Szkodniki w żywności

Nie tylko my korzystamy z naszych kuchennych zapasów. Bardzo często w mąkach, ryżu, kaszach czy makaronach możemy znaleźć szkodniki żywności. Czy owi współbiesiadnicy są groźni dla zdrowia?

CHRZĄSZCZE

Polecane wideo:

Są niezwykle małe (2–5 mm). Wyjątkiem jest mącznik młynarek, którego długość wynosi 12–16 mm. Jednak ten owad to głównie bywalec spichrzów i magazynów. Szkodniki są wrażliwe na niskie temperatury. Większość z nich nie toleruje już 0 stopni Celsjusza, choć wytrzymałość jest różna – od kilku dni do kilku tygodni. Najszybciej jednak działa niska temperatura – często szkodniki giną nawet już po 24 godzinach. Również zbyt wysoka temperatura nie jest dla nich wskazana. Menu chrząszczy jest dość szerokie: zboże, kasze, mąka, ryż, makaron, suszone owoce i grzyby, kakao, herbata, pieczywo, a nawet bakalie.

Wyjątkiem są strąkowce, które – zgodnie z nazwą – gustują w roślinach strączkowych. Ale w tym przypadku mamy to szczęście, że groch czy fasola zanurzona na 10 minut w gorącej wodzie zostaje oczyszczona ze szkodników.

LARWY MOTYLI

Motyle urzekają ludzi, ale czy na pewno będziemy szczęśliwi z wizyty w naszej kuchni np. takiego mklika mącznego? I szczerze mówiąc nie one bezpośrednio są tymi niechcianymi żarłokami, ale larwy, które rozwijają się w artykułach mączno-zbożowych i w bakaliach, ziołach czy też przyprawach. Są na tyle „agresywne”, że w poszukiwaniu produktów spożywczych są w stanie przegryźć papierowe czy cienkie foliowe opakowania.

ROZTOCZA

Roztocza trudno dostrzec gołym okiem, bo ich wielkość nie przekracza 1 mm. Ich rozwojowi sprzyja ciepło i wilgoć. Żerują nie tylko na tych produktach, w których „rozsmakowały” się wcześniej opisane szkodniki. Mogą zaatakować ser, miód czy wino, czyli produkty, które zawierają substancje fermentujące. Produkty spożywcze z odchodami roztoczy są szkodliwe dla zdrowia ludzkiego.

Gorzej nawet – mogą przenosić jaja nicieni i tasiemca. Skażona żywność powinna więc być od razu wyrzucona. Zresztą można ją łatwo rozpoznać, ponieważ staje się wilgotna i może mieć stęchły zapach, mąka zaś zmienia barwę na szarą.

W przypadku produktów mącznych warto co jakiś czas zrobić prosty test: rozsypać na stół trochę mąki, wygładzić powierzchnię – jeśli na pojawią się na niej bruzdy oznacza to, że „myszkuje” tam rozkruszek.

 WALKA ZE SZKODNIKAMI

Wszystkie szkodniki mają jedną właściwość – potrafią się bardzo szybko rozmnażać. Dlatego np. wyłapywanie (niszczenie) motyli ma sens profilaktyczny, zwłaszcza że to właśnie ich larwy czynią szkody. Lepszym rozwiązaniem jest zabezpieczenie okna kuchennego siatką.

Najważniejsze jednak jest, by systematycznie przeglądać zapasy i gdy odkryjemy skażoną żywność, szybko się jej pozbyć, by szkodniki się nie rozprzestrzeniały. O sprzątaniu kuchni to chyba już mówić nie trzeba, ale przypomnieć warto o szczególnym zwróceniu uwagi na wszelkie dziury, szczeliny czy kąty.

Żywności nie należy przechowywać w opakowaniach papierowych, kartonowych czy z cienkiej folii. Najlepiej do tego użyć pojemników plastikowych oraz szklanych słoików. Oczywiście powinny być szczelnie zamykane. Innych sposobów ochrony żywności nie ma, bo w żadnym wypadku nie wchodzi w rachubę tępienie szkodników za pomocą środków chemicznych.

Polecamy w serwisie poradnia.pl: Przechowywanie żywności

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Joga

olaa1993 • ostatni post 2 dni temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

, ale także zachowaniu zdrowia, dlatego tak ważne jest, by jadać produkty najwyższej jakości, świeże i bezpieczne. W świetle obowiązujących przepisów producent żywności (...) . Takie określenie można najczęściej znaleźć na najmniej trwałych...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

9 składników, których nie powinnaś jeść

9 składników, których nie powinnaś jeść

, ale chodzi tu o modyfikowaną skrobię kukurydzianą, maltodekstrynę czy olej kukurydziany. Wszystkie te produkty bogate są w kwasy tłuszczowe omega-6 (...) , która dostarcza ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik i minerały, ale...

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki