Właściwości zdrowotne śliwki kakadu

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

Istnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, które z nich warto jeść nie tylko...

Śliwka kakadu to owoc o kwaskowatym smaku, niezwykle bogaty w witaminę C. Zrywa się go z drzewa Terminalia ferdinandiana, które rośnie w Australii. Ostatnio przyciąga coraz więcej uwagi dietetyków oraz naukowców ze względu na wiele korzyści zdrowotnych.

Bogactwo witaminy C

Śliwka kakadu zawiera potężną dawkę witaminy C – już 100 gramów dostarcza około 1,240 miligramów tej witaminy, czyli ponad 20 razy więcej niż w przypadku pomarańczy. Owoc ten znajduje się na szczycie listy najlepszych naturalnych źródeł witaminy C na świecie.

Polecane wideo:

Dlaczego witamina C jest tak ważna? Po pierwsze, odgrywa kluczową rolę w zdrowiu układu odpornościowego, kości, zębów i dziąseł. Co więcej, pomaga zachować elastyczność skóry w związku ze zdolnością stymulacji produkcji kolagenu. Zapobiega też niedoborom żelaza, ponieważ wspomaga jego wchłanianie z innych produktów. Witamina C wykazuje również właściwości antyalergiczne, gdyż hamuje wytwarzanie histaminy oraz wspomaga pozbywanie się istniejących toksyn z ciała.

Moc antyoksydantów

 

Antyoksydanty przeciwdziałają wolnym rodnikom, czyli niestabilnym atomom i molekułom, które powodują przedwczesne starzenie oraz rozwój chorób serca, choroby Alzheimera czy nowotworów.

Śliwka kakadu jest także bogata w fenole – fitochemikalia, które mają równie silne działanie. Badania sugerują, że zawartość fenoli w danym owocu czy warzywie może być najlepszym wyznacznikiem jego mocy antyoksydacyjnej, nawet lepszym niż zawartość witaminy C.

Działanie przeciwrakowe

Spożywanie owoców bogatych w antyoksydanty to znakomity sposób na zmniejszenie ryzyka rozwoju raka, jednak jedzenie śliwek kakadu może być szczególnie korzystne.

Badania opublikowane na łamach "Nutrition and Cancer" pokazały, że polifenole pozyskane z tego owocu wykazują znaczącą aktywność hamującą komórki nowotworowe. Ten efekt wynika z tego, że ekstrakt ze śliwki kakadu potrafi wywołać apoptozę, czyli samozniszczenie komórki rakowej.

Właściwości przeciwbakteryjne potwierdzono badaniami laboratoryjnymi.

Badania z lutego 2011 roku pokazały, że ekstrakt ze śliwki kakadu ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwdziałające mikrobom. Ekstrakt z owocu zahamował rozwój 11 z 14 testowanych rodzajów bakterii (79 proc.), a najsilniejsze działanie wykazuje w stosunku do bakterii Gram-dodatnich.

Komentarze (12)
~tralala
~tralala ponad rok temu

Komórki. Rakowe. Aha... Czyli wszystkie nowotwory wychodzące z tkanek pochodzenia mezo- i endodermalnego (większość tych, na które kiedyś pewnie umrzecie) sr a ją na ten owoc :) Pozdrawiam wykształconych, leję gimbazę :))))

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta

werakiss • ostatni post 3 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują. Jagoda kamczacka to przede wszystkim (...) bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia (...) wiosną i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce,...