Właściwości lecznicze drożdży

Drożdże są tanie i powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, m.in. witaminy z grupy B oraz cynk i fosfor.

Drożdże piekarnicze (Saccharomyces cerevisiae) to jednokomórkowe grzyby. Wykorzystywane były już w starożytności. Wierzono bowiem, że wzmacniają i odżywiają organizm.

1. Skład drożdży

Drożdże obfitują w wiele cennych dla zdrowia i urody składników. Obecne są w nich witaminy z grupy B, które wpływają na lepsze samopoczucie i poprawiają zdolności intelektualne.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

W drożdżach znajdziesz także biotynę. Dzięki niej skóra staje się bardziej jędrna i zdrowa (minimalizuje wypryski i stany zapalne).

Na jej stan pozytywnie wpływa również będący składnikiem drożdży cynk. Pierwiastek ten znacząco podnosi odporność organizmu i łagodzi objawy chorób autoimmunologicznych, jak również pobudza pracę trzustki, wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy, chroni plamkę żółtą przed zwyrodnieniem, uzupełnia terapię depresji i schizofrenii.

Drożdże to źródło selenu, którego niedobór może przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia i problemów z płodnością. Wiele w nich ponadto łatwo przyswajalnego białka.

Przeczytaj koniecznie

2. Drożdże jako suplement diety

Te jednokomórkowe grzyby od wielu lat są z powodzeniem wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym. Stosuje się je do produkcji niektórych leków.

Od kilku lat drożdże wchodzą również w skład niektórych preparatów witaminowych. Można je kupić w aptece, najczęściej w formie tabletek (czasem są wzbogacane ziołami). Ich stosowanie zaleca się osobom z problemem przetłuszczającej się skóry i włosów.

12 surowych produktów, które warto jeść dla pięknej skóry
12 surowych produktów, które warto jeść dla pięknej skóry [7 zdjęć]

Likopen to związek, któremu pomidor zawdzięcza swoją czerwoną barwę. To również substancja, która eliminuje...

zobacz galerię

3. Napój z drożdży

Preparat ten znany był już w starożytności. Hipokrates zalecał jego stosowanie, by wzmocnić i odżywić organizm, a także oczyścić jelita.

Jego przygotowanie jest banalnie proste: wystarczy zalać pokruszone drożdże wrzątkiem lub gorącym mlekiem, a następnie dobrze wymieszać. Gdy napój ostygnie, jest gotowy do wypicia.

Dlaczego nie można jeść surowych drożdży? Otóż spożywane w ten sposób mogą negatywnie wpłynąć na florę bakteryjną naszych jelit.

4. Drożdże a cukier

Niektóre przepisy sugerują, by smak napoju drożdżowego poprawić cukrem, miodem lub sokiem owocowym. Niestety, choć może stanie się on nieco smaczniejszy, to jego właściwości prozdrowotne zostaną ograniczone. A to one są tu najważniejsze. Dzieje się tak, gdyż niektóre cukry proste (m.in. glukoza i fruktoza) wiążą składniki mineralne (np. selen, cynk, żelazo) w postać nieprzyswajalną dla ludzkiego organizmu.

Z tego samego powodu godzinę przed i po wypiciu napoju drożdżowego nie należy jeść słodyczy. Kuracji tego typu nie powinno się stosować w sposób ciągły dłużej niż trzy miesiące.

Przepisów na napój drożdżowy jest całe mnóstwo, bo grono jego zwolenników nieustannie się powiększa. I trudno się temu dziwić, skoro tak wiele osób zauważa pozytywne efekty terapii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!