Tyle kwasu foliowego potrzebujemy dziennie. Objawy niedoboru są widoczne
Kwas foliowy kojarzy się głównie z kobietami w ciąży lub tymi, które planują w niedalekiej przyszłości starać się o dziecko. Tymczasem witamina B9, powszechnie nazywana kwasem foliowym, jest ważna dla funkcjonowania każdego organizmu, niezależnie od płci. Ile powinniśmy jej przyjmować w zależności od płci i wieku?
W tym artykule:
Kwas foliowy – rola w organizmie
Witamina B9, czyli kwas foliowy, to substancja należąca do grupy witamin B. Przez niektórych nazywana jest witaminą "szpinakową", ponieważ wyodrębniono ją z liści szpinaku ponad 100 lat temu (dokładnie w 1914 roku). To właśnie z tego powodu otrzymała nazwę, nawiązującą do łacińskiego słowa liść, czyli folium.
Kwas foliowy zalicza się do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest niezbędny do przyswajania cukru, a także aminokwasów, w szczególności glicyny i metioniny. Uczestniczy w wytwarzaniu kwasów nukleinowych. Bardzo ważną rolę pełni w produkcji czerwonych ciałek krwi. Reguluje podział komórek i pomaga w "podtrzymaniu" struktury DNA i RDA.
Wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego i według badań zapobiega rozwojowi raka. Badanie opublikowane w "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" pokazało, że osoby z wyższym poziomem folianów miały mniejsze ryzyko zachorowani na raka jelita grubegoa. Z kolei analizy opublikowane w "Journal of the National Cancer Institute" sugerują, kwas foliowy może obniżać ryzyko raka piersi zwłaszcza u kobiet spożywających alkohol, który zwiększa zapotrzebowanie na witaminę B9. Ponadto kwas foliowy może pełnić profilaktyczną funkcję w przypadku nowotworu szyjki macicy, gdyżż zmniejsza możliwość przekształcania się zdrowych komórek w komórki rakowe, przyspiesza też proces regeneracji komórek.
Objawy niedoboru witaminy B9
Braki kwasu foliowego w organizmie przyczynią się do wielu negatywnych konsekwencji. Niedobór prowadzi do niedokrwistości (anemii) i zaburzeń o podłożu neurologicznym, wśród których częstymi objawami jest rozdrażnienie, problemy z pamięcią, kłopoty z koncentracją, zaburzenia funkcji poznawczych. Niedobór wpływa też na nastrój, wiąże się z huśtawkami nastroju, nadmierną nerwowością, uczuciem przygnębienia, czy też z depresją.
Wśród najbardziej charakterystycznych objawów deficytu wymienia się objawy ogólne, takie jak zmęczenie (skłonność do szybszego męczenia się), apatia, utrata masy ciała, niedożywienie, brak apetytu, problemy z trawieniem (zaparcia, biegunki, wymioty), bóle i zawroty głowy, owrzodzenie języka i afty w jamie ustnej.
Deficytom witaminy B9 towarzyszą także niepokojące zmiany związane z wyglądem – m.in. suchość skóry, zajady (pękanie kącików ust) oraz przedwczesne siwienie włosów.
Kwas foliowy – jakie należy wykonać badanie?
W sytuacji, gdy zauważymy w swoim organizmie wyżej wymienione objawy niedoboru, należy wybrać się do specjalisty. Lekarz zaleci wykonanie odpowiednich badań, mających na celu sprawdzenie poziomu kwasu foliowego we krwi. W tym przypadku powinno się zrobić badanie z surowicy krwi, w którym należy oznaczyć też poziom kwasu foliowego w krwinkach czerwonych.
Stan niedoboru kwasu foliowego został określony przy poziomie tej substancji niższym od 3 ng/ml we krwi i niższym niż 140 ng/ml w krwinkach czerwonych. Takie wyniki są wskazaniem do zmiany diety, zwiększenia ilości produktów zawierających witaminę B9 i rozpoczęcie suplementacji. Zaleca się, by suplementację skonsultować z lekarzem, który nie tylko dobierze odpowiednią dawkę, ale zwróci uwagę na inne, ważne kwestie dotyczące wchłaniania, jak np. powiązania z innymi przyjmowanymi lekarstwami czy suplementami.
Ile kwasu foliowego potrzebujemy?
Aktualne rekomendacje dotyczące zapotrzebowania wskazują, że dzienne zapotrzebowanie wśród osób dorosłych na kwas foliowy wynosi ok. 400 μg. Nawet dwukrotnie wzrasta ono u kobiet w ciąży i w okresie laktacji, a także w przypadku osób uzależnionych od alkoholu.
Panie, które planują potomstwo w najbliższym czasie, powinny 3 miesiące przed planowanym poczęciem przyjmować kwas foliowy w dawce 400 μg. na dobę. Po zajściu w ciążę ta dawka może ulec zmianie, ale najlepiej, by indywidualnie dopasował ją lekarz podczas pierwszej wizyty. Ta witamina ma bardzo duże znaczenie dla matki i dziecka, szczególnie ze względu na zmniejszenie ryzyka wystąpienia wad wrodzonych (nieprawidłowe zamykanie cewy nerwowej u noworodka).
Podczas stosowania kwasu foliowego warto przyjrzeć się również innym preparatom, zwracając uwagę na ich skład - szczególnie preparatów wielowitaminowych, ponieważ kwas foliowy często jest w nich już obecny.
Kto jest narażony na niedobór kwasu foliowego?
Warto wspomnieć, że na poziom witaminy B9 w organizmie negatywnie mogą wpływać takie czynniki, jak picie alkoholu, palenie papierosów, stres, przyjmowanie dużej ilości lekarstw pogarszających wchłanianie i picie sporej ilości kofeiny. Do deficytu przyczyniają się również tabletki antykoncepcyjne, leki przeciwdrgawkowe i aspiryna.
Nie tylko osoby zażywające niektóre leki, nałogowcy oraz kobiety w ciąży i w czasie karmienia są w grupie ryzyka zagrożonej niedoborem. Często deficyty w tym zakresie dotyczą również osób w podeszłym wieku, którym zaleca się jedzenie wątróbki, brokułów, kapusty włoskiej, szpinaku, kalafiora, papryki czerwonej, awokado, kiwi, pomarańczy, mango i nasion roślin strączkowych.
Żywność bogata w kwas foliowy jest najlepszym sposobem na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania.
Źródła
- "Encyklopedia zdrowego żywienia", Dr Barry Fox
- "Witaminy i minerały. Ilustrowany przewodnik", Karen Sullivan
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.