Soki

Soki to napoje powstałe z owoców lub warzyw. Bez nich nie może się obejść zdrowa dieta. Zarówno soki warzywne, jak i soki owocowe, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że obróbka chemiczna i podgrzewanie stosowane przy produkcji soku, negatywnie wpływają na jego wartość odżywczą. Niszczą znajdujące się w nim witaminy i mikroelementy oraz zmieniają strukturę wody. Najzdrowsze ze wszystkich soków są tzw. soki jednodniowe, gdyż wszystkie zdrowe składniki soków są zachowywane w nich przez 4 (w przypadku soku owocowego) lub 10 godzin (w przypadku soku warzywnego).

Polecane wideo:

1. Rodzaje soków

Sok to ogólne pojęcie, pod którym kryje się bardzo wiele produktów o różnym składzie, smaku, sposobie przyrządzania, pakowania itp. Szczegółowy podział soków pokazuje, jak bardzo jest to zróżnicowany produkt. Soki można podzielić ze względu na:

  • rodzaj wykorzystywanego surowca – soki warzywne, soki owocowe, soki owocowo-warzywne;
  • rodzaj półproduktu – soki bezpośrednie (są to soki określane także jako „soki świeże”), soki odtworzone z zagęszczonego przecieru;
  • obróbka termiczna – soki niepasteryzowane (tzw. soki jednodniowe, w sklepach można je spotkać tylko w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach), soki pasteryzowane w niskiej temperaturze (mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż soki niepasteryzowane, który wynosi kilka tygodni), soki pasteryzowane (mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, wynoszący kilka miesięcy);
  • wygląd i konsystencja – soki klarowne (np. sok jabłkowy), soki naturalnie mętne (np. sok pomarańczowy), soki przecierowe (np. sok marchwiowy, sok pomidorowy).

2. Wpływ soków owocowych na zdrowie człowieka

O tym, że soki są zdrowe, wiedzą wszyscy, choć nie każdy potrafi wskazać działania konkretnego napoju, dlatego poniżej zamieszczamy opis poszczególnych napojów:

  • sok pomarańczowy– dzięki zawartości antyoksydantu – hesperydyny – poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej;
  • sok jabłkowy – pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu acetylocholiny, odpowiadającego za utrzymanie odpowiedniej formy umysłowej, ponadto, jak wykazują badania, sok jabłkowy zapobiega demencji starczej, pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit;
  • sok grejpfrutowy – przyśpiesza przemianę materii i reguluje trawienie, ma niebagatelny wpływ na profilaktykę sklerozy i żylaków;
  • sok winogronowy – najzdrowszy jest sok z czarnych winogron, poprawiający pamięć, obniżający poziom cholesterolu, stymulujący układ krążenia i zapobiegający miażdżycy;
  • sok z jagód – pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu;
  • sok z wiśni – zdrowe soki to nie tylko soki z jabłek, pomarańczy czy grejpfrutów, właściwości zdrowotne ma także sok z wiśni, który łagodzi ból mięśni, pomaga organizmowi wydalić kwas moczowy, zawiera bardzo wiele antyoksydantów;
  • sok żurawinowy – zapobiega rozwojowi bakterii E. coli, których obecność w organizmie powoduje zakażenie dróg moczowych, dodatkowo sok żurawinowy podnosi poziom dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób serca i miażdżycy.

3. Właściwości soków z warzyw

Soki z warzyw są zupełnie czymś innym niż soki owocowe. Nie powodują podnoszenia się poziomu insuliny, jak ma to miejsce w przypadku soków owocowych – wyjątkami są soki z marchwi, z buraka i innych roślin rosnących pod ziemią. Soki z warzyw mają następujące właściwości:

  • sok z marchwi – jest źródłem witaminy A i C, zatem wzmacnia odporność i poprawia wzrok;
  • sok pomidorowy – ma działanie antynowotworowe, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV;
  • sok ze świeżej kapusty - pomaga w leczeniu nieżytów żołądka, wrzodów dwunastnicy, hemoroidów, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i cukrzycy;
  • sok z ziemniaków – zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz fosfor, potas i siarkę, pomaga w oczyszczaniu organizmu oraz normalizuje procesy metaboliczne;
  • sok ogórkowy – poza zawartymi w nim składnikami mineralnymi: potasem, siarką (wspomagają porost włosów), sodem wapnią i fosforem wpływa na działanie układu moczowego;
  • sok z zielonej papryki – wzmacnia włosy i paznokcie, pomaga w likwidowaniu skurczy w jelitach i kolek;
  • sok ze szczawiu – regeneruję błonę śluzową jelit;
  • sok ze szpinaku – wspomaga pracę jelit;
  • sok z dyni – regeneruje wątrobę.

Pijąc soki owocowe i warzywne trzeba pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością. Ponadto, jeśli chcesz wiedzieć, co pić, by sobie nie zaszkodzić (np. zbyt dużą ilością cukrów), zawsze czytać informacje znajdujące się na opakowaniu.

Komentarze (6)
~Patrycja
~Patrycja

soki to nieodłączny element mojej diety. Codziennie rano piję jakiś sok który sama zrobię. Kiedyś wyciskałam ręcznie, teraz kupiłam sobie sokowirówkę z panasonica więc soki robię kilka razy dziennie, a tak naprawdę to robią się same

Odpowiedz
~Roki
~Roki

Przechodziłem już dietę owocową i nie powiem że nie miałem ochoty jeszcze na soczek. Oprócz owoców bardzo chętnie piję do Guinessa sok jabłkowy 100%, który wytwarza Gomar. Piwo i po godzinie dobry sok z jabłek świetnie regulują ciśnienie.

Odpowiedz
~Gosia Kuchareczka
~Gosia Kuchareczka

Sok z ziemniaków? Surowych? A ja myślałam, że surowy ziemniak wywołuje biegunkę i podwyższona temperaturę. Czy możecie coś więcej o tych ziemniakach napisać? Ja piję codziennie wyciskany sok pomidorowy Vivit.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Soki
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Soki
Soki

Soki owocowe

Soki owocowe

Świeżo wyciskane soki są doskonałym elementem uzupełniającym zdrową dietę. Do wyciskania wybierajmy owoce i warzywa zawierające najwięcej witamin i błonnika.

Soki

Ekologiczne soki

są owoce, z których robiony jest sok – napój uwielbiany przez każdego. Soki działają orzeźwiająco, gaszą pragnienie oraz są cennym źródłem (...) witamin i składników odżywczych. Czym różnią się soki kupowane...

Soki

Lecznicze właściwości soku z imbiru

Lecznicze właściwości soku z imbiru

produkcję tlenku azotu oraz wolnych rodników w organizmie, dlatego soki z imbirem pomagają w walce z artretyzmem.Lecznicze właściwości soku z imbirem Imbir (...) się z limonką, cytryną, jabłkiem, gruszką, marchewką, szpinakiem, fenkułem,...

Soki

Właściwości soku z trzciny cukrowej

Właściwości soku z trzciny cukrowej

Leczy problemy skórne Jak się okazało, stosowanie soku z trzciny cukrowej korzystnie wpływa na cerę. Eliminuje trądzik, zaczerwienienia oraz wygładza skórę, a to wszystko dzięki zawartości kwasu glikolowego. Sok należy wymieszać wraz z odrobiną naturalnej...

Soki

Dlaczego warto pić sok z buraków?

Dlaczego warto pić sok z buraków?

Napój o niezwykłych właściwościach Zawiera kwas foliowy, błonnik, witaminy i związki mineralne. Szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem oraz kobietom w ciąży, ale nie tylko. Sok z buraków to zdrowy i naturalny produkt, który warto włączyć do codziennej...

Soki

6 powodów, by pić sok z aloesu

6 powodów, by pić sok z aloesu

Większość z nas wie, że aloes to świetny lek na wiele dolegliwości skórnych. Miąższ z liści można aplikować bezpośrednio na oparzenia słoneczne, wypryski i podrażnienia. Okazuje się, że aloes można również stosować wewnętrznie, czyli pić sok z niego....

Soki

Jak wybrać najlepszy sok dla siebie?

Jak wybrać najlepszy sok dla siebie?

soki owocowe, warzywne oraz warzywno-owocowe. Niestety często możemy natknąć się na informację, że soki owocowe tuczą, bo zawierają dodatek cukru (...) . Czy zatem powinniśmy wykluczyć soki owocowe...

Soki

Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki

Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki

Moc soku Juicing to popularna metoda oczyszczania organizmu. Picie świeżych soków pomaga pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu, a przy tym wzmacnia odporność, ułatwia odchudzanie, dostarcza witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz dodaje energii....