Ta witamina chroni przed nowotworami. Większość Polaków jej nie dostarcza

Chroni materiał genetyczny, wspiera odporność i może zmniejszać ryzyko kilku nowotworów. Mimo tylu właściwości większość Polaków cierpi na niedobór tej jednej, kluczowej dla zdrowia witaminy, którą można dostarczyć organizmowi nawet samą dietą.

Foliany mogą zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów szyjki macicy, trzustki, jelitaFoliany mogą zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów szyjki macicy, trzustki, jelita
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Zaborowska

Cicha tarcza ochronna organizmu

Choć witamina B9 kojarzy się głównie z suplementacją ciążową, jej rola w organizmie jest znacznie szersza. Foliany odpowiadają za stabilność materiału genetycznego, wspierają codzienne procesy naprawcze i pomagają komórkom prawidłowo się dzielić. To jeden z tych składników, bez których układ odpornościowy nie może funkcjonować na pełnych obrotach.

Naukowcy od lat obserwują, że osoby o wysokim poziomie folianów rzadziej zapadają na niektóre nowotwory, m.in. jelita grubego, trzustki, przełyku, a u kobiet - nawet szyjki macicy. Mechanizm jest prosty: foliany pomagają organizmowi wychwytywać nieprawidłowe podziały komórkowe i zatrzymywać je, zanim staną się groźne.

Jak objawia się niedobór witaminy B9?

Deficyt folianów rozwija się powoli i podstępnie, dlatego eksperci coraz częściej mówią o "cichej epidemii". Objawy są mało charakterystyczne i obejmują:

Jakie produkty wpływają na stan zapalny? Dr Parol odpowiada

  • przewlekłe zmęczenie,

  • osłabioną odporność,

  • problemy z koncentracją,

  • obniżoną wydolność fizyczna.

Z czasem mogą dołączać zmiany skórne, zaburzenia nastroju oraz symptomy niedokrwistości wynikającej z nieprawidłowej pracy szpiku kostnego.

U osób starszych przewlekły niedobór bywa łączony z pogorszeniem pamięci i funkcji poznawczych. Najpoważniejszym skutkiem jest jednak zwiększone ryzyko błędów w replikacji DNA, które z czasem mogą sprzyjać transformacji komórek i powstawaniu nowotworów.

Dostępne analizy populacyjne wskazują, że odpowiednia podaż folianów może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt procent. Przykładowo:

  • rak jelita grubego – o ok. 14 proc.,

  • rak trzustki – o ok. 18 proc.,

  • rak przełyku – o ponad 40 proc.,

  • rak szyjki macicy – nawet o połowę.

Należy jednak pamiętać, że chodzi o profilaktykę, a nie leczenie. W przypadku zdiagnozowanej choroby nowotworowej nie powinno się stosować suplementów z wysokimi dawkami witaminy B9 bez nadzoru lekarza.

Dlaczego Polacy mają tak duży niedobór witaminy B9?

Winna jest głównie dieta. Jemy za mało świeżych, zielonych warzyw, a za dużo żywności przetworzonej. Co gorsza, foliany są niezwykle wrażliwe na temperaturę - podczas gotowania ich ilość w warzywach może zmniejszyć się nawet o 60 proc. Stres, używki i szybkie tempo życia również zwiększają zapotrzebowanie organizmu.

Najbogatszymi źródłami witaminy B9 są warzywa zielone: szparagi (ok. 220 mcg/100 g), szpinak (ok. 190 mcg), jarmuż (ok. 140 mcg), kapusta włoska (ok. 80 mcg) czy brokuły (ok. 60 mcg). Dużo folianów znajdziemy też w roślinach strączkowych, burakach, pomarańczach, kiwi czy awokado.

Aby maksymalnie ograniczyć straty witaminy, warto jeść warzywa w formie surowej lub gotowane krótko na parze. Dobrym nawykiem jest dodawanie szpinaku do koktajli, przygotowywanie sałatek z jarmużu czy wybieranie brokułów al dente. Dorośli powinni dostarczać ok. 400 mcg folianów dziennie, a kobiety w ciąży - 600 mcg.

Kolorowy, różnorodny talerz to najprostszy sposób, by uzupełnić witaminę B9 i wzmocnić naturalną ochronę organizmu.

oprac. Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła:

  • Miguel A. Sanjoaquin et al, "Folate intake and colorectal cancer risk: A meta‑analytical approach", International Journal of Cancer 113, 2005;

  • "Folate Intake and Risk of Pancreatic Cancer: Pooled Analysis of 14 Prospective Cohort Studies", OUP Academic, 2011;

  • Chittiboyina S. et al, "The role of the folate pathway in pancreatic cancer risk", PLoS ONE, 2018.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?