Warzywo, które trzeba jeść po 50. r.ż. Chroni przed rakiem i wspomaga produkcję kolagenu

Przekroczenie granicy złotego wieku wiąże się ze zmianą potrzeb żywieniowych. Nasz organizm "woła" o konkretne składniki odżywcze, jak antyoksydanty, witaminy, wapń, magnez, potas. Zamiast suplementów warto sięgnąć po produkt, który dostarczy jednocześnie wszystkich tych składników. I nie jest to egzotyczne superfood, a pospolity kalafior.

Kalafior to źródło błonnika, witaminy C i magnezuKalafior to źródło błonnika, witaminy C i magnezu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Kalafior - źródło antyoksydantów

Wraz z wiekiem, rośnie ryzyko zachorowania na raka. W celach profilaktycznych zaleca się dostarczanie organizmowi antyoksydantów, które wykazują działanie antynowotworowe. Kalafior jest bogaty w te cenne substancje, zawiera m.in. izotiocyjany i indole, czyli naturalną broń w walce z rakiem.

Naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady czasopiśmie "Journal of the National Cancer Institute" przedstawili wyniki badań, które potwierdzają, że u osób spożywających regularnie kalafiory oraz brokuły spada ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty.

Inne badanie, opublikowane "International Journal of Cancer", udowadnia, że kalafior, dzięki zawartości wspomnianych izotiocyjany, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka pęcherza. Naukowcy twierdzą, że kalafior wspomaga też walkę z nowotworami okolic szyi i głowy.

Wspomaga produkcję kolagenu, dostarcza witamin

Witaminy są nam potrzebne w każdym wieku i nie ma co do tego wątpliwości. Po ukończeniu pięćdziesiątego roku życia warto zatroszczyć się szczególnie o odpowiedni poziom witamin z grupy B, które zapewniają zdrowe funkcjonowanie układu nerwowego. Pomogą one zachować dobrą pamięć i koncentrację, sprawność psychiczną. Witaminy z tej grupy znajdziemy właśnie w kalafiorze.

Kalafior dostarcza również spore dawki witaminy C, czyli składnika niezbędnego dla wzmocnienia naczyń krwionośnych. Ponadto, wspomaga produkcję kolagenu, który odpowiada za jędrność i elastyczność skóry i wspiera zdrowie stawów. Wpływa na odporność organizmu. Zwiększa też przyswajanie żelaza.

Bogate źródło błonnika

Spożywając kalafiora, dostarczymy organizmowi błonnika, który odpowiada za sprawne trawienie. Z wiekiem następuje spowolnienie metabolizmu, co przyczynia się do występowania zaparć. Aby wspomóc przemianę materii, należy zatroszczyć się, by w codziennych posiłkach znalazł się błonnik.

Zawiera cenne mikroskładniki

Kalafior może wzbogacić organizm o cenne mikroskładniki jak magnez (usprawniający pracę układu nerwowego), wapń (niezbędny dla zdrowia kości), żelazo (wykorzystywane do wytwarzania hemoglobiny, odpowiedzialnej za transport tlenu), potas (istotny dla zdrowej pracy mięśni). Składniki pomagają zachować zdrowy balans w organizmie.

Dietetyczne warzywo

Dużą zaletą kalafiora jest jego niska kaloryczność. W 100 gramach ugotowanego warzywa znajduje się około 23 kalorie. To idealny wybór dla osób, które chcą dbać o linię.

Nadwaga czy otyłość to po 50. roku życia to jedno z głównych zagrożeń dla funkcjonowania całego organizmu. Dbanie o wagę pomoże ustrzec się przed chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą czy przed udarem.

Kto nie powinien jeść kalafiora?

Pomimo licznych właściwości zdrowotnych, kalafior nie będzie idealnym wyborem dla każdego. Warzywo jest ciężkostrawne i wywołuje gazy, więc powinien być wykluczony przy diecie lekkostrawnej.

Kalafior to bogate źródło witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi. Z jednej strony to zaleta, z drugiej – czerwone światło dla osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, np. warfarynę, ponieważ witamina K wpływa na działanie tych środków.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"