Zdrowa kuchnia włoska. 9 sposobów na lżejsze gotowanie dań z Italii

Pizza, makarony i niebywale smaczne desery – z tym najczęściej kojarzy nam się kuchnia włoska. Wiele dań ze słonecznej Italii bazuje jednak na mące pszennej, serach oraz tłustej śmietanie - składnikach bogatych w smak, ale również w kalorie. Właśnie dlatego w czasie diety staramy się unikać knajpek serwujących pizzę i pastę. Jedząc na mieście, nie możemy kontrolować tego, co trafia do dania, ale gotując w domu, możemy stworzyć lżejsze wersje włoskich klasyków. Poznaj sprytne triki, dzięki którym potrawy rodem z Italii będą zdrowsze i bardziej dietetyczne.

Polecane wideo:

Jedz sezonowo

Sposób jedzenia Włochów stał się inspiracją dla stworzenia diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Chociaż wiele dań bazuje na węglowodanach i tłuszczach, tak naprawdę kwintesencją kuchni włoskiej jest sezonowość. Owoce i warzywa dostępne na bazarkach są w szczytowej formie. Co to oznacza? Właśnie teraz znajduje się w nich najwięcej wartości odżywczych, ale nie tylko. Mają również najwięcej walorów smakowych, przez co nie musisz już uzupełniać dania o dodatkową sól, olej czy tuczącą śmietanę. Świeże produkty obronią się same, dlatego wykorzystaj to w swojej kuchni i zawsze wybieraj owoce i warzywa, na które aktualnie trwa sezon.

Makaron na 10 sposobów

Tagliatelle Carbonara Makaron Carbonara można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Sekretnym składnikiem przepisu jest śmietana, która nadaje...

Nie przesadzaj z makaronem

Kto z nas nie przepada za pastą z pysznym i aromatycznym sosem? Niestety, większość z nas je zbyt duże porcje makaronu, które później odkładają się w talii. Ile makaronu można zjeść? Przyjmuje się, że porcja suchego makaronu na osobę nie powinna przekraczać 120 g, ale jeśli jesteś na diecie, powinnaś jeść ok. 60 g suchego makaronu na jeden posiłek.

Ilość to jednak nie wszystko – liczy się też odpowiedni sposób gotowania makaronu. Włosi jedzą wyłącznie makaron al dente – jest nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy. Im dłużej gotujesz makaron, tym wyższy ma indeks glikemiczny. Lekko twarde spaghetti czy penne sprawią, że będziesz bardziej najedzona, dlatego pilnuj makaronu i nigdy go nie rozgotowuj!

Możesz też zrezygnować z normalnego makaronu i przerzucić się na jego pełnoziarnistą wersję. Makaron razowy jest bogaty w błonnik, przez co daje uczucie sytości na dłużej.

Wybieraj najlepszy olej

Włochy to kraina płynąca oliwą z oliwek, która uważana jest za uniwersalne lekarstwo i receptę na długowieczność. Wyrzuć masło oraz margarynę i zacznij gotować z oliwą! Pamiętaj, że oliwa extra vergine nadaje się do sałatek i nie powinno się jej podgrzewać. Do smażenia wybierz butelkę oliwy rafinowanej lub z napisem sansa di oliva.

Polub ryby

Kuchnia włoska słynie głównie z pizzy, risotto i pasty, jednak Włosi są też mistrzami przygotowywania dań z ryb i owoców morza. Jeśli dbasz o zdrowie i sylwetkę, powinnaś co najmniej 2 razy w tygodniu sięgać po tłuste ryby morskie. Poza tym warto zasmakować owoców morza i sardynek, które są bogate w minerały i cenne kwasy tłuszczowe.

Celebruj posiłki

We Włoszech każdy posiłek to okazja do spotkania z bliskimi i przyjaciółmi. Dzięki celebrowaniu posiłków możesz lepiej docenić smak potraw i skupić się na jedzeniu. Nie włączaj telewizora, stwórz miłą atmosferę i ciesz się swoimi posiłkami – w ten sposób zjesz mniej i będziesz lepiej kontrolować wielkość porcji.

Gotuj od podstaw

Zapomnij o gotowych mieszankach i wstępnie przygotowanych półproduktach! Gotowanie od podstaw daje szansę na kontrolę tego, co trafia na patelnię. Nie masz czasu? To mit, bo dania włoskie są proste w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Przyrządzenie większości sosów ze świeżych warzyw nie trwa dłużej niż gotowanie makaronu. Nawet po ciężkim dniu w pracy warto poświęcić 20 minut na ugotowanie świeżej potrawy, która jest zdrowa i dostarcza niezbędnych składników. W weekendy, kiedy masz więcej wolnego, możesz nawet skusić się na własnoręczne przygotowanie makaronu albo ciasta na pizzę.

Uważaj na sos

Włoskie makarony wcale nie są skąpane w tłustych, kremowych sosach, a raczej delikatnie nimi pokryte. Większość z nas dodaje zbyt dużo sosu, przez co danie zyskuje dodatkowe kalorie. Jeśli się odchudzasz, wypróbuj przepisy na dietetyczne dania z makaronu. Zrezygnuj ze śmietany i sera na rzecz świeżych warzyw (pomidory, szparagi, szpinak, cukinię), oliwy dobrej jakości oraz niewielkiej ilości parmezanu, który nadaje wyrazistego smaku każdej paście.

Jeśli lubisz mięsa i ryby w sosie, spróbuj włoskiej gremolaty. Mieszanka świeżych ziół (najczęściej natki pietruszki), czosnku i skórki z cytryny świetnie podkreśla wyjątkowy smak wołowego steku czy grillowanej ryby. Gremolata to zdrowy i świeży dodatek praktycznie bez kalorii, dlatego warto używać jej do różnych dań.

Jedz lekkie desery

To prawda, Włosi są mistrzami słodkości. Tiramisu, panna cota, semifreddo i lody o tysiącach smaków to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów. Od czasu do czasu możesz zafundować sobie porcję przyjemności i zjeść ulubiony przysmak, jednak na co dzień staraj się wybierać dietetyczne desery. Wykorzystaj sezonowe owoce, by zaspokoić swój apetyt na słodycze. Sałatka owocowa to bomba witamin i antyoksydantów, którą możesz bez wyrzutów sumienia zjeść po obiedzie.

Uważaj na dressingi do sałatek

Podstawą sosu do sałatki ze świeżych warzyw jest olej, który niestety zawiera dużo kalorii. Nie musisz z niego rezygnować, zwłaszcza jeśli używasz oliwy z oliwek o wielu prozdrowotnych właściwościach. Warto jednak nieco ograniczyć jego ilość, na rzecz innych aromatycznych dodatków pełnych smaku. Używaj octu balsamicznego, który podkreśla smak warzyw bez dodatkowych kalorii. Lubisz kremowe sosy na bazie majonezu? Jeśli dbasz o linię, koniecznie zastąp go jogurtem greckim.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia włoska
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Kuchnia włoska
Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Zdrowe przepisy

Koktajl z kapusty

Koktajl z kapusty

Głównym składnikiem tego koktajlu jest kapusta włoska. Przywędrowała ona do Polski ze słonecznej Italii w XVI wieku - razem z innymi ulubionymi (...) . Składniki: 1 szklanka pokrojonej kapusty włoskiej, 1...

Dania z warzyw

Risotto po indyjsku

Risotto po indyjsku

Typowa włoska potrawa w indyjskiej odsłonie. To, co najbardziej charakteryzuje danie, to wyśmienite przyprawy i idealny dobór składników.

Drób

Lazanie z kurczakiem

: Lazanie to tradycyjny włoski posiłek. To jedno z najsławniejszych dań pochodzących ze słonecznej Italii, obok pizzy czy spaghetti. Prawdziwe lazanie zawiera (...) Lazanie to bardzo popularne danie...

Kuchnie świata

Kuchnia tunezyjska

jest znana na całym świecie miłośnikom smacznego i zdrowego jedzenia. Kuchnia Tunezji w dużej mierze opiera się na takich składnikach, jak pomidory (...) kulinarnej. Na kuchnię tunezyjską największy...

Naleśniki

Naleśniki z groszkiem

Naleśniki z groszkiem

Angielską kuchnię charakteryzują przede wszystkim obfite i bardzo pożywne śniadania. Oprócz wysmażonego boczku, tostów czy jajecznicy na bekonie, można znaleźć tam także naleśniki. Najlepszy przepis zawiera ten z zielonym groszkiem.