Zdrowe przekąski - witaminy, słonecznik, winogrona, jogurt, jabłka, wafle ryżowe, marchew

Zdrowa dieta powinna opierać się na jedzeniu wartościowych, zdrowych produktów i niepodjadaniu między posiłkami. Jednak aż 90% Polaków przyznaje się do tej czynności, wskazując, że niezdrowe przekąski są ich głównym menu między posiłkami. Istnieje jednak alternatywa dla tuczącego podjadania, a są nim zdrowe przekąski, które powinny nie tylko zaspokajać głód, ale też być cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Zobacz, jak może wyglądać zdrowie żywienie i czym można zastąpić słodycze.

1. Zdrowe przekąski - charakterystyka

Chyba nikt z nas nie ma wątpliwości, że słodycze mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Powodują gwałtowny wzrost glukozy, który potem szybko spada. Zatem przekonanie, że zjedzenie batonika pomoże nam pokonać zmęczenie, jest złudne, ponieważ wraz ze spadkiem glukozy pojawia się uczucie senności. Słodycze to wyłącznie chwilowy zastrzyk energii. Warto więc zastąpić wysokokaloryczne słodycze zdrowymi przekąskami. Powinny one zawierać duże ilości białka oraz błonnika, który poprawia metabolizm, a tym samym przyczynia się do utraty wagi. Ponadto błonnik pokarmowy daje uczucie sytości, dzięki czemu nie sięgamy po kolejne przekąski. Zdrowe przekąski powinny zawierać witaminy oraz składniki odżywcze i być częścią zdrowej diety. Jedzenie spożywane między posiłkami ma nie tylko zaspokajać głód, ale także pozytywnie wpływać na pracę naszego organizmu.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Czytaj więcej

2. Zdrowe przekąski - alternatywa dla słodyczy

Zdrowe przekąski to alternatywa dla słodyczy. Niestety, większość z nas zjada puste kalorie. Można je zastąpić zdrowymi produktami. Niskokaloryczne przekąski między posiłkami mogą być słodkie lub słone, są smaczne i dostarczają naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Zobacz, co zamiast słodyczy powinno znaleźć się w twoje diecie.

2.1. Zdrowe przekąski - ziarna słonecznika

Ta zdrowa przekąska to źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, magnezu, cynku, a także witaminy E. Ziarna słonecznika obniżają poziom cholesterolu, wpływają uspokajająco i ułatwiają koncentrację. Bardzo dobrze wpływają na skórę. Niestety ziarna słonecznika są bardzo kaloryczne, należy więc spożywać tylko garść.

2.2. Zdrowe przekąski - suszone winogrona

Mało kto wie, że rodzynki sa zdrową przekąską, gdyż  zawierają dużo wapnia i dzięki temu zapobiegają osteoporozie. Dzięki nim można również zmniejszyć poziom cholesterolu, ponieważ zawierają mnóstwo polifenoli. Pomagają także w zaparciach i wzdęciach. Rodzynki są kaloryczne, więc nie można spożywać ich w nadmiernej ilości.

2.3. Zdrowe przekąski - jogurt

Nie każdy jogurt jest zdrowy. Nie poleca się wybierania jogurtów owocowych, ponieważ zazwyczaj zawierają mnóstwo cukru oraz często wiele sztucznych barwników oraz aromatów. Dlaego najlepiej jako zdrową przekąskę spożywać jogurty naturalne, które zawierają szczepy bakterii kwasu mlekowego. Bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę jelit, zapobiegają zaparciom oraz chronią przed biegunkami. Warto spożywać jogurty podczas wakacyjnych wojaży, ponieważ chronią przed zatruciami pokarmowymi.

2.4. Zdrowe przekąski - jabłka

Warto je spożywać, ponieważ są świetnym źródłem błonnika. Polecane są zwłaszcza osobom na diecie odchudzającej. Jabłka dają uczucie sytości i poprawiają trawienie. Ponadto zawarte w nich wapń i krzem wzmacniają włosy i paznokcie. Stanowią świetne źródło flawonoidów, które zmiatają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób, w tym nowotworowych. Najkorzystniej jako zdrową przekąskę spożywać jabłka ze skórką, ponieważ zawierają najwięcej antyoksydantów oraz błonnika, który wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Należy pamiętać, że jedno jabłko średniej wielkości ma 70 kcal.

2.5. Zdrowe przekąski - wafle ryżowe

Najmniej kaloryczne produkty powinny być zjadane jako zdrowe przekąski. Właśnie takie są wafle ryżowe. Można kupić słone i słodkie (lepiej nie kupować tych oblanych czekoladą). Wafle ryżowe są źródłem błonnika, a także magnezu. Mogą zastąpić tradycyjne pieczywo podczas diety odchudzajacej.

2.6. Zdrowe przekąski - marchew

Osoby, które chcą poprawić koloryt skóry, powinny chrupać marchew. Ta zdrowa przekąska to źródło beta-karotenu mającego właściwości przeciwnowotworowe oraz witaminy A poprawiającej wzrok. Marchew stymuluje procesy trawienne.

Zdrowe jedzenie to także zdrowe przekąski, dlatego należy umiejętnie włączać je do swojego jadłospisu.

Małgorzat Kazbieruk

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Produkty zakazane na diecie

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!