Synsepal – cudowny owoc o niezwykłych właściwościach

Wyobraź sobie, że cytryna traci swój kwaśny smak, sos tabasco pikanterię, a grejpfrut przestaje być gorzki. Wszystko smakuje słodko, przyjemnie i inaczej niż zwykle. Myślisz, że takie doznania smakowe to wytwór wyobraźni? Mylisz się – istnieje magiczny owoc, który potrafi zmieniać smak. Mowa o synsepalu słodkim, który można wykorzystać również w medycynie.

 

Najdziwniejsze owoce i warzywa świata
Najdziwniejsze owoce i warzywa świata [10 zdjęć]

Ten owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała...

zobacz galerię

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

1. Tajemniczy synsepal słodki

Synsepal słodki jest znany również jako "cudowny owoc" nie bez powodu. Roślina występująca jako krzew lub małe drzewo pochodzi z zachodniej Afryki, a obecnie jest uprawiana również w innych częściach świata (głównie w Tajlandii, Ghanie i na Florydzie). Krzew kwitnie kilka razy w roku, a następnie wydaje owoce – małe, czerwone, przypominające jagody lub kulki dzikiej róży. To właśnie one mają niezwykłe właściwości, o których warto wiedzieć.

Owoce synsepalu słodkiego są bogate w polifenole roślinne, jednak największą ciekawość budzi inna substancja – mirakulina. To glikoproteina, której niezwykłe właściwości ujawniają się po spożyciu. Receptory kwaśnego i gorzkiego smaku na języku zostają zablokowane. W praktyce oznacza to, że wszystko, co zjemy w ciągu kilkudziesięciu kolejnych minut, będziemy odbierać jako słodkie. W tym czasie możemy bez grymasu na twarzy zjeść całą cytrynę albo skusić się na danie, za którym nie przepadamy.

Efekt ten utrzymuje się maksymalnie do 2 godzin – możemy wówczas poeksperymentować z różnymi produktami i sprawdzić, jak smakują w słodszej wersji. Jeśli jednak zjemy lub wypijemy coś ciepłego, nasze kubki smakowe wrócą do normy, ponieważ mirakulina jest wrażliwa na temperaturę.

Ze względu na małą trwałość owoców synsepalu słodkiego nie można go kupić w Polsce. Możemy jedynie zaopatrzyć się w tabletki zawierające sproszkowany owoc i w ten sposób sprawdzić na własnej skórze (a raczej języku), jak smakują różne produkty.

2. Synsepal zamiast cukru

Słodkości bez kalorii? Cudowny owoc może pomóc wszystkim łasuchom, którzy nie umieją się powstrzymać od jedzenia słodyczy
Słodkości bez kalorii? Cudowny owoc może pomóc wszystkim łasuchom, którzy nie umieją się powstrzymać od jedzenia słodyczy (Zdjęcie ust / Shutterstock)

Po odkryciu zaskakujących właściwości synsepalu słodkiego naukowcy chcieli go wykorzystać do produkcji naturalnych słodzików. Na razie udało się to tylko japońskim badaczom, ponieważ proces jest bardzo kosztowny. Jeśli w przyszłości uda się wykorzystać synsepal jako substancję słodzącą, to na pewno stanie się (podobnie jak stewia) atrakcyjną alternatywą dla sztucznych słodzików.

Wizja ta jest kusząca również dla wszystkich, którzy próbują schudnąć, ale nie potrafią się pożegnać z ciasteczkami i czekoladą. Dzięki niezwykłym jagodom mogliby oszukać swoje kubki smakowe i mózg bez dostarczania sobie dodatkowych kalorii.

3. Wykorzystanie synsepalu słodkiego w medycynie

Niezwykłym owocem szybko zainteresowali się również lekarze. Do tej pory przeprowadzono kilka badań, które potwierdziły, że synsepal słodki może być wykorzystywany w medycynie.

Zdolność do zmieniania smaku naukowcy chcą wykorzystać u chorych przechodzących chemioterapię. Wnioski z pierwszych badań budzą optymizm – owoc może być skutecznym sposobem na minimalizowanie metalicznego posmaku w ustach u pacjentów z nowotworami. Zmiany w odczuwaniu smaków to częsty efekt uboczny chemioterapii, dlatego roślina mogłaby w pewnym stopniu poprawić komfort chorych w trakcie tego trudnego okresu.

Egzotyczny synsepal słodki można też wykorzystać w produkcji innych lekarstw o nieprzyjemnym smaku. Wielu pacjentów, zwłaszcza tych najmłodszych, narzeka na gorzkie syropy czy pastylki. Dzięki wcześniejszemu zjedzeniu owocu lub spożyciu tabletek zawierających ekstrakt z tej rośliny, można wykluczyć nieprzyjemne doznania i zwiększyć swój komfort.

Cudowny owoc może też w przyszłości stać się przyjacielem diabetyków. Osoby z cukrzycą muszą zrezygnować ze słodyczy, ciast i deserów, dlatego synsepal słodki mógłby być dla nich alternatywą. Dzięki niemu nadal mogliby się cieszyć słodkim smakiem, bez przyjmowania cukru.

Synsepal to wciąż tajemnicza roślina, ale można podejrzewać, że już wkrótce usłyszymy o niej więcej. Jej niezwykłe właściwości na pewno mogą się okazać przydatne dla wielu osób – zarówno tych, które nie potrafią pohamować apetytu na słodycze, jak i tych, które chciałyby skorzystać z jej leczniczego działania.

Masz ochotę na coś słodkiego, ale unikasz cukru? Zobacz, co zdaniem użytkowników warto włączyć do swojej diety.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!