Synsepal – cudowny owoc o niezwykłych właściwościach

Wyobraź sobie, że cytryna traci swój kwaśny smak, sos tabasco pikanterię, a grejpfrut przestaje być gorzki. Wszystko smakuje słodko, przyjemnie i inaczej niż zwykle. Myślisz, że takie doznania smakowe to wytwór wyobraźni? Mylisz się – istnieje magiczny owoc, który potrafi zmieniać smak. Mowa o synsepalu słodkim, który można wykorzystać również w medycynie.

 

Polecane wideo:

Najdziwniejsze owoce i warzywa świata

Ten owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała cherimoya to połączenie smaków ananasów i bana...

Tajemniczy synsepal słodki

Synsepal słodki jest znany również jako "cudowny owoc" nie bez powodu. Roślina występująca jako krzew lub małe drzewo pochodzi z zachodniej Afryki, a obecnie jest uprawiana również w innych częściach świata (głównie w Tajlandii, Ghanie i na Florydzie). Krzew kwitnie kilka razy w roku, a następnie wydaje owoce – małe, czerwone, przypominające jagody lub kulki dzikiej róży. To właśnie one mają niezwykłe właściwości, o których warto wiedzieć.

Owoce synsepalu słodkiego są bogate w polifenole roślinne, jednak największą ciekawość budzi inna substancja – mirakulina. To glikoproteina, której niezwykłe właściwości ujawniają się po spożyciu. Receptory kwaśnego i gorzkiego smaku na języku zostają zablokowane. W praktyce oznacza to, że wszystko, co zjemy w ciągu kilkudziesięciu kolejnych minut, będziemy odbierać jako słodkie. W tym czasie możemy bez grymasu na twarzy zjeść całą cytrynę albo skusić się na danie, za którym nie przepadamy.

Efekt ten utrzymuje się maksymalnie do 2 godzin – możemy wówczas poeksperymentować z różnymi produktami i sprawdzić, jak smakują w słodszej wersji. Jeśli jednak zjemy lub wypijemy coś ciepłego, nasze kubki smakowe wrócą do normy, ponieważ mirakulina jest wrażliwa na temperaturę.

Ze względu na małą trwałość owoców synsepalu słodkiego nie można go kupić w Polsce. Możemy jedynie zaopatrzyć się w tabletki zawierające sproszkowany owoc i w ten sposób sprawdzić na własnej skórze (a raczej języku), jak smakują różne produkty.

Synsepal zamiast cukru

Po odkryciu zaskakujących właściwości synsepalu słodkiego naukowcy chcieli go wykorzystać do produkcji naturalnych słodzików. Na razie udało się to tylko japońskim badaczom, ponieważ proces jest bardzo kosztowny. Jeśli w przyszłości uda się wykorzystać synsepal jako substancję słodzącą, to na pewno stanie się (podobnie jak stewia) atrakcyjną alternatywą dla sztucznych słodzików.

Wizja ta jest kusząca również dla wszystkich, którzy próbują schudnąć, ale nie potrafią się pożegnać z ciasteczkami i czekoladą. Dzięki niezwykłym jagodom mogliby oszukać swoje kubki smakowe i mózg bez dostarczania sobie dodatkowych kalorii.

Wykorzystanie synsepalu słodkiego w medycynie

Niezwykłym owocem szybko zainteresowali się również lekarze. Do tej pory przeprowadzono kilka badań, które potwierdziły, że synsepal słodki może być wykorzystywany w medycynie.

Zdolność do zmieniania smaku naukowcy chcą wykorzystać u chorych przechodzących chemioterapię. Wnioski z pierwszych badań budzą optymizm – owoc może być skutecznym sposobem na minimalizowanie metalicznego posmaku w ustach u pacjentów z nowotworami. Zmiany w odczuwaniu smaków to częsty efekt uboczny chemioterapii, dlatego roślina mogłaby w pewnym stopniu poprawić komfort chorych w trakcie tego trudnego okresu.

Egzotyczny synsepal słodki można też wykorzystać w produkcji innych lekarstw o nieprzyjemnym smaku. Wielu pacjentów, zwłaszcza tych najmłodszych, narzeka na gorzkie syropy czy pastylki. Dzięki wcześniejszemu zjedzeniu owocu lub spożyciu tabletek zawierających ekstrakt z tej rośliny, można wykluczyć nieprzyjemne doznania i zwiększyć swój komfort.

Cudowny owoc może też w przyszłości stać się przyjacielem diabetyków. Osoby z cukrzycą muszą zrezygnować ze słodyczy, ciast i deserów, dlatego synsepal słodki mógłby być dla nich alternatywą. Dzięki niemu nadal mogliby się cieszyć słodkim smakiem, bez przyjmowania cukru.

Synsepal to wciąż tajemnicza roślina, ale można podejrzewać, że już wkrótce usłyszymy o niej więcej. Jej niezwykłe właściwości na pewno mogą się okazać przydatne dla wielu osób – zarówno tych, które nie potrafią pohamować apetytu na słodycze, jak i tych, które chciałyby skorzystać z jej leczniczego działania.

Masz ochotę na coś słodkiego, ale unikasz cukru? Zobacz, co zdaniem użytkowników warto włączyć do swojej diety.

Komentarze (15)
~m.s
~m.s ponad rok temu

Po cholere zmieniac smak jedzenia, na marginesie stewia jest obrzydliwa jak i inne slodziki. Mialam w ogrodku, juz nie sadze bo nikt nie moze zniesc tego obrzydliwego smaku. Cukrzycy sa uzaleznieni od cukru wiec powinni go znaczaco ograniczac a nie zamieniac szynke w pralinki.

Odpowiedz
~aspartamek
~aspartamek ponad rok temu

Słodycz w owocach nie powoduje chorób. W naturze nie ma słodyczy w postaci skondensowanej jak cukier z buraków czy słodziki. Mądry Bóg wiedział co robi. TWOJA WOLA. Jesz co chcesz. Tylko potem nie kwicz ze masz tysiace chorób. Cukier krzepi - kieszenie właścicieli

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Owoce z „drzewa życia" Daktyle to owoce jednego z najstarszych drzew na świecie - palmy daktylowej. Są słodkie i pozytywnie wpływają na zdrowie, a (...) . Stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy i są polecane sportowcom....

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Jakie właściwości ma rambutan?

Jakie właściwości ma rambutan?

Tajemniczy rambutan Małe, różowe kulki otoczone kolcami to owoce rambutanu. Przypominają nieco liczi, z którymi są spokrewnione. Jagodzian rambutan (...) - bo tak brzmi jego pełna nazwa - to drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości....