Wyprzenie powodowane przez Candida albicans

Co rozumieny pod słowem "wyprzenie"? Pod nazwą tą kryją się zmiany zapalne, z różnymi objawami w postaci krost, zmian wysiękowych, złuszczania itd. dotyczące najczęściej przestrzeni międzypalcowych, rzadziej stóp, przeważnie między III a IV palcem oraz między IV a V palcem, a także w fałdach pachwinowych, pachowych, szparze międzypośladkowej czy w fałdzie pod biustem. Wyprzenie może być powodowane różnymi patogenami, w tym bardzo często drożdżakiem nazywanym Candida albicans.

Wyprzenie powodowane przez Candida albicansWyprzenie powodowane przez Candida albicans

Candida albicans

Candida albicans jest organizmem należącym do drożdżaków z rodzaju Candida. Jest ona pospolitym drobnoustrojem komensalnym, co oznacza, że naturalnie występuje w organizmie człowieka, w przewodzie pokarmowym, czy skórze i błonach śluzowych, jednak nie wywiera szkodliwego działania. Dopiero, gdy nastąpią sprzyjające warunki, a omawiany drożdżak ulegnie nadmiernemu rozwojowi, dochodzi do tak zwanej infekcji oportunistycznej (czyli organizmem naturalnie bytującym w ciele człowieka).

Co sprzyja wyprzeniu?

Czynniki ogólnoustrojowe sprzyjające wyprzeniom:

Czynniki miejscowe sprzyjające wyprzeniom:

  • mikrourazy skóry,
  • maceracja naskórka,
  • zawiększona wilgotność danego miejsca (np. wskutek noszenia nieodpowiedniej, nieprzewienej odzieży).

Wyprzenie drożdżakowe międzypalcowe

Jak już to zostało wspomniane, zmiany chorobowe najczęściej dotyczą przestrzeni międzypalcowej rąk, a dokładniej trzeciej i czwartej (między III a IV pacem oraz między IV i V). Rzadziej drożdżakowe wyprzenie dotyczy stóp. Objawy opisywanego schorzenia to: ogniska rumieniowo-wysiękowe oraz złuszczające, głębokie, bolesne pęknięcia z odwarstwianiem się naskórka. Wyprzenia, często towarzyszą drożdżycy paznokci i wałów paznokciowych. Rozwojowi choroby sprzyja praca w wilgotnych warunkach: sprzątaczki, kucharki, pracownicy myjni samochodowych itd.

Wyprzenie drożdżakowe fałdów skórnych

Drożdżyca może umiejscawiać się także w fałdach pachwinowych, pachowych, szparze pośladkowej (wyprzenie odbytu) czy w fałdach pod biustem. Cechą łączącą te okolice jest stosunkowo duża wilgotność, wskutek wzmożonego pocenia się oraz małej przewiewności tych okolic oraz ocieranie się o siebie fałdów skórnych, zwłaszcza w przypadku osób otyłych. Objawy są podobne, jak w przypadku wyprzenia przestrzeni międzypalcowej, to znaczy: ogniska rumieniowo-wysiękowe, pęknięcia skóry z maceracją i złuszczaniem się naskórka. Charakterystyczne dla zmian drożdżakowych w tych okolicach jest także występowanie ognisk satelitarnych oraz współistnienie zakażenia bakteryjnego.

Diagnostyka wyprzenia

Rozpoznanie jest najczęściej stawiane na podstawie objawów klinicznych, jednakże pomocne mogą być również badania mykologiczne (mikologia – dział biologii zajmujący się badaniem grzybów) czy badanie mikroskopowe pobranych od pacjenta fragmentów skóry czy błony śluzowej i odpowiednio przygotowanych do badania.

Wyprzenie drożdżakowe należy różnicować przede wszystkim z takimi chorobami jak:

  • grzybica dermatofitowa,
  • zakażenie bakteryjne,
  • łuszczyca.

Ostateczne rozpoznanie w niepewnych przypadkach potwierdza, bądź wyklucza badanie mykologiczne.

Leczenie wyprzenia

W większości przypadków wyprzeń drożdżycowych wystarczające jest leczenie miejscowe za pomocą pochodnych imidazolowych lub polienolowych antybiotyków przeciwgrzybiczych.

W rozległych i przewlekłych drożdżycach, oprócz leczenia miejscowego stosuje się także preparaty o działaniu uogólnionym. Należy także wspomnieć, że drożdżyce mają zwykle przewlekły przebieg i tendencję do nawracania mimo sumiennego leczenia. W związku z tym, zwłaszcza przy leczeniu drożdzycy o rozległych zmianach, konieczna jest kilkutygodniowa obserwacja dermatologiczna, najlepiej zakończona badaniem mykologicznym.

Źródła

  1. De Schepper L. CANDIDA, Objawy, przyczyny, leczenie, Wydawnictwo Lekarskie Similimum, Nowy Sącz 2010, ISBN 978-83-928687-2-9
  2. Elewski B. Grzybicze zakażenia skóry, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2000, ISBN 83-86019-86-1
  3. Chorzelski T., Jabłońska S. Choroby skóry, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001, ISBN 83-200-2430-7
  4. Ackermann G. Antybiotyki i środki przeciwgrzybicze, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-90-2

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu