Właściwości zdrowotne śliwki kakadu

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

Istnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, które z nich warto jeść nie tylko...

Śliwka kakadu to owoc o kwaskowatym smaku, niezwykle bogaty w witaminę C. Zrywa się go z drzewa Terminalia ferdinandiana, które rośnie w Australii. Ostatnio przyciąga coraz więcej uwagi dietetyków oraz naukowców ze względu na wiele korzyści zdrowotnych.

Bogactwo witaminy C

Śliwka kakadu zawiera potężną dawkę witaminy C – już 100 gramów dostarcza około 1,240 miligramów tej witaminy, czyli ponad 20 razy więcej niż w przypadku pomarańczy. Owoc ten znajduje się na szczycie listy najlepszych naturalnych źródeł witaminy C na świecie.

Polecane wideo:

Dlaczego witamina C jest tak ważna? Po pierwsze, odgrywa kluczową rolę w zdrowiu układu odpornościowego, kości, zębów i dziąseł. Co więcej, pomaga zachować elastyczność skóry w związku ze zdolnością stymulacji produkcji kolagenu. Zapobiega też niedoborom żelaza, ponieważ wspomaga jego wchłanianie z innych produktów. Witamina C wykazuje również właściwości antyalergiczne, gdyż hamuje wytwarzanie histaminy oraz wspomaga pozbywanie się istniejących toksyn z ciała.

Moc antyoksydantów

 

Antyoksydanty przeciwdziałają wolnym rodnikom, czyli niestabilnym atomom i molekułom, które powodują przedwczesne starzenie oraz rozwój chorób serca, choroby Alzheimera czy nowotworów.

Śliwka kakadu jest także bogata w fenole – fitochemikalia, które mają równie silne działanie. Badania sugerują, że zawartość fenoli w danym owocu czy warzywie może być najlepszym wyznacznikiem jego mocy antyoksydacyjnej, nawet lepszym niż zawartość witaminy C.

Działanie przeciwrakowe

Spożywanie owoców bogatych w antyoksydanty to znakomity sposób na zmniejszenie ryzyka rozwoju raka, jednak jedzenie śliwek kakadu może być szczególnie korzystne.

Badania opublikowane na łamach "Nutrition and Cancer" pokazały, że polifenole pozyskane z tego owocu wykazują znaczącą aktywność hamującą komórki nowotworowe. Ten efekt wynika z tego, że ekstrakt ze śliwki kakadu potrafi wywołać apoptozę, czyli samozniszczenie komórki rakowej.

Właściwości przeciwbakteryjne potwierdzono badaniami laboratoryjnymi.

Badania z lutego 2011 roku pokazały, że ekstrakt ze śliwki kakadu ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwdziałające mikrobom. Ekstrakt z owocu zahamował rozwój 11 z 14 testowanych rodzajów bakterii (79 proc.), a najsilniejsze działanie wykazuje w stosunku do bakterii Gram-dodatnich.

Komentarze (12)
~tralala
~tralala ponad rok temu

Komórki. Rakowe. Aha... Czyli wszystkie nowotwory wychodzące z tkanek pochodzenia mezo- i endodermalnego (większość tych, na które kiedyś pewnie umrzecie) sr a ją na ten owoc :) Pozdrawiam wykształconych, leję gimbazę :))))

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Owoce z „drzewa życia" Daktyle to owoce jednego z najstarszych drzew na świecie - palmy daktylowej. Są słodkie i pozytywnie wpływają na zdrowie, a (...) . Stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy i są polecane sportowcom....

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Jakie właściwości ma rambutan?

Jakie właściwości ma rambutan?

Tajemniczy rambutan Małe, różowe kulki otoczone kolcami to owoce rambutanu. Przypominają nieco liczi, z którymi są spokrewnione. Jagodzian rambutan (...) - bo tak brzmi jego pełna nazwa - to drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości....