Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający

Warzywno-owocowy koktajl to śniadanie idealne. Jest sycący, a jednocześnie dodaje energii, prowokując przy tym metabolizm do bardziej wytężonej pracy. Sekretem jego działania jest odpowiednia kompozycja popularnych składników – mikstura staje się zastrzykiem witamin i mikroelementów pobudzających organizm do walki z nadmiarem tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tej gromadzącej się w okolicach brzucha.

Najważniejszym składnikiem odchudzającego koktajlu jest jabłko. Owoc stanowi świetne źródło pektyny – rodzaju błonnika rozpuszczalnego, który pęcznieje w żołądku i gwarantuje długotrwałe uczucie sytości. Jest również źródłem szeregu składników mineralnych wspomagających proces spalania tkanki tłuszczowej – magnezu, potasu, żelaza czy cynku.

Obecna w jego składzie kwercetyna – jeden z najsilniejszych znanych przeciwutleniaczy – przeciwdziała podwyższeniu cholesterolu we krwi, a dodatkowo zwalcza bakterie i wirusy. Poza tym jabłko stanowi bogate źródło witaminy C, beta-karotenu, fitosteroli i flawonoidów. W stu gramach owocu występuje jedynie od 37 do 57 kalorii.

Zobacz film: "Koktajle - banalnie prosty sposób na odchudzanie"

W porannym koktajlu nie może zabraknąć banana. Chociaż osoby walczące z dodatkowymi kilogramami najczęściej unikają jedzenia tych owoców, banan nie jest tak kaloryczny, jak może się wydawać. Jedna średniej wielkości sztuka dostarczy około 150 kalorii, a przy tym pozwoli na długo zaspokoić głód. To zatem świetne źródło energii, którego nie powinny odmawiać sobie zwłaszcza osoby aktywne fizycznie.

Seler naciowy - niedocenione warzywo o niezwykłych właściwościach
Seler naciowy - niedocenione warzywo o niezwykłych właściwościach [7 zdjęć]

Seler naciowy był znany już w czasach starożytnych, a od niedawna jest jednym z najmodniejszych warzyw....

zobacz galerię

Kolejnym ważnym składnikiem napoju jest seler. Ze względu na swoje zdrowotne i odchudzające właściwości od lat stanowi stały element diety wielu hollywoodzkich gwiazd. Zarówno niskokaloryczny korzeń, jak i nać są bardzo cenne. Specjaliści doszukali się w tym warzywie aż 86 dobroczynnych substancji. Seler poprawia trawienie, odtruwa, usuwa zaparcia i przyspiesza rozkład tłuszczów.

W koktajlu nie może zabraknąć także awokado. Specjaliści z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji z Atlanty dowiedli, że owoc aż o 36 proc. poprawia wchłanianie błonnika, a także innych substancji odżywczych, m.in. witaminy E, magnezu, potasu i witaminy K. Siedmioletnie badanie przeprowadzone na grupie 17,5 tysiąca ochotników dowiodło, że regularne jedzenie awokado pomaga zmniejszyć obwód talii.

Napój urozmaici dodatkowo limonka, mięta, cytryna i ogórek, które także stymulują organizm do pozbywania się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 1 mały banan,
  • 1/2 ogórka,
  • kawałek selera,
  • ½ awokado,
  • ½ gruszki,
  • 1 limonka,
  • ½ cytryny,
  • 4 liście mięty.

Przygotowanie koktajlu jest niezwykle proste. Do soku wyciśniętego z limonki i cytryny dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do momentu ich rozdrobnienia. Jeśli napój będzie zbyt gęsty, warto dolać odrobinę wody, by uzyskać pożądaną konsystencję.

ZOBACZ TAKŻE:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!