soki to nie tylko soki z jabłek, pomarańczy czy grejpfrutów, właściwości zdrowotne ma także sok z wiśni, który łagodzi ból mięśni, pomaga organizmowi wydalić kwas moczowy, zawiera bardzo wiele antyoksydantów;
  • sok żurawinowy – zapobiega rozwojowi bakterii E. coli, których obecność w organizmie powoduje zakażenie dróg moczowych, dodatkowo sok żurawinowy podnosi poziom dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób serca i miażdżycy.

3. Właściwości soków z warzyw

Soki z warzyw są zupełnie czymś innym niż soki owocowe. Nie powodują podnoszenia się poziomu insuliny, jak ma to miejsce w przypadku soków owocowych – wyjątkami są soki z marchwi, z buraka i innych roślin rosnących pod ziemią. Soki z warzyw mają następujące właściwości:

  • sok z marchwi – jest źródłem witaminy A i C, zatem wzmacnia odporność i poprawia wzrok;
  • sok pomidorowy – ma działanie antynowotworowe, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV;
  • sok ze świeżej kapusty - pomaga w leczeniu nieżytów żołądka, wrzodów dwunastnicy, hemoroidów, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i cukrzycy;
  • sok z ziemniaków – zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz fosfor, potas i siarkę, pomaga w oczyszczaniu organizmu oraz normalizuje procesy metaboliczne;
  • sok ogórkowy – poza zawartymi w nim składnikami mineralnymi: potasem, siarką (wspomagają porost włosów), sodem wapnią i fosforem wpływa na działanie układu moczowego;
  • sok z zielonej papryki – wzmacnia włosy i paznokcie, pomaga w likwidowaniu skurczy w jelitach i kolek;
  • sok ze szczawiu – regeneruję błonę śluzową jelit;
  • sok ze szpinaku – wspomaga pracę jelit;
  • sok z dyni – regeneruje wątrobę.

Pijąc soki owocowe i warzywne trzeba pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością. Ponadto, jeśli chcesz wiedzieć, co pić, by sobie nie zaszkodzić (np. zbyt dużą ilością cukrów), zawsze czytać informacje znajdujące się na opakowaniu.

Ewelina Stanios,
Komentarze (2)
~Gosia Kuchareczka
~Gosia Kuchareczka

Sok z ziemniaków? Surowych? A ja myślałam, że surowy ziemniak wywołuje biegunkę i podwyższona temperaturę. Czy możecie coś więcej o tych ziemniakach napisać? Ja piję codziennie wyciskany sok pomidorowy Vivit.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Soki - najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

kontuzje?

~maxika • ostatni post 23 minuty temu

10
Artykuły Soki
Soki

Soki przeciwdziałają zakażeniom bakteryjnym!

(...) wśród bakterii. Soki o działaniu przeciwbakteryjnym W tradycyjnej medycynie ludowej soki otrzymywane z wielu roślin ... oraz bakterii coli, które często powodują zakażenia pęcherza oraz zatrucia pokarmowe. Soki o właściwościach leczniczych Z kolei ... wzbogacić swoją dietę w soki wykazujące działanie przeciwbakteryjne, ponieważ zapobiegają infekcjom bakteryjnym oraz...

Soki

Soki owocowe dla dzieci

Soki owocowe uchodzą za niezwykle zdrowe, dlatego większość rodziców podaje je dzieciom niemal bez ograniczeń. Okazuje się ... odżywczym jedzenie. Soki są kaloryczne, ale większość kalorii pochodzi od cukru i węglowodanów, a nie od tłuszczów i białka. Na skutek picia zbyt dużych ilości soku dieta dziecka może nie być odpowiednio zbilansowana. Ponadto soki nie mają w sobie dużo witamin i składników odżywczych, mimo iż jest w nich sporo witaminy C, a niektóre soki są dodatkowo wzbogacone wapniem.

Soki

Niesamowite właściwości napoju z trawy pszenicznej

Niesamowite właściwości napoju z trawy pszenicznej

Podobnie jak jedzenie surowych warzyw, tak picie soku z trawy pszenicznej ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Jego niezwykłe właściwości docenia coraz więcej osób na całym świecie. Najwyższa pora, abyś i ty dołączył do tego grona! Przedstawiamy...

Soki

5 powodów, by pić koktajl ze szpinakiem

5 powodów, by pić koktajl ze szpinakiem

Zielone koktajle szturmem zdobyły serca wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Każdy z nas powinien codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców, a soki warzywne są świetnym sposobem na spożywanie większej ilości tych cennych produktów. Zmiksowanie liści szpinaku to najlepsza forma jedzenia tego warzywa. Poznaj 5 powodów, by pić koktajl ze szpinakiem. Mało kalorii, dużo wartości Jedna szklanka świeżego soku ze szpinaku ma tylko 28 kcal. Ten zielony koktajl jest więc...

Soki

6 powodów, by pić sok z aloesu

6 powodów, by pić sok z aloesu

Większość z nas wie, że aloes to świetny lek na wiele dolegliwości skórnych. Miąższ z liści można aplikować bezpośrednio na oparzenia słoneczne, wypryski i podrażnienia. Okazuje się, że aloes można również stosować wewnętrznie, czyli pić sok z niego.

Soki

Soki na odchudzanie

Soki na odchudzanie

(...) sokach owocowych oraz warzywnych. W ostatnim czasie kilkudniowe głodówki, podczas których można spożywać niemal wyłącznie soki ... , ale w ostateczności można sięgnąć po gotowe, możliwie świeże soki. Najlepsze owoce i warzywa na sok to: seler, marchew, kapusta,...

Warzywa

Soki z warzyw organicznych są zdrowsze!

Organiczny sok pomidorowy zawiera więcej składników wykazujących działanie prozdrowotne niż sok pomidorowy otrzymany z warzyw tradycyjnie uprawianych. Żywność organiczna to produkt

Napoje

Sok z brzozy

Sok z brzozy

Zielona herbata czy woda z cytryną stają się passé. Teraz pijemy zieloną kawę, herbatę Matcha, wodę kokosową i sok z brzozy. Czy jednak bzowina lub oskoła, znane szarzej jako sok brzozowy, są tylko kolejnym żywieniowym trendem czy rewolucją na rynku...

Warzywa

Jedz więcej surowych warzyw!

(...) po prostu włóż je do zamrażarki. Pij świeżo wyciskane soki Soki warzywne i owocowe przynoszą najwięcej korzyści, gdy są absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go wypij. Nie kupuj...

Piramida żywienia na diecie

Napoje a dieta

(...) sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. Soki i napoje na diecie Na dobrej jakości sok bez cukru, wyciskany bezpośrednio z owoców i nieklarowany możesz sobie pozwolić w ramach dziennej dawki kalorii. Takie soki zawierają witaminy z owoców, cząsteczki włókna ... dostępnych w marketach to jednak soki kartonowe z dodatkiem cukru lub innych słodzików, a ponadto produkowane z koncentratów. Podnoszą ... diety odchudzającej są soki bogate w witaminę C: z cytrusów, czarnej porzeczki lub aronii, które ułatwiają przyswajanie...