Szkodniki w żywności

Nie tylko my korzystamy z naszych kuchennych zapasów. Bardzo często w mąkach, ryżu, kaszach czy makaronach możemy znaleźć szkodniki żywności. Czy owi współbiesiadnicy są groźni dla zdrowia?

CHRZĄSZCZE

Polecane wideo:

Są niezwykle małe (2–5 mm). Wyjątkiem jest mącznik młynarek, którego długość wynosi 12–16 mm. Jednak ten owad to głównie bywalec spichrzów i magazynów. Szkodniki są wrażliwe na niskie temperatury. Większość z nich nie toleruje już 0 stopni Celsjusza, choć wytrzymałość jest różna – od kilku dni do kilku tygodni. Najszybciej jednak działa niska temperatura – często szkodniki giną nawet już po 24 godzinach. Również zbyt wysoka temperatura nie jest dla nich wskazana. Menu chrząszczy jest dość szerokie: zboże, kasze, mąka, ryż, makaron, suszone owoce i grzyby, kakao, herbata, pieczywo, a nawet bakalie.

Wyjątkiem są strąkowce, które – zgodnie z nazwą – gustują w roślinach strączkowych. Ale w tym przypadku mamy to szczęście, że groch czy fasola zanurzona na 10 minut w gorącej wodzie zostaje oczyszczona ze szkodników.

LARWY MOTYLI

Motyle urzekają ludzi, ale czy na pewno będziemy szczęśliwi z wizyty w naszej kuchni np. takiego mklika mącznego? I szczerze mówiąc nie one bezpośrednio są tymi niechcianymi żarłokami, ale larwy, które rozwijają się w artykułach mączno-zbożowych i w bakaliach, ziołach czy też przyprawach. Są na tyle „agresywne”, że w poszukiwaniu produktów spożywczych są w stanie przegryźć papierowe czy cienkie foliowe opakowania.

ROZTOCZA

Roztocza trudno dostrzec gołym okiem, bo ich wielkość nie przekracza 1 mm. Ich rozwojowi sprzyja ciepło i wilgoć. Żerują nie tylko na tych produktach, w których „rozsmakowały” się wcześniej opisane szkodniki. Mogą zaatakować ser, miód czy wino, czyli produkty, które zawierają substancje fermentujące. Produkty spożywcze z odchodami roztoczy są szkodliwe dla zdrowia ludzkiego.

Gorzej nawet – mogą przenosić jaja nicieni i tasiemca. Skażona żywność powinna więc być od razu wyrzucona. Zresztą można ją łatwo rozpoznać, ponieważ staje się wilgotna i może mieć stęchły zapach, mąka zaś zmienia barwę na szarą.

W przypadku produktów mącznych warto co jakiś czas zrobić prosty test: rozsypać na stół trochę mąki, wygładzić powierzchnię – jeśli na pojawią się na niej bruzdy oznacza to, że „myszkuje” tam rozkruszek.

 WALKA ZE SZKODNIKAMI

Wszystkie szkodniki mają jedną właściwość – potrafią się bardzo szybko rozmnażać. Dlatego np. wyłapywanie (niszczenie) motyli ma sens profilaktyczny, zwłaszcza że to właśnie ich larwy czynią szkody. Lepszym rozwiązaniem jest zabezpieczenie okna kuchennego siatką.

Najważniejsze jednak jest, by systematycznie przeglądać zapasy i gdy odkryjemy skażoną żywność, szybko się jej pozbyć, by szkodniki się nie rozprzestrzeniały. O sprzątaniu kuchni to chyba już mówić nie trzeba, ale przypomnieć warto o szczególnym zwróceniu uwagi na wszelkie dziury, szczeliny czy kąty.

Żywności nie należy przechowywać w opakowaniach papierowych, kartonowych czy z cienkiej folii. Najlepiej do tego użyć pojemników plastikowych oraz szklanych słoików. Oczywiście powinny być szczelnie zamykane. Innych sposobów ochrony żywności nie ma, bo w żadnym wypadku nie wchodzi w rachubę tępienie szkodników za pomocą środków chemicznych.

Polecamy w serwisie poradnia.pl: Przechowywanie żywności

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że dieta bogata w produkty sojowe może chronić kobiety przed rakiem piersi. Wyniki badań zostały (...) ona w formie przetworzonej w przekąskach, ciasteczkach i alternatywach dla...

Produkty żywnościowe

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

Gałka muszkatołowa Idealna do aromatyzowania sosów, grzańca i świątecznych ciast gałka muszkatołowa ma też drugie oblicze.Jednak duże ilości przyprawy mogą wywołać halucynacje, wymioty, ataki padaczki, a w drastycznych przypadkach nawet śmierć. Amatorzy...

Produkty żywnościowe

Nie daj się zwieść. Wybierz najlepszy miód

Nie daj się zwieść. Wybierz najlepszy miód

****. Importowane produkty zawierają ponadto większą ilość wody, co siłą rzeczy przekłada się na niższe stężenie miodu w opakowaniu. Znajduje się w nich mniej

Produkty żywnościowe

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe?

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Odtwórz wideo

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Batony muesli i inne polecane osobom dbającym o swoje zdrowie są reklamowane jako dobry zamiennik czekoladowych słodyczy. Czy dbając o linię, również powinniśmy sięgać po fitbatony? Poznaj bliżej ich skład i wartości...

Produkty żywnościowe

Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem

Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem

Walka z rakiem Rak to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów na całym świecie. W krajach o średnich i niskich dochodach jest powodem śmierci aż w 70 proc. przypadków. To choroba, która nie pyta o wiek czy płeć, bo rozwija się zarówno u kobiet, jak i mężczyzn,...

Produkty żywnościowe

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit

: dieta bogata w przetworzone produkty, siedzący tryb życia, brak warzyw i owoców w diecie. Problemy układu pokarmowego mogą być także spowodowane (...) w jadłospisie. Na początek należy sprawdzić, czy reakcji alergicznych nie wywołuje...