Synsepal – cudowny owoc o niezwykłych właściwościach

Wyobraź sobie, że cytryna traci swój kwaśny smak, sos tabasco pikanterię, a grejpfrut przestaje być gorzki. Wszystko smakuje słodko, przyjemnie i inaczej niż zwykle. Myślisz, że takie doznania smakowe to wytwór wyobraźni? Mylisz się – istnieje magiczny owoc, który potrafi zmieniać smak. Mowa o synsepalu słodkim, który można wykorzystać również w medycynie.

 

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Najdziwniejsze owoce i warzywa świata

Ten owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała cherimoya to połączenie smaków ananasów i bana...

Tajemniczy synsepal słodki

Synsepal słodki jest znany również jako "cudowny owoc" nie bez powodu. Roślina występująca jako krzew lub małe drzewo pochodzi z zachodniej Afryki, a obecnie jest uprawiana również w innych częściach świata (głównie w Tajlandii, Ghanie i na Florydzie). Krzew kwitnie kilka razy w roku, a następnie wydaje owoce – małe, czerwone, przypominające jagody lub kulki dzikiej róży. To właśnie one mają niezwykłe właściwości, o których warto wiedzieć.

Owoce synsepalu słodkiego są bogate w polifenole roślinne, jednak największą ciekawość budzi inna substancja – mirakulina. To glikoproteina, której niezwykłe właściwości ujawniają się po spożyciu. Receptory kwaśnego i gorzkiego smaku na języku zostają zablokowane. W praktyce oznacza to, że wszystko, co zjemy w ciągu kilkudziesięciu kolejnych minut, będziemy odbierać jako słodkie. W tym czasie możemy bez grymasu na twarzy zjeść całą cytrynę albo skusić się na danie, za którym nie przepadamy.

Efekt ten utrzymuje się maksymalnie do 2 godzin – możemy wówczas poeksperymentować z różnymi produktami i sprawdzić, jak smakują w słodszej wersji. Jeśli jednak zjemy lub wypijemy coś ciepłego, nasze kubki smakowe wrócą do normy, ponieważ mirakulina jest wrażliwa na temperaturę.

Ze względu na małą trwałość owoców synsepalu słodkiego nie można go kupić w Polsce. Możemy jedynie zaopatrzyć się w tabletki zawierające sproszkowany owoc i w ten sposób sprawdzić na własnej skórze (a raczej języku), jak smakują różne produkty.

Synsepal zamiast cukru

Po odkryciu zaskakujących właściwości synsepalu słodkiego naukowcy chcieli go wykorzystać do produkcji naturalnych słodzików. Na razie udało się to tylko japońskim badaczom, ponieważ proces jest bardzo kosztowny. Jeśli w przyszłości uda się wykorzystać synsepal jako substancję słodzącą, to na pewno stanie się (podobnie jak stewia) atrakcyjną alternatywą dla sztucznych słodzików.

Wizja ta jest kusząca również dla wszystkich, którzy próbują schudnąć, ale nie potrafią się pożegnać z ciasteczkami i czekoladą. Dzięki niezwykłym jagodom mogliby oszukać swoje kubki smakowe i mózg bez dostarczania sobie dodatkowych kalorii.

Wykorzystanie synsepalu słodkiego w medycynie

Niezwykłym owocem szybko zainteresowali się również lekarze. Do tej pory przeprowadzono kilka badań, które potwierdziły, że synsepal słodki może być wykorzystywany w medycynie.

Zdolność do zmieniania smaku naukowcy chcą wykorzystać u chorych przechodzących chemioterapię. Wnioski z pierwszych badań budzą optymizm – owoc może być skutecznym sposobem na minimalizowanie metalicznego posmaku w ustach u pacjentów z nowotworami. Zmiany w odczuwaniu smaków to częsty efekt uboczny chemioterapii, dlatego roślina mogłaby w pewnym stopniu poprawić komfort chorych w trakcie tego trudnego okresu.

Egzotyczny synsepal słodki można też wykorzystać w produkcji innych lekarstw o nieprzyjemnym smaku. Wielu pacjentów, zwłaszcza tych najmłodszych, narzeka na gorzkie syropy czy pastylki. Dzięki wcześniejszemu zjedzeniu owocu lub spożyciu tabletek zawierających ekstrakt z tej rośliny, można wykluczyć nieprzyjemne doznania i zwiększyć swój komfort.

Cudowny owoc może też w przyszłości stać się przyjacielem diabetyków. Osoby z cukrzycą muszą zrezygnować ze słodyczy, ciast i deserów, dlatego synsepal słodki mógłby być dla nich alternatywą. Dzięki niemu nadal mogliby się cieszyć słodkim smakiem, bez przyjmowania cukru.

Synsepal to wciąż tajemnicza roślina, ale można podejrzewać, że już wkrótce usłyszymy o niej więcej. Jej niezwykłe właściwości na pewno mogą się okazać przydatne dla wielu osób – zarówno tych, które nie potrafią pohamować apetytu na słodycze, jak i tych, które chciałyby skorzystać z jej leczniczego działania.

Masz ochotę na coś słodkiego, ale unikasz cukru? Zobacz, co zdaniem użytkowników warto włączyć do swojej diety.

Komentarze (16)
~m.s
~m.s ponad rok temu

Po cholere zmieniac smak jedzenia, na marginesie stewia jest obrzydliwa jak i inne slodziki. Mialam w ogrodku, juz nie sadze bo nikt nie moze zniesc tego obrzydliwego smaku. Cukrzycy sa uzaleznieni od cukru wiec powinni go znaczaco ograniczac a nie zamieniac szynke w pralinki.

Odpowiedz
~aspartamek
~aspartamek ponad rok temu

Słodycz w owocach nie powoduje chorób. W naturze nie ma słodyczy w postaci skondensowanej jak cukier z buraków czy słodziki. Mądry Bóg wiedział co robi. TWOJA WOLA. Jesz co chcesz. Tylko potem nie kwicz ze masz tysiace chorób. Cukier krzepi - kieszenie właścicieli

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...

Owoce

Zdrowotne właściwości klementynek

Zdrowotne właściwości klementynek

ich skórka mocniej trzyma się miąższu. Owoce wyróżnia jednak nie tylko nietuzinkowy smak. Jedzone regularnie wszechstronnie wpływają na nasz organizm (...) działanie antydepresyjne. Warto jednak sięgać po nie tylko w stanach obniżonego...