Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa

Jeśli lubisz nietypowe połączenia kulinarne, możesz spróbować prostej i szybkiej potrawy wegetariańskiej, jaką jest zapiekanka ziemniaczano-twarogowa. Łagodny smak dania powoduje, że możesz ją spożywać na kolację bez obaw o wieczorne niestrawności. ****

Składniki:

  • 1-1,5 kg ziemniaków,
  • 40 dag półtłustego białego sera,
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (ewentualnie mleka),
  • masło,
  • sól, pieprz, kolendra zmielona.


Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokrój w talarki nie grubsze niż 1 cm i obgotuj je w osolonej wodzie przez ok. 5 min. Przygotuj twaróg z sera i śmietany. Następnie posmaruj naczynie żaroodporne masłem i ułóż warstwami: talarki ziemniaków, przyprawy (sól, pieprz, kolendra), twaróg, kawałeczki masła
.

Kalorie 426,6 kcal
Białko 23,9 g
Tłuszcz 15,9 g
Cholesterol 50,2 mg
Węglowodany 50,1 g
Błonnik 3,8 g
Witamina C 35,0 mg
Witamina A 145,4 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!