Zdrowe produkty, które spożywasz w niewłaściwy sposób

Dokonując codziennych, zdrowych wyborów żywieniowych, mamy jak najlepsze intencje. Okazuje się jednak, że nawet najzdrowsze produkty, spożywane w niewłaściwy sposób, tracą swoją wartość odżywczą, a nawet stają się bardziej kaloryczne. Zobacz, czy wśród nich znajdują się te, które zajmują uprzywilejowaną pozycję w twoim jadłospisie.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

spis treści

1. Słodkie ziemniaki

Smażenie słodkich ziemniaków pozbawia je wielu cennych właściwości
Smażenie słodkich ziemniaków pozbawia je wielu cennych właściwości
Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce
Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce [9 zdjęć]

Przechowuj nieobraną cebulę w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Aby długo przechowywać...

zobacz galerię

Wysoka zawartość witaminy A, a także działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne sprawiają, że warzywa te stanowią cenne urozmaicenie zdrowej diety. Nasz organizm nie może jednak czerpać z tego korzyści, kiedy serwujemy je w postaci smażonej. Frytki ze słodkich ziemniaków nie są zatem najlepszą alternatywą dla tradycyjnych. Pochłaniając ogromne ilości oleju, stają się prawdziwą bombą kaloryczną. Dobrą praktyką jest w tym przypadku gotowanie, pod warunkiem, że zrezygnujemy z okraszania ich masłem lub tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Najmniejszy uszczerbek odniosą jednak podczas gotowania na parze.

2. Fasola

To warzywo jest doskonałym źródłem cennego dla naszego zdrowia białka i błonnika usprawniającego pracę układu pokarmowego. Fasola zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie jest bardzo sycąca, dlatego warto polecić ją osobom, które chcą zgubić kilka kilogramów bez głodówki. Aby móc w pełni wykorzystać jej właściwości, należy spożywać ją w postaci nieprzetworzonej. W fasoli w puszkach często znajduje się duża ilość BPA – związku chemicznego, który może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, przyczyniając się do powstania choroby serca, a nawet nowotworów. O wiele bezpieczniej przygotować świeże ziarna samodzielnie.

Zobacz także

3. Brokuł

Aby nie stracić cennych witamin i mikroelementów zawartych w brokułach, należy gotować je jedynie do momentu delikatnego zmiękczenia łodyg
Aby nie stracić cennych witamin i mikroelementów zawartych w brokułach, należy gotować je jedynie do momentu delikatnego zmiękczenia łodyg

To kolejny produkt, który traci na wartości, jeśli jest przyrządzony w niewłaściwy sposób. Najlepiej byłoby oczywiście, gdybyśmy jedli go na surowo, jednak w takiej formie niekoniecznie dobrze komponuje się z obiadem. Na czym polega największy błąd związany z przyrządzaniem brokułów? Na zbyt długim gotowaniu. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy go w parowarze, czy w wodzie, zbyt długa ekspozycja na wysoką temperaturę sprawia, że znacznie zmniejsza się ilość witamin i mikroelementów. Aby nie zaszkodzić jego właściwościom, należy wyjąć go, kiedy tylko łodygi odrobinę zmiękną, a kolor delikatnie pojaśnieje.

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo
5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo [6 zdjęć]

Warzywa to nieoceniane źródło witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nie mamy wątpliwości,...

zobacz galerię

4. Jabłka

Jeżeli mamy ochotę na smaczną i zdrową przekąskę, to sięgnijmy po jabłko. Ten słodki i soczysty owoc jest idealnym źródłem błonnika, dlatego zaspokaja jednocześnie głód i pragnienie. Wiele osób zapomina, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w skórce tego owocu. Obierając jabłko, pozbywamy się sporych ilości witaminy A i C, a także wapnia, potasu, kwasu foliowego i żelaza. Warto pamiętać, że jabłka najlepiej oddziałują na nasz organizm, kiedy są w pełni dojrzałe. Dostarczają nam wtedy największych ilości zwalczających wolne rodniki przeciwutleniaczy.

5. Czosnek

Charakterystyczny smak i zapach czosnku czyni z niego świetny dodatek do najróżniejszych potraw. To nie tylko cenna przyprawa, ale jeden z najbardziej powszechnych naturalnych leków – w jego niewielkich ząbkach znajdziemy prawdziwe zatrzęsienie leczniczych substancji – flawonoidów, aminokwasów, witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Wszystkie te zalety możemy znacznie ograniczyć kilkoma ruchami. Okazuje się bowiem, że krojenie czosnku redukuje w pewnym stopniu stężenie tych związków. Zanim wykorzystamy czosnek, należy go zatem zmiażdżyć, a następnie odstawić na kilka minut.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Ważne tematy