Tofu w sezamie

Wiele osób ma pewne zastrzeżenia, jeśli chodzi o smak i fakturę tofu, jednak najczęściej wynika to z fatalnych doświadczeń, gdy podane zostało ono źle doprawione i przyrządzone.

Składniki:

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Tofu z patelni
Tofu z patelni

Tofu, sezam, marchewki, cebula i grzyby – co zdrowszego można zjeść na obiad lub kolację?

zobacz galerię

Przygotowanie:

Pieczarki i marchewki obierz, umyj i pokrój w większą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę, po czym dorzuć kawałki marchewki i pieczarek. Zmniejsz ogień. Teraz dorzuć pokrojone w kostkę tofu, dopraw solą, pieprzem i curry. Po 5 minutach dolej sos sezamowy i wymieszaj. Duś pod przykryciem, dopóki wszystkie składniki nie będą miękkie. Podawaj na gorąco.

Komentarz:

Tofu to rodzaj twarożku ze zsiadłego mleka sojowego, jest bogatym w białka produktem o wyjątkowych wartościach odżywczych. Potrawy z tofu zawierają bardzo dużą ilość białka oraz w odróżnieniu od produktów mięsnych wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne dla kondycji serca i całego układu krwionośnego. Tofu zawiera też żelazo, miedź, mangan oraz selen, czyli pierwiastek, którego właściwości m.in. zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!