NewsyTakie mięso może być autostradą do demencji. Odkryli, jak działa na mózg

Takie mięso może być autostradą do demencji. Odkryli, jak działa na mózg

Naukowcy potwierdzili, że jeden niesławny rodzaj mięsa może przyspieszać starzenie mózgu i pogarszać pamięć. Opublikowano kolejne badania na niekorzyść przysmaków, którymi zajadają się miliony Polaków.

Tak przetworzone mięso może wpływać na mózg
Tak przetworzone mięso może wpływać na mózg
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mózgowi nie służą te produkty

Często nie doceniamy, jak ważną rolę w zdrowiu mózgu pełni odpowiednia dieta – a jeszcze ważniejszą ta nieodpowiednia. Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie Neurology pokazują, że regularne spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa, takiego jak parówki, salami, boczek czy mortadela, może zwiększyć ryzyko rozwoju demencji nawet o 13 proc.

W badaniu wzięło udział ponad 133 tysiące osób, które były obserwowane nawet przez 43 lata. Osoby, które jadły najwięcej przetworzonego mięsa, wykazywały nie tylko wyższe ryzyko demencji, ale również zauważalne pogorszenie funkcji poznawczych i szybsze starzenie się mózgu.

Eksperci wskazują na kilka przyczyn. Po pierwsze, przetworzone mięsa zawierają konserwanty, takie jak azotyny, które mogą działać toksycznie na mózg. Po drugie, wysoka zawartość tłuszczów nasyconych sprzyja stanom zapalnym i uszkodzeniom komórek. Dodatkowo, bakterie jelitowe przetwarzając czerwone mięso, mogą produkować szkodliwe, prozapalne związki.

Przetworzone czerwone mięso to m.in. szynki, kiełbasy, parówki czy boczek
Przetworzone czerwone mięso to m.in. szynki, kiełbasy, parówki czy boczek© Adobe Stock

Jak uratować mózg?

Dobra wiadomość jest taka, że odpowiednie zmiany w diecie mogą realnie zmniejszyć ryzyko demencji. Badanie wykazało, że zastąpienie przetworzonego mięsa rybami, orzechami czy roślinami strączkowymi może zmniejszyć to ryzyko aż o 20 proc. Lekarze coraz częściej zalecają tzw. dietę MIND – połączenie diety śródziemnomorskiej i diety DASH – która kładzie nacisk na warzywa, owoce, orzechy i ryby, a także drób, jako dobre źródło białka.

Specjaliści podkreślają jednak, że równie istotne dla zdrowia mózgu są regularny ruch fizyczny oraz aktywność umysłowa. Spacer, joga, nauka nowego języka czy hobby – wszystko to wspiera funkcjonowanie mózgu. Ważny jest także sen oraz kontrola chorób przewlekłych, takich jak nadciśnienie czy cukrzyca – z którymi zmaga się dziś wielu Polaków.

Jeśli zauważasz problemy z pamięcią lub koncentracją, nie zwlekaj – konsultacja z lekarzem może pomóc w wykryciu problemu na wczesnym etapie i wdrożeniu odpowiedniego leczenia.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie