Zdrowe produkty, które spożywasz w niewłaściwy sposób

Dokonując codziennych, zdrowych wyborów żywieniowych, mamy jak najlepsze intencje. Okazuje się jednak, że nawet najzdrowsze produkty, spożywane w niewłaściwy sposób, tracą swoją wartość odżywczą, a nawet stają się bardziej kaloryczne. Zobacz, czy wśród nich znajdują się te, które zajmują uprzywilejowaną pozycję w twoim jadłospisie.

1. Słodkie ziemniaki

Smażenie słodkich ziemniaków pozbawia je wielu cennych właściwości
Smażenie słodkich ziemniaków pozbawia je wielu cennych właściwości (Zdjęcie ziemniaków / Shutterstock)
Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce
Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce [9 zdjęć]

Przechowuj nieobraną cebulę w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Aby długo przechowywać...

zobacz galerię

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Wysoka zawartość witaminy A, a także działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne sprawiają, że warzywa te stanowią cenne urozmaicenie zdrowej diety. Nasz organizm nie może jednak czerpać z tego korzyści, kiedy serwujemy je w postaci smażonej. Frytki ze słodkich ziemniaków nie są zatem najlepszą alternatywą dla tradycyjnych. Pochłaniając ogromne ilości oleju, stają się prawdziwą bombą kaloryczną. Dobrą praktyką jest w tym przypadku gotowanie, pod warunkiem, że zrezygnujemy z okraszania ich masłem lub tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Najmniejszy uszczerbek odniosą jednak podczas gotowania na parze.

2. Fasola

To warzywo jest doskonałym źródłem cennego dla naszego zdrowia białka i błonnika usprawniającego pracę układu pokarmowego. Fasola zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie jest bardzo sycąca, dlatego warto polecić ją osobom, które chcą zgubić kilka kilogramów bez głodówki. Aby móc w pełni wykorzystać jej właściwości, należy spożywać ją w postaci nieprzetworzonej. W fasoli w puszkach często znajduje się duża ilość BPA – związku chemicznego, który może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, przyczyniając się do powstania choroby serca, a nawet nowotworów. O wiele bezpieczniej przygotować świeże ziarna samodzielnie.

Zobacz także

3. Brokuł

Aby nie stracić cennych witamin i mikroelementów zawartych w brokułach, należy gotować je jedynie do momentu delikatnego zmiękczenia łodyg
Aby nie stracić cennych witamin i mikroelementów zawartych w brokułach, należy gotować je jedynie do momentu delikatnego zmiękczenia łodyg (Zdjęcie dania z brokułem / Shutterstock)

To kolejny produkt, który traci na wartości, jeśli jest przyrządzony w niewłaściwy sposób. Najlepiej byłoby oczywiście, gdybyśmy jedli go na surowo, jednak w takiej formie niekoniecznie dobrze komponuje się z obiadem. Na czym polega największy błąd związany z przyrządzaniem brokułów? Na zbyt długim gotowaniu. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy go w parowarze, czy w wodzie, zbyt długa ekspozycja na wysoką temperaturę sprawia, że znacznie zmniejsza się ilość witamin i mikroelementów. Aby nie zaszkodzić jego właściwościom, należy wyjąć go, kiedy tylko łodygi odrobinę zmiękną, a kolor delikatnie pojaśnieje.

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo
5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo [6 zdjęć]

Warzywa to nieoceniane źródło witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nie mamy wątpliwości,...

zobacz galerię

4. Jabłka

Jeżeli mamy ochotę na smaczną i zdrową przekąskę, to sięgnijmy po jabłko. Ten słodki i soczysty owoc jest idealnym źródłem błonnika, dlatego zaspokaja jednocześnie głód i pragnienie. Wiele osób zapomina, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w skórce tego owocu. Obierając jabłko, pozbywamy się sporych ilości witaminy A i C, a także wapnia, potasu, kwasu foliowego i żelaza. Warto pamiętać, że jabłka najlepiej oddziałują na nasz organizm, kiedy są w pełni dojrzałe. Dostarczają nam wtedy największych ilości zwalczających wolne rodniki przeciwutleniaczy.

5. Czosnek

Charakterystyczny smak i zapach czosnku czyni z niego świetny dodatek do najróżniejszych potraw. To nie tylko cenna przyprawa, ale jeden z najbardziej powszechnych naturalnych leków – w jego niewielkich ząbkach znajdziemy prawdziwe zatrzęsienie leczniczych substancji – flawonoidów, aminokwasów, witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Wszystkie te zalety możemy znacznie ograniczyć kilkoma ruchami. Okazuje się bowiem, że krojenie czosnku redukuje w pewnym stopniu stężenie tych związków. Zanim wykorzystamy czosnek, należy go zatem zmiażdżyć, a następnie odstawić na kilka minut.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza