Zdrowe produkty, które spożywasz w niewłaściwy sposób

Dokonując codziennych, zdrowych wyborów żywieniowych, mamy jak najlepsze intencje. Okazuje się jednak, że nawet najzdrowsze produkty, spożywane w niewłaściwy sposób, tracą swoją wartość odżywczą, a nawet stają się bardziej kaloryczne. Zobacz, czy wśród nich znajdują się te, które zajmują uprzywilejowaną pozycję w twoim jadłospisie.

Słodkie ziemniaki

Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce

Przechowuj nieobraną cebulę w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Aby długo przechowywać cebulę, potrzebuje ona wystarczającego dostępu powietrza,...

Wysoka zawartość witaminy A, a także działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne sprawiają, że warzywa te stanowią cenne urozmaicenie zdrowej diety. Nasz organizm nie może jednak czerpać z tego korzyści, kiedy serwujemy je w postaci smażonej. Frytki ze słodkich ziemniaków nie są zatem najlepszą alternatywą dla tradycyjnych. Pochłaniając ogromne ilości oleju, stają się prawdziwą bombą kaloryczną. Dobrą praktyką jest w tym przypadku gotowanie, pod warunkiem, że zrezygnujemy z okraszania ich masłem lub tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Najmniejszy uszczerbek odniosą jednak podczas gotowania na parze.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Fasola

To warzywo jest doskonałym źródłem cennego dla naszego zdrowia białka i błonnika usprawniającego pracę układu pokarmowego. Fasola zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie jest bardzo sycąca, dlatego warto polecić ją osobom, które chcą zgubić kilka kilogramów bez głodówki. Aby móc w pełni wykorzystać jej właściwości, należy spożywać ją w postaci nieprzetworzonej. W fasoli w puszkach często znajduje się duża ilość BPA – związku chemicznego, który może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, przyczyniając się do powstania choroby serca, a nawet nowotworów. O wiele bezpieczniej przygotować świeże ziarna samodzielnie.

Brokuł

To kolejny produkt, który traci na wartości, jeśli jest przyrządzony w niewłaściwy sposób. Najlepiej byłoby oczywiście, gdybyśmy jedli go na surowo, jednak w takiej formie niekoniecznie dobrze komponuje się z obiadem. Na czym polega największy błąd związany z przyrządzaniem brokułów? Na zbyt długim gotowaniu. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy go w parowarze, czy w wodzie, zbyt długa ekspozycja na wysoką temperaturę sprawia, że znacznie zmniejsza się ilość witamin i mikroelementów. Aby nie zaszkodzić jego właściwościom, należy wyjąć go, kiedy tylko łodygi odrobinę zmiękną, a kolor delikatnie pojaśnieje.

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

Warzywa to nieoceniane źródło witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nie mamy wątpliwości, że są zdrowe i w naturalny sposób wzmacniają...

Jabłka

Jeżeli mamy ochotę na smaczną i zdrową przekąskę, to sięgnijmy po jabłko. Ten słodki i soczysty owoc jest idealnym źródłem błonnika, dlatego zaspokaja jednocześnie głód i pragnienie. Wiele osób zapomina, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w skórce tego owocu. Obierając jabłko, pozbywamy się sporych ilości witaminy A i C, a także wapnia, potasu, kwasu foliowego i żelaza. Warto pamiętać, że jabłka najlepiej oddziałują na nasz organizm, kiedy są w pełni dojrzałe. Dostarczają nam wtedy największych ilości zwalczających wolne rodniki przeciwutleniaczy.

Czosnek

Charakterystyczny smak i zapach czosnku czyni z niego świetny dodatek do najróżniejszych potraw. To nie tylko cenna przyprawa, ale jeden z najbardziej powszechnych naturalnych leków – w jego niewielkich ząbkach znajdziemy prawdziwe zatrzęsienie leczniczych substancji – flawonoidów, aminokwasów, witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Wszystkie te zalety możemy znacznie ograniczyć kilkoma ruchami. Okazuje się bowiem, że krojenie czosnku redukuje w pewnym stopniu stężenie tych związków. Zanim wykorzystamy czosnek, należy go zatem zmiażdżyć, a następnie odstawić na kilka minut.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...

Produkty żywnościowe

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Superfood dla zdrowia Nasiona bazylii zyskują coraz większą popularność i nie brakuje opinii, że to kolejny superprodukt. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu) oraz wielu witamin. W krajach azjatyckich słodka...

Produkty żywnościowe

Wielkanocne produkty, których należy unikać

Wielkanocne produkty, których należy unikać

, ale czy zdrowe? Co zawierają gotowe produkty tego typu? Co kryć w sobie może chrzan? Jakich substancji nie powinniśmy w nich znaleźć i jaki (...) nas, że produkty tego typu nie wymagają dodawania konserwantów. Wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

, ale także zachowaniu zdrowia, dlatego tak ważne jest, by jadać produkty najwyższej jakości, świeże i bezpieczne. W świetle obowiązujących przepisów producent żywności (...) . Takie określenie można najczęściej znaleźć na najmniej trwałych...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...