Fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi i chronią przed rakiem

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, nie powodując przy tym przybierania na wadze. Co więcej, okazuje się również, że ich regularne spozycie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Warto włączyć tę odmianę ziemniaka do swojej diety, ale należy zadbać również o ich odpowiednie przygotowanie.

Ziemniaki a nadciśnienie

W badaniach, które przeprowadził profesor Joe Vinson z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii, udział wzięło 180 osób z otyłością lub nadwagą. Uczestnicy doświadczenia spożywali od sześciu do ośmiu małych fioletowych ziemniaków ze skórką w porze lunchu lub kolacji przez okres czterech tygodni. U uczestników badania zaobserwowano obniżenie ciśnienia tętniczego zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego o odpowiednio 3,5 i 4,3 proc. Ponadto u żadnej osoby nie doszło do zwiększenia masy ciała.

Fioletowe ziemniaki w porównaniu do białych i żółtych zawierają wyższe stężenie polifenoli, które wykazują działanie przeciwutleniające. Chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i tym samym zwiększają ryzyko wystąpienia choroby. Fioletowe ziemniaki są, podobnie jak kawa, bogate w specyficzne polifenole, głównie kwas chlorogenowy, który posiada zdolność obniżania ciśnienia tętniczego.

Ziemniaki a rak okrężnicy jelita grubego

Inne badanie pokazujące pozytywny wpływ fioletowych ziemniaków na nasze zdrowie trwało 13 tygodni. Uczestników podzielono na dwie grupy. Obydwie stosowały dietę wysokokaloryczną, ale tylko w jednej z grup w menu znalazły się fioletowe ziemniaki - pieczone lub w formie suplementu diety. Po zakończeniu badania u obydwu grup zmierzono poziom markerwów zwięzanych z rakiem okrężnicy jelita grubego. Okazało się, że poziom u osób suplementujących i jedzących fioletowe ziemniaki był sześć razy niższy niż u pozostałych uczestników badania.

Jak przyrządzać fioletowe ziemniaki?

W tym momencie być może zadajesz sobie pytanie, czy można bez ograniczeń jeść smażone ziemniaki fioletowe lub pod postacią frytek. Odpowiedź brzmi: nie! Smażenie ich w wysokiem temperaturze niszczy prozdrowotne polifenole, a w warzywach pozostają głównie skrobia, tłuszcz oraz sole mineralne. Jeśli fioletowe ziemniaki zostaną przygotowane w mikrofalówce lub upieczone dostarczą organizmowi bardzo mało kalorii, ale pod warunkiem, że nie dodasz do nich masła i skwarków.

W postaci naturalnej ziemniaki charakteryzują się niską zawartością tłuszczu, cholesterolu oraz sodu, czyli składników, których nadmiar powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze oraz miażdżycę. Ziemniaki bogate są w witaminy, sole mineralne (głównie potas) oraz substancje o właściwościach przeciwutleniających – polifenole, które chronią komórki przed uszkodzeniem.

Natomiast potas pomaga zachować równowagę wodną organizmu oraz reguluje ciśnienie krwi, chroniąc tym samym przed nadciśnieniem i obrzękami. Z kolei błonnik zawarty w ziemniakach nie tylko zapobiega zaparciom, ale pomaga także kontrolować wagę. Zastąpienie zwykłych ziemniaków fioletowymi pomoże sercu, pod warunkiem, że przygotowując z nich smaczne potrawy, będziemy omijać frytkownicę oraz tłuste dodatki.

5 objawów nadciśnienia, które trudno rozpoznać

Na problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi cierpi ponad 10 mln Polaków. Duża większość przez długi czas nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że ich kłopoty...

Ziemniaki fioletowe są już dostępne w supermarketach, można je kupić na rynkach rolnych, jak również przez internet. Kilogram fioletowych ziemniaków kosztuje ok. 15 zł.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

raka nerek. Ponadto należą do warzyw, które najlepiej chronią przed rakiem pęcherza. Dlaczego warto jeść ziemniaki? Zwykłe ziemniaki (...) . W słodkiej odmianie ziemniaka...

Żywienie

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

, że nadmiar sodu w jedzeniu podnosi ciśnienie krwi. Jakie produkty zatem powinniśmy wyeliminować z naszej diety? Przeczytaj także: 7 prostych sposobów (...) oraz skrobia. Substancje te podnoszą ciśnienie...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kolor owoców i warzyw ma wpływ na ich właściwości zdrowotne

Kolor owoców i warzyw ma wpływ na ich właściwości zdrowotne

. Wpływają one na odporność, obniżają ciśnienie tętnicze, poprawiają wzrok oraz zmniejszają ryzyko chorób związanych z układem krwionośnym. Po pomarańczowe (...) antyoksydant chroniący przed nowotworami (przede wszystkim...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy (...) , aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety,...

Okulistyka

Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

Szpinak Jeden kubek szpinaku zawiera 20 mg luteiny i zeaksatyny, które chronią oczy przed wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej i katarakty (...) . Podobne działanie ma kapusta włoska i rzepa. Produkty pełnoziarniste Brązowy ryż, pełne...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi i dodatkowo wspomagają przemianę materii. Szpinak Warzywo to jest znienawidzone przez dzieci (...) korzyści, obejmujących ochronę przed rakiem oraz chorobami...

Uroda

7 produktów, które obniżają ciśnienie krwi

7 produktów, które obniżają ciśnienie krwi

wśród nich takie produkty, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Nie kosztują wiele i łatwo je kupić, a co najważniejsze - są bardzo zdrowe. Szpinak (...) w niej proteiny obniżają...