Kolor wina ma znaczenie. Ryzyko nowotworu o 22 proc. wyższe
Przez lata czerwone wino cieszyło się reputacją "zdrowszego" alkoholu, głównie ze względu na zawartość resweratrolu – silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych. Wiele osób wierzyło, że regularne spożywanie czerwonego wina może zmniejszyć ryzyko nowotworów. Jednak nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Brown University School of Public Health kwestionuje to przekonanie.
W tym artykule:
Brak dowodów na ochronne działanie
Zespół badaczy przeanalizował dane z 42 badań obserwacyjnych, obejmujących niemal 96 tys. uczestników, aby porównać wpływ spożycia czerwonego i białego wina na ryzyko nowotworów. Wyniki ich meta-analizy nie potwierdziły tezy, jakoby czerwone wino miało jakiekolwiek właściwości ochronne przed rakiem.
"Przeprowadziliśmy kompleksową meta-analizę, aby ocenić, czy czerwone wino rzeczywiście jest zdrowszym wyborem niż białe. Nasze wyniki nie wykazały istotnej różnicy w ryzyku nowotworów między czerwonym i białym winem. Jednak zauważyliśmy pewien szczególny wzorzec – spożycie białego wina było powiązane ze zwiększonym ryzykiem raka skóry" – zauważyła współautorka badania, prof. Eunyoung Cho.
Zobacz także: Dziennikarka na miesiąc odstawiła alkohol. Tego się nie spodziewała
To one powodują największego kaca
Białe wino a wyższe ryzyko raka skóry
Najbardziej niepokojącym odkryciem badania był 22-procentowy wzrost ryzyka zachorowania na raka skóry u osób pijących białe wino w porównaniu do tych, które wybierały czerwone wino. Przyczyny tej zależności nie są jeszcze dokładnie znane.
Naukowcy spekulują, że osoby spożywające większe ilości wina mogą częściej angażować się w ryzykowne zachowania, takie jak korzystanie z solarium czy zaniedbywanie ochrony przeciwsłonecznej. Jednak nadal nie wiadomo, dlaczego to właśnie białe wino jest silniej powiązane ze wzrostem ryzyka raka skóry.
Co więcej, analiza wykazała, że kobiety, które regularnie spożywały białe wino, miały również wyższe ogólne ryzyko zachorowania na nowotwory. To odkrycie wskazuje na konieczność dalszych badań nad wpływem tego napoju na organizm, zwłaszcza u kobiet.
Alkohol a ryzyko nowotworów
Nie od dziś wiadomo, że alkohol – a konkretnie zawarty w nim etanol – ma właściwości kancerogenne. W organizmie alkohol jest metabolizowany do aldehydu octowego, substancji uszkadzającej DNA i białka, co zwiększa ryzyko mutacji prowadzących do nowotworów.
W 2020 roku nadmierne spożycie alkoholu było związane z ponad 740 tys. przypadkami raka na całym świecie, co stanowiło 4,1 proc. wszystkich przypadków nowotworów.
Mimo że wcześniejsze badania sugerowały potencjalne korzyści zdrowotne płynące z picia czerwonego wina, najnowsza analiza podważa tę teorię. Wyniki wskazują na potrzebę dalszych badań nad wpływem spożycia różnych rodzajów wina na zdrowie, szczególnie w kontekście raka skóry i jego zależności od płci.
Badanie naukowców z Brown University obala mit, że czerwone wino może chronić przed nowotworami. Co więcej, wskazuje na potencjalne ryzyko wyższego prawdopodobieństwa raka skóry u osób pijących białe wino, szczególnie u kobiet.
Choć temat wymaga dalszych badań, jedno jest pewne – każde spożycie alkoholu wiąże się z pewnym ryzykiem nowotworowym. Niezależnie od tego, czy preferujemy czerwone czy białe wino, warto pamiętać o umiarze i świadomym podejściu do alkoholu.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Brown University
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.