Zapiekanka z brokułami - składniki, sposób przygotowania

Zapiekanki z makaronem są dobrym pomysłem nie tylko na obiad dla całej rodziny, ale także dla sportowców, ponieważ zawierają one spore ilości węglowodanów, potrzebne do uzupełnienia po treningu.

Zobacz film: "Jak gotować brokuły, żeby nie straciły witamin?"

1. Składniki:

  • 500 g makaronu penne (grube rurki, w sklepach można też spotkać się z nazwą pióra),
  • średniej wielkości brokuł,
  • 400 g pieczarek,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku.

Składniki na sos serowy:

Właściwości brokułów
Właściwości brokułów [5 zdjęć]

Warzywa to kluczowa część zdrowej diety, a jednak są przez Polaków spożywane stosunkowo rzadko. Przeciętny...

zobacz galerię

2. Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron na miękko, brokuł podziel na małe kawałki i ugotuj na półmiękko. Usmaż cebulkę (pokrojoną w kosteczkę) i pieczarki (pokrojone w plasterki), dodaj do nich przyprawy, czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę i starty imbir. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki zapiekanki brokułowej dokładnie wymieszaj, pozostawiając 1/3 sera do posypania zapiekanki. W międzyczasie przygotuj sos serowy. Naczynie wysmaruj oliwą, przełóż do niego zapiekankę, posyp serem i przyprawami.

Piecz ok. 45 min w temperaturze 80 stopni. 5 minut przed końcem zapiekania ściągnij pokrywkę, aby ser zrobił się bardziej chrupiący. Takie danie wegetariańskie możesz z powodzeniem podawać na wszystkiego rodzaju imprezach towarzyskich.

Kalorie 589,4 kcal
Białko 26,6 g
Tłuszcz 8,7 g
Cholesterol 63,0 mg
Węglowodany 107,7 g
Błonnik 8,2 g
Witamina C 91,0 mg
Witamina A 246,9 µg
spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.