Właściwości malin

Jakie właściwości mają maliny? Zdrowe, soczyste, pachnące maliny uwielbia każdy. Najlepiej smakują zaraz po zerwaniu, spożywamy je także w zimie w postaci dżemów, soków i syropów. Maliny znajdziemy zarówno w domowym ogródku, jak i w lesie. Najbardziej aromatyczne są te rosnące dziko w górach. Zawierają wiele cennych substancji, niezbędnych dla zdrowia. Syrop z malin już w XVI wieku stosowano jako środek odżywczy i lek wzmacniający organizm, a odwar z malinowych liści używano niegdyś do kompresów i okładów przy schorzeniach skóry.

Polecane wideo:

Działanie malin

Maliny, ze względu na swoje właściwości, są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń). Liść maliny to także sposób na zdrowie: zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne. Liście przyrządza się jak napary z ziół, a herbata z liści malin jest zalecana profilaktycznie dla każdego.

Działanie prozdrowotne malin:

  • są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają;
  • działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,
  • działają uspokajająco,
  • obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym,
  • żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii,
  • potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
  • hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,
  • są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich,
  • duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
  • polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się,
  • zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Przetwory z malin

Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo delikatne, łatwo puszczają soki i pleśnieją. Warto zaraz po zerwaniu przyrządzić z nich sok. Zbierać je trzeba ostrożnie, podczas suchej pogody, szybko suszyć i przetwarzać na syropy, dżemy i inne konfitury. Liście malin można zbierać przez całe lato. Powinny być zdrowe, bez plam, młode i duże. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na przetwory z malin i ich wykorzystanie.

  • Napar z owoców. 2 łyżki suszonych malin zalej wrzątkiem i odstaw pod nakryciem na 15 min. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy, podczas anginy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli – gdy towarzyszy gorączka.
  • Napar z liści malin. Łyżkę liści zalej 1/2 szklanki wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 min. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie na dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Napar z liści malin jest pomocny do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.

Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce do skutecznego odchudzania, gdyż maliny zawierają dużo błonnika, wspomagającego utratę wagi. Lekkie działanie przeczyszczające malin wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego, a także pomaga przy zaparciach, bardzo częstych w przypadku stosowania diet odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.

Weronika Buczkowska, Anna Szozda, ponad rok temu

Bibliografia

  • Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of PDGF and VEGF receptors by ellagic acid, a dietary-derived phenolic compound, „Carcinogenesis” 2005, nr 26 (4), str. 821-826.

Owoce

Komentarze (3)
~jad
~jad ponad rok temu

jad Słodycz w owocach nie powoduje chorób. W naturze nie ma słodyczy w postaci skondensowanej jak cukier z buraków czy słodziki. Mądry Bóg wiedział co robi. TWOJA WOLA. Jesz co chcesz. Tylko potem nie kwicz ze masz tysiace chorób. Cukier krzepi - kieszenie właścicieli

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Jakie właściwości ma rambutan?

Jakie właściwości ma rambutan?

Tajemniczy rambutan Małe, różowe kulki otoczone kolcami to owoce rambutanu. Przypominają nieco liczi, z którymi są spokrewnione. Jagodzian rambutan (...) - bo tak brzmi jego pełna nazwa - to drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości....

Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia (...) wiosną i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce,...

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują. Jagoda kamczacka to przede wszystkim (...) bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...